Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

«Απολύεται»... ο μπάρμπας από την Κορώνη - Νομοθετική ρύθμιση για διαφάνεια και αξιοκρατία στους διορισμούς στο Δημόσιο. Παγώνουν οι προσλήψεις που προκηρύχθηκαν μετά την 4η Οκτωβρίου

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Τέλος στις προσλήψεις ημετέρων στο Δημόσιο από το παράθυρο επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση: με νομοθετική ρύθμιση θα πριμοδοτούνται αντικειμενικά κριτήρια των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων το πτυχίο ή τα μεταπτυχιακά διπλώματα, ενώ καταργούνται αναξιοκρατικές διαδικασίες τύπου προφορικής συνέντευξης. 

Το διαβατήριο του «μπάρμπα στην Κορώνη» δεν θα ισχύει πλέον στις προσλήψεις σε δημόσιους φορείςόπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη- καθώς προωθούνται άμεσα αλλαγές στο σύστημα διορισμού που θα διασφαλίζουν διαφάνεια και αξιοκρατία και σύντομα θα αποτελούν παρελθόν οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου.
Στο ψυγείο μπαίνουν στο μεταξύ όλες οι .....προσλήψεις για θέσεις του Δημοσίου, οι οποίες προκηρύχθηκαν ή ανακοινώθηκαν μετά την 4η Οκτωβρίου, μέχρι να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές. Μπλόκο σε περίπου 6.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και σε δεκάδες συμβάσεις έργου που ετοιμάζονταν να υπογραφούν βάζει με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν με νέο καθεστώς, όπου μεταξύ άλλων δεν θα ισχύει πλέον η προσαύξηση για την προϋπηρεσία, καθώς και η διενέργεια προφορικών συνεντεύξεων.
Με επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση προς το ΑΣΕΠ και εγκύκλιο προς τους δήμους παγώνουν όλες οι διαδικασίες έκδοσης προκηρύξεων, ενώ δόθηκε και εντολή προς το Εθνικό Τυπογραφείο να μην προχωρήσει στη δημοσίευση όσων είχαν ήδη φτάσει σε αυτό.
Αναστολή σημαίνει και για όσες θέσεις είχαν προκηρυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν είχαν προχωρήσει στο στάδιο της υποβολής αιτήσεων. Στόχος εξάλλου είναι να σταματήσει η διαδικασία ακόμη και σε περιπτώσεις όπου είχαν αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις, κάτι που πρόκειται να εξεταστεί κατά πόσο είναι δυνατό από νομικής άποψης.
Επαναπροκήρυξη
«Δική μας δέσμευση είναι να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επαναπροκηρυχθούν όλες οι θέσεις στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως διευκρίνισε, θα προωθηθούν τώρα κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί όλο το καθεστώς των προσλήψεων.
Σε πρώτη φάση κατέστη σαφές πως καταργείται πλήρως κάθε προσαύξηση στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας- το μπόνους κατά 50% δηλαδή για όσους είχαν 24 μήνες υπηρεσία, που θα ίσχυε μέχρι το τέλος του 2010. Έτσι, πέρα από τους απασχολούμενους στα stage, όσοι αποκτούν εμπειρία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα εισπράττουν ίδια μόρια, δηλαδή αυτά που ορίζει ο Νόμος Πεπονή βάσει των μηνών προϋπηρεσίας.
Σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, καταργείται επίσης η προφορική συνέντευξη για όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η συνέντευξη θα παραμείνει, όπως προβλέπει και ο νόμος του 1994, μόνο για κατηγορίες ειδικού επιστημονικού προσωπικού και θα διενεργείται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.
Τομή στην επιλογή των υποψηφίων θα φέρει η προωθούμενη τροποποίηση των μορίων που συγκεντρώνουν από τα πτυχία τους. «Είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένος ο ρόλος των πτυχίων και έτσι δεν καταφέρνει το Δημόσιο να αποκτήσει επιστημονικό προσωπικό», σχολίασε ο κ. Ραγκούσης, φέρνοντας ως παράδειγμα πως ένας κάτοχος διδακτορικού διπλώματος συγκεντρώνει μόλις 300 μόρια, ενώ κάποιος με προϋπηρεσία 5 ετών 452.
Οι τίτλοι σπουδών
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει νέο, αναβαθμισμένο σύστημα βαθμολόγησης των τίτλων σπουδών, καθώς και των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων, προκειμένου οι κάτοχοί τους να λαμβάνουν περισσότερα μόρια.
Τέλος εποχής θα σημάνει- όπως έχει εξαγγελθεί- και για όλες τις συμβάσεις έργου που θα αντικατασταθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες όμως ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Στη νομοθετική ρύθμιση θα αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται καμία ανανέωση τέτοιων συμβάσεων, ενώ σταματούν και όλες οι διαδικασίες πρόσληψης που εκκρεμούσαν με το καθεστώς αυτό. Επιδίωξη είναι το καθεστώς αυτό να μην υπάρχει στο μέλλον και με δεδομένο πως στις περισσότερες περιπτώσεις υπέκρυπταν την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, να προχωρήσει η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν οι πραγματικές ανάγκες υπογραφής συμβάσεων έργου, όπως για παράδειγμα επιβάλλεται στο πλαίσιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ, όπου ένα μεγάλο κομμάτι πρέπει να καλυφθεί από εργαζομένους αυτής της μορφής.
Στο πακέτο των άμεσων αλλαγών θα επαναεπιβεβαιωθεί η κυβερνητική πρόθεση να περάσουν όλες οι προσλήψεις στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Ειδικότερα, όλες οι ΔΕΚΟ, όπου το Δημόσιο διαθέτει την πλειονότητα των μετοχών, καθώς και δήμοι ή νομαρχίες δεν θα διενεργούν μόνοι τους τις προσλήψεις αλλά μέσω της ανεξάρτητης αρχής. Θα παραμείνουν βέβαια οι φορείς όπου ισχύουν ειδικές διαδικασίες- για παράδειγμα η επιλογή ΔΕΠ στα πανεπιστήμια- ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το καθεστώς για ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας όπου το κράτος δεν είναι κύριος μέτοχος (όπως ο ΟΤΕ).

Ομαδικές προσφυγές στα δικαστήρια από stagers
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ προσφυγές στα δικαστήρια και κινητοποιήσεις αντιδρούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες για μη ανανέωση των συμβάσεών τους και την κατάργηση της μοριοδότησής τους οι συμβασιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων stage.

Οι συμβασιούχοι ορισμένου έργου του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) συμμετείχαν χθες σε συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας αρχικά προς τη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα, εν συνεχεία στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου και τέλος στη ΓΣΕΕ, στο Πεδίον του Άρεως, με αίτημα τη διασφάλιση της εργασίας όσων οι συμβάσεις λήγουν στις 12 Νοεμβρίου. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε στην επιτροπή ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και ότι θα το μεταφέρει στον υπουργό Εργασίας, ενώ δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση με την επιτροπή.

Εν τω μεταξύ αντιδράσεις εκδηλώνονται και από τους φορείς που θα «χάσουν» τους stagers. Κυρίως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους απασχολούνται περίπου 8.000 νέοι μέσω stage, κάνουν λόγο για διάλυση των υπηρεσιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών. Αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία και ευρύτερα στον χώρο της υγείας, η «απώλεια» των απασχολούμενων με stage θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.
Υπολογίζεται πως περίπου 6.000 νέοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα ταμεία και τα νοσοκομεία.
Σημειώνεται ότι σε 120.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές στο Δημόσιο, εκ των οποίων 30.000 με προγράμματα stage, και περισσότεροι από 15.000 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι με stage στο Δημόσιο έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους μαζί με την αναδρομική ασφαλιστική κάλυψή τους και την αύξηση των αποδοχών τους.
Για τις συμβάσεις έργου
Το θέμα των stage έχει ξεκαθαρίσει για την κυβέρνηση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και στην επισήμανση ότι δημιουργείται νέα στρατιά ανέργων απάντησε ότι όσοι εργάζονταν με το καθεστώς αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς άνεργοι. Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ακόμη ότι εκείνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το ζήτημα των συμβάσεων έργου. Ανακοίνωσε ότι θα γίνει καταγραφή όσων απασχολούνται με αυτή τη σχέση εργασίας για να διευκρινιστεί πόσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και αυτών οι συμβάσεις θα μεταβληθούν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.(ΝΕΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: