ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ.ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΠΟΙΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ !!!!.ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑ Ο ΑΤΙΜΟΣ.
kraxtis-gr
Η (νέα) απόδραση των Παλαιοκώστα - Ρεζάι ήρθε σε καιρούς ταραγμένους κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά να προσθέσει στον πονοκέφαλο της κυβέρνησης και το θέμα των φυλακών, το οποίο ωστόσο δεν έχει πάψει χρόνια τώρα να απασχολεί τη χώρα. Από τη μια μεριά οι λόγοι φυλάκισης και προφυλάκισης και η καθυστέρηση της εκδίκασης υποθέσεων, από την άλλη η αύξηση του πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στις φυλακές που άλλωστε την έχουμε κουβεντιάσει κατά καιρούς στο Ανεμολόγιο.
Τότε, στις συζητήσεις μας, διαπιστώσαμε ότι το θέμα έχει εξεταστεί από πολλές πλευρές, από διάφορους επιστήμονες, και συγκλίνοντας όλοι στην πρόληψη της εγκληματικότητας, ως λύση, προτείνουν διάφορες ενέργειες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το μόνο που είδαμε είναι περιστασιακές ρυθμίσεις σε φάσεις που η πληρότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων έχει φτάσει στο ζενίθ. Όμως με τα προβλήματα της κοινωνίας να αυξάνονται καθημερινά τέτοιου είδους γεγονότα, όπως η θεαματική και για 2η φορά απόδραση από τις φυλακές του Κορυδαλλού, τείνουν σε θρυλικές διαστάσεις.
Μπορεί, ως ένα σημείο, κάτι τέτοιο να είναι φυσιολογικό. Γοητευμένοι, οι περισσότεροι, από τις αποδράσεις, είτε πραγματικών προσώπων είτε κινηματογραφικών, βρίσκουν την ευκαιρία να χλευάσουν αφενός τους κρατούντες και αφετέρου να τιμήσουν τους δραπέτες. Κάποιοι άλλοι, πιο ψύχραιμοι αλλά με τσαλαπατημένο το αίσθημα ασφάλειας, βλέπουν την υπόθεση αυτή ως μια μικρογραφία σημαντικών νοσηρών πτυχών της Ελληνικής πραγματικότητας: ανύπαρκτη παιδεία, αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια, μη θεσμοί, ρουσφέτι, εγκληματικότητα. Ένα συνεχιζόμενο και πολλαπλασιαζόμενο σύνολο κοινωνικών εγκλημάτων.
Αυτό λοιπόν, είναι το θέμα της αποψινής μας βραδιάς: οι αποδράσεις, το κοινωνικό τους αντίκτυπο αλλά και ό,τι κρύβει το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έτσι τον εγκλεισμό στη φυλακή.
η Τοπική Διεύθυνση της Φυλακής Πατρών (Διευθυντής και Αρχιφύλακας) τοποθέτησε στα μεροκάματα τον αδελφό του Παλαιοκώστα (τον Νίκο Παλαιοκώστα) και συγκεκριμένα στο συνεργείο-μηχανουργείο της Φυλακής, με αποτέλεσμα να κινείται σε όλους τους χώρους της Φυλακής και να έχει πρόσβαση σε σιδηρικά και εργαλεία.
Την επόμενη μέρα της εναέριας απόφρασης απο τον Κορυδαλλό, ο ένας απο τους 2 Αρχιφύλακες της Πάτρας (αυτός πρόλαβε) πήρε άδεια απο τον Διευθυντή και μαζί με τον γιό του (και αυτός σωφρονιστικός υπάλληλος) και πήγαν στη Μονή Βατοπεδίου μέχρι να "ηρεμήσουν" τα πράγματα.Αλλά και ο Διευθυντής της Φυλακής Πατρών «πήρε αναρρωτική άδεια» από τον εαυτό του, όπως ακριβώς είχε κάνει και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην αλλαγή του χρόνου.
Τότε και ενώ είχε δοθεί η πληροφορία από την Αστυνομία ότι θα γίνουν επεισόδια από αντιεξουσιαστές. Περίπου 100 αντιεξουσιαστές μαζεύτηκαν έξω από την φυλακή πετώντας φωτοβολίδες, βεγγαλικά και με ντουντούκες φώναζαν συνθήματα. Ο κίνδυνος για πυρκαγιά φυσικά ήταν μεγάλος.
ΑΥΤΟΣ που η Πολιτεία έβαλε ως υπεύθυνο για τις ζωές τόσων κρατουμένων γιόρταζε την Πρωτοχρονιά μακριά απο την υπηρεσία (αποδεικνύεται και από το βιβλίο υπηρεσίας).
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι εδώ και 4 μήνες δουλεύουν νύκτα χωρίς ρεπό και δεν πληρώνονται.
Σε φυλάκιση τριών χρόνων με αναστολή καταδικάστηκε από το Aυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού, που κατηγορείτο για συμμετοχή στην απόδραση των βαρυποινιτών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι.
Το δικαστήριο έκρινε αθώους τον πιλότο του ελικοπτέρου και δύο εκ των κατηγορούμενων υπαλλήλων των φυλακών.
Σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ένας υπάλληλος των Φυλακών Κορυδαλλού, διότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε όπλο που κατείχε παράνομα.
Η δίκη ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη παραιτήθηκαν -σε ένδειξη διαμαρτυρίας όπως δήλωσαν- από την υπεράσπισή οι δικηγόροι Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Καρατζογιάννης.
Οι δύο δικηγόροι δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους κατηγορούμενους, όταν η έδρα του δικαστηρίου απέρριψε αίτημά τους για τη μη περαιτέρω κράτηση των κατηγορουμένων.
Τελικά, η δίκη συνεχίστηκε από το πρωί της Τετάρτης με την κατάθεση μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων.
Yπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος των πέντε ατόμων για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένου.
Εκτός των πέντε που δικάστηκαν, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν άλλοι οκτώ υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ