Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίζει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της με φωτοβολταϊκά συστήματα και υδραυλικά φράγματα νερού (φωτ. αρχείου)
Σοβαρές ενστάσεις... για την πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή με ξένη εταιρεία μακροχρόνιας συμφωνίας πολλών δισ. ευρώ, για την προμήθεια φυσικού αερίου διατυπώνουν Κύπριοι επιστήμονες. Ο Κύπριος χημικός μηχανικός και μηχανικός πετρελαίου, Μιχάλης Οικονομίδης, ο οποίος είναι καθηγητής στο Κολέγιο Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Χιούστον, σε δηλώσεις του στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Σημερινή» υποστηρίζει ότι «θα ήταν μέγα σφάλμα, μεταξύ ηλιθιότητας και εγκλήματος, να δεσμευτεί σήμερα η Κύπρος με τέτοιο ψηλό κόστος για το φυσικό αέριο».
Ο καθηγητής Οικονομίδης, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος 70 κρατών για θέματα ενέργειας, τονίζει ότι η Κύπρος με το δικό της φυσικό αέριο και σε συνεργασία με το Ισραήλ, «έχει τεράστιες προοπτικές για εξαγωγές στην Ευρώπη».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όχι σταθμό αποϋγροποίησης, αλλά για σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιάζει η Κύπρος». Προσθέτει ότι «οι συνθήκες άλλαξαν ριζικά προς όφελος της Κύπρου με τις τελευταίες εξελίξεις στηn περιοχή και η Κύπρος πρέπει να τις εκμεταλλευτεί και όχι να εγκλωβιστεί με μια συμφωνία που θα έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία της»
Εξάλλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Χριστοφίδης, σε δήλωση του στον «Φιλελεύθερο» τονίζει ότι «μια τέτοια συμφωνία για μακροχρόνια δέσμευση της Κύπρου είναι έξω από τις διεθνείς εξελίξεις».
Σημειώνει ότι, από τις καταρχήν μελέτες των στοιχείων που έχουν διαρρεύσει, υπάρχει ο κίνδυνος «να παραλύσει η Κύπρος» και «μόνο αν υπήρχαν εξαιρετικά σοβαροί πολιτικοί λόγοι θα δικαιολογούσαν μια τέτοια πράξη».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίζει ότι με μικρότερα ποσά και διαφορετικό σχεδιασμό ενεργειακού συστήματος, η Κύπρος θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της με φωτοβολταϊκά συστήματα και υδραυλικά φράγματα νερού.
Σε πολιτικό επίπεδο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης έκανε λόγο για «παντελή έλλειψη διαφάνειας» εκ μέρους της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης. Επίσης , υποστηρίζει ότι αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους «να οδηγηθούμε σε μια απόφαση που θα αποβεί καταστροφική για το σπουδαίο τομέα της ενέργειας και κατ’ επέκταση της οικονομίας του τόπου». Ο κ. Πουργουρίδης διερωτάται «γιατί κρατήθηκε η Βουλή στο σκοτάδι» και μήπως έχουν ακολουθηθεί διαδικασίες που δεν αντέχουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Απαντώντας στον κ. Πουργουρίδη ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απέρριψε τις κατηγορίες για παντελή έλλειψη διαφάνειας και δήλωσε ότι εγείρονται ερωτήματα για «την υπέρμετρη ευαισθησία που επιδεικνύεται από πάρα πολλούς για το θέμα». Ο κ. Κυπριανού έθεσε και το ερώτημα κατά πόσο στο παρελθόν αποφάσιζε η Βουλή για τέτοια ζητήματα και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία κρίνεται για τις αποφάσεις της.
Ο πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί , αφού προηγουμένως λάβει ολοκληρωμένη ενημέρωση. Πρόσθεσε ότι «δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι στο τέλος θα γίνουν εκείνες οι επιλογές που θα είναι οι πιο οικονομικές για τον τόπο, αλλά θα είναι και αποτελεσματικές».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να προηγηθεί εξαντλητική προσπάθεια, με στόχο την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής τιμής από την προμηθεύτρια εταιρεία. Πρέπει επίσης, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα «η Κύπρος να καταστεί η ίδια προμηθευτής φυσικού αερίου στο μέλλον και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει, να δεσμευτεί με μακροχρόνια συμβόλαια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου