Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 - Πολιτεία
Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο 127.500 ευρώ θα κοστίσει το έργο της μετατόπισης του υποσταθμού της ΔΕΗ από την πλατεία Ελευθερίας.
Υποθέτουμε ότι το κόστος θα το επωμιστούμε οι δημότες κι όχι η προηγούμενη διοίκηση που το είχε τοποθετήσει σε λάθος (αν ήταν λάθος) σημείο.
Κανονικά, σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να προβλέπεται διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη αρχή. Έτσι ώστε, αν αποδειχθεί ότι οι πρώην έκαναν λάθος, να πληρώνουν (τη διόρθωση) απ’ την τσέπη τους. Αν αποδειχθεί ότι οι νυν τζάμπα μας (ξανα-μανά) βάζουν σε έξοδα, να επιβάλλεται το αυτό.
Αλλά, δε υπάρχει τέτοια διαδικασία. Άπαξ κα ψήφισες δημοτική αρχή, είναι σαν να της έδωσε εν λευκώ εξουσιοδότηση για 4 χρόνια.
Για κεντροαριστερά το πήγαινε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά, κεντρο(ακρο)δεξιά του βγήκε μετεκλογικά.
Αφού μας κυβερνούν οι τραπεζίτες, γιατί μας βάζουν να ψηφίζουμε πολιτικούς;
Διαβάσαμε χθες (σε ρεπορτάζ της εφημ. Μακεδονία) ότι από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, τα 15 δισ. δεν χρησιμοποιήθηκαν, τα 4 δισ. ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (με την αγορά προνομιακών μετοχών στις τράπεζες από το δημόσιο)
και τα 9 δισ. χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου μέσω της αγοράς ειδικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή δώσαμε ως κράτος τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανειστούν με τόκο 1% και 1,5% και αυτές αγόρασαν κρατικά ομόλογα που θα τα ξοφλήσουμε με τόκο έως και 5,5%-6%.
Ήταν λίγο «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» η κυβερνητική βουλευτής του νομού που συμμετείχε στη συνάντηση για τις διεκδικήσεις του Μοναστηριού, ή μας φάνηκε;
«Κατανοώ την αγωνία των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να πάρουν αυτό που τους ανήκει, αλλά και την ανάγκη να επέλθει κοινωνική ειρήνη», είπε η κ. Μίχου.
Όσο για τις πιο ρηξικέλευθες (για τα δεδομένα της χώρας και των πολιτικών των κομμάτων εξουσίας) αναφορές των άλλων δυο κυβερνητικών βουλευτών, μήπως (λέμε μήπως) ήρθε η ώρα να μην αναλώνονται πλέον σε δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά να φροντίσουν να φέρουν στη Βουλή το θέμα του επανακαθορισμού των σχέσεων εκκλησίας-κράτους;
Λεφτά υπάρχουν
4,7 δις χρέη από εισφορές στο ΙΚΑ έχουν (βεβαιωμένα) 239.000 επιχειρήσεις.
40 εκ. ευρώ χρωστά ο ιδιοκτήτης της Εξπρες Σέρβις στο ΙΚΑ.
400 εκ. ευρώ χρωστάνε οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στο ΙΚΑ.
Και οι κυβερνήσεις, είτε επειδή αποφάσισαν να τα χαρίζουν, είτε επειδή είναι ανίκανες να τα εισπράξουν, καλούν τους ασφαλισμένους να τα ξοφλήσουν.
Βρε ούστ!
Ένας από τους δικηγόρους του Μονής του Αγίου Διονυσίου μας έστειλε ένα με e-mail, για να υπερασπιστεί τα δίκια του μοναστηριού έναντι των δηλώσεων των τεσσάρων δημάρχων.
Αλλά, δεν αρκείται στα νομικά, παρά συμβουλεύει και τους τρεις βουλευτές (που συμμετείχαν στη συνάντηση), να μη δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους δημάρχους, γιατί, λέει, «αυτό που ζητούν από τη διοίκηση της Ιεράς Μονής, είναι στην ουσία να εκποιήσει χαριστικά και με παράνομο τρόπο περιουσία της, που εξομοιούται απολύτως με τη δημόσια», πράγμα το οποίο «είναι εύλογα παράνομο και η συνδρομή τους, καίτοι βουλευτές, στην πίεση που ασκείται στους εκπροσώπους της Ιεράς Μονής, να προβούν σε παράνομη παραίτηση από την περιουσία της, είναι θεσμικό και νομικό ατόπημα στην καλύτερη περίπτωση».
Το παραθέτουμε, μπας κα θελήσουν οι βουλευτές να απαντήσουν.
Περισσότερο από δυο ώρες κράτησε η ενημέρωση των τεσσάρων δημάρχων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Πολύς και ο κόσμος που παρακολούθησε την ενημέρωση, (κυρίως από το Λιτόχωρο) μιας και η αγωνία είναι μεγάλη για κάποιους από αυτούς, που κινδυνεύουν να χάσουν τη γη που καλλιεργούν.
Σε χειρότερη μοίρα οι 34 αγρότες του δημοτικού διαμερίσματος Δίου, που έμειναν στον «αέρα». Και τα χωράφια τους έδωσαν και τίτλους υπό αμφισβήτηση πήραν και κανένας δεν ενδιαφέρεται.
Κανονικά τα «έψαλλε» ο δήμαρχος Βεργίνας, για τα όσα συμβαίνουν στο δημοτικό διαμέρισμα Συκιάς του Δήμου του, όπου οι διεκδικήσεις από πλευράς Μοναστηριού έχουν «φρενάρει» ακόμη και τη μεταβίβαση οικογενειακών εστιών από τους πατεράδες στα παιδιά.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαποστόλου, παραμένει δεξιός ψάλτης στην εκκλησία του χωριού του, πράγμα που εξηγεί απόλυτα γιατί απέφυγε τις… παραφωνίες.
Νέα πρόταση για τον Καλλικράτη στην Πιερία, ετοιμάζεται να καταθέσει ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ Γιάννης Αμοιρίδης: Όλος ο νομός, ένας δήμος.
Όπως φέρεται να υποστηρίζει ο βουλευτής, μ’ αυτήν την πρόταση δημιουργείται ένας ισχυρός δήμος (δεύτερος σε πληθυσμό στην Κεντρική Μακεδονία), ενώ δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος σε ενδεχόμενες εσωτερικές διαμάχες για την έδρα ή το όνομα.
Εξάλλου, αν μπορεί να έρθει ο Άγιος Δημήτριος στην Κατερίνη, γιατί δεν μπορεί να έρθει το Αιγίνιο ή οι Νέοι Πόροι;