Πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, τον Καποδίστρια Β’, καθώς και για το νέο εκλογικό νόμο που φέρεται αποφασισμένο να φέρει στη βουλή το ΠΑΣΟΚ.
***
Για ν’αρχίσουμε απ’τις περιφέρειες. Ο σχεδιασμός Παυλόπουλου για ενιαία ενότητα Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας εξακολουθεί να παραμένει ισχυρός αλλά συζητούνται και δυο ακόμη προτάσεις. Η μια με Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία και η άλλη με το σύνολο της κεντρικής Μακεδονίας, πλην Σερρών.
***
Βέβαιο είναι ότι οι νομαρχίες καταργούνται και θα εκλέγουμε πλέον τον περιφερειάρχη. Ο κάθε νομός θα ....εκπροσωπείται με εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους και ο αριθμός τους θα ορίζεται με πληθυσμιακά κριτήρια.
***
Στο σχεδιασμό Παυλόπουλου για τον Καποδίστρια 2 προβλέπονται τρεις δήμοι για την Πιερία με το δήμο Κατερίνης να καταλαμβάνει όλη την κεντρική Πιερία από τις ακτές μέχρι και τον Άγιο Δημήτριο.
***
Η πρόταση αυτή αποδυναμώνεται με το σκεπτικό ότι έγινε με κριτήρια «εκλογικά» χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και η ανομοιογένεια των υπό συγχώνευση δήμων.
***
Το επιτελείο Ραγκούση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προσανατολίζεται στη δημιουργία 4 δήμων με το δήμο Κατερίνης να συγχωνεύεται με τους δήμους Παραλίας και Κορινού.
***
Η νότια Πιερία, η βόρεια και ο ορεινός όγκος θα αποτελέσουν τους άλλους τρεις δήμους. Ν’αναφέρουμε ότι τοπικοί παράγοντες πιέζουν για τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε δήμων.
***
Όσον αφορά το νέο εκλογικό νόμο η Πιερία βάσει του πληθυσμού της τελευταίας απογραφής οριακά αγγίζει τις δυο μονοεδρικές. Έτσι λοιπόν η πρώτη εκλογική περιφέρεια θα αποτελείται από τον Καποδιστριακό δήμο Κατερίνης και η δεύτερη από τους περιφερειακούς δήμους.
***
Κατά συνέπεια μιλάμε για δυο πλέον έδρες στο νομό που με βάση τα σημερινά στατιστικά δεδομένα θα μοιράζονται τα δυο μεγάλα κόμματα.
***
Όσο για τους βουλευτές που θα ορίζονται στη λίστα των περιφερειών (150 ο πιθανός αριθμός) δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η διαδικασία της επιλογής.
***
Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ν.Δ. κάτι που μάλλον είναι απίθανο. Να σημειωθεί ότι και τα μικρά κόμματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
***
Η κυβέρνηση πάντως είναι διατεθειμένη να συζητήσει αλλά και αποφασισμένη να φέρει έναν εκλογικό νόμο που θα περιορίσει τη διαπλοκή και την εξάρτηση από ορισμένα κέντρα.
***
Ίδωμεν.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου