ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=86163 ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες ψάχνει ο Γ. Παπανδρέου, καθώς σ' αυτό το επίπεδο θα κριθεί το εάν θα καταφέρει να εφαρμόσει την πολιτική που έχει ανακοινώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η γραμμή που προκρίνεται μέχρι αυτή την ώρα είναι αυτή της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Τα σχέδια έχουν ως εξής:
*Η πρώτη επιλογή είναι η διμερής διαπραγμάτευση με Eurostat και Κομισιόν, ώστε οι δαπάνες για την παιδεία και τη στήριξη της απασχόλησης να μην συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημόσιου χρέους.
*Η δεύτερη έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου να θέσει υπό συνολική αμφισβήτηση το Σύμφωνο Σταθερότητας και να καταθέσει πρόταση για επαναξιολόγησή του σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Και οι δύο περιπτώσεις είναι δύσκολες, καθώς απαιτούνται συμμαχίες αλλά και ομοφωνία των ηγετών της Ε.Ε. Από την πλευρά της η Κομισιόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο με την κάθε χώρα για εξαιρέσεις επιμέρους τομέων από τον υπολογισμό χρέους χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος και πειστικές δικαιολογίες.
Οι διαπραγματεύσεις
Τις τελευταίες ημέρες και μετά τα σαφή μηνύματα των Βρυξελλών φαίνεται πως στο «πράσινο στρατόπεδο» αντιλαμβάνονται ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Μετά και τις -σκόπιμες για κάποιους- διαρροές των τελευταίων ημερών ότι το έλλειμμα φέτος θα ξεπεράσει το 10% (γεγονός που αρνήθηκε με ανακοίνωσή του την Παρασκευή ο Γ. Παπαθανασίου), η αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζει πλέον ένα τρίτο σενάριο.
*Το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα «απογραφή» και να θέσει θέμα ελλιπούς παρακολούθησης των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών από την πλευρά των Βρυξελλών, με τη δικαιολογία ότι η παρούσα κυβέρνηση κοινοποιούσε λάθος στοιχεία. Πρακτικά δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ότι και η Ε.Ε. φέρει ευθύνη που η ελληνική οικονομία έφτασε στη σημερινή κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει τον πολιτικό σκόπελο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ανατρέψουν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Το ίδιο τέχνασμα χρησιμοποίησε και η Ν.Δ. το 2004, μόνο που η κίνηση αυτή έφερε και την πρώτη επιτήρηση της χώρας μας.
Οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής και αναφέρουν ότι θα εξετάσουν τα στοιχεία που έστειλε η ΕΣΥΕ και θα ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους τον Νοέμβριο.
Στο παρασκήνιο όμως η Κομισιόν φοβάται μια δεύτερη απογραφή, καθώς σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί και τα νούμερα διαφοροποιηθούν, η ευθύνη δεν θα είναι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κομισιόν που προΐσταται της Eurostat. Με αυτό τον τρόπο αμφισβητείται και η αξιοπιστία της Κομισιόν, που παρά το κακό προηγούμενο των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας δεν μπορεί να ελέγξει τους δικούς της μηχανισμούς.
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί σιωπηλά τις εξελίξεις, καθώς γνώριζε από τον Αύγουστο τις προθέσεις της Κομισιόν αλλά και την επιδείνωση λόγω κρίσης. Στελέχη της αναφέρουν ότι το «κυβερνητικό σχήμα παρακολουθεί χωρίς να δεσμεύεται και αφήνει το ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει δεσμεύσεις που θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)