Pages - Menu

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009 (ΤΟΠΙΚΗ)

Πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, τον Καποδίστρια Β’, καθώς και για το νέο εκλογικό νόμο που φέρεται αποφασισμένο να φέρει στη βουλή το ΠΑΣΟΚ.
***
Για ν’αρχίσουμε απ’τις περιφέρειες. Ο σχεδιασμός Παυλόπουλου για ενιαία ενότητα Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας εξακολουθεί να παραμένει ισχυρός αλλά συζητούνται και δυο ακόμη προτάσεις. Η μια με Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία και η άλλη με το σύνολο της κεντρικής Μακεδονίας, πλην Σερρών.
***
Βέβαιο είναι ότι οι νομαρχίες καταργούνται και θα εκλέγουμε πλέον τον περιφερειάρχη. Ο κάθε νομός θα ....εκπροσωπείται με εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους και ο αριθμός τους θα ορίζεται με πληθυσμιακά κριτήρια.
***
Στο σχεδιασμό Παυλόπουλου για τον Καποδίστρια 2 προβλέπονται τρεις δήμοι για την Πιερία με το δήμο Κατερίνης να καταλαμβάνει όλη την κεντρική Πιερία από τις ακτές μέχρι και τον Άγιο Δημήτριο.
***
Η πρόταση αυτή αποδυναμώνεται με το σκεπτικό ότι έγινε με κριτήρια «εκλογικά» χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και η ανομοιογένεια των υπό συγχώνευση δήμων.
***
Το επιτελείο Ραγκούση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προσανατολίζεται στη δημιουργία 4 δήμων με το δήμο Κατερίνης να συγχωνεύεται με  τους δήμους Παραλίας και Κορινού.
***
Η νότια Πιερία, η βόρεια και ο ορεινός όγκος θα αποτελέσουν τους άλλους τρεις δήμους. Ν’αναφέρουμε ότι τοπικοί παράγοντες πιέζουν για τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε δήμων.
***
Όσον αφορά το νέο εκλογικό νόμο η Πιερία βάσει του πληθυσμού της τελευταίας απογραφής οριακά αγγίζει τις δυο μονοεδρικές. Έτσι λοιπόν η πρώτη εκλογική περιφέρεια θα αποτελείται από τον Καποδιστριακό δήμο Κατερίνης και η δεύτερη από τους περιφερειακούς δήμους.
***
Κατά συνέπεια μιλάμε για δυο πλέον έδρες στο νομό που με βάση τα σημερινά στατιστικά δεδομένα θα μοιράζονται τα δυο μεγάλα κόμματα.
***
Όσο για τους βουλευτές που θα ορίζονται στη λίστα των περιφερειών (150 ο πιθανός αριθμός) δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η διαδικασία της επιλογής.
***
Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ν.Δ. κάτι που μάλλον είναι απίθανο. Να σημειωθεί ότι και τα μικρά κόμματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
***
Η κυβέρνηση πάντως είναι διατεθειμένη να συζητήσει αλλά και αποφασισμένη να φέρει έναν εκλογικό νόμο που θα περιορίσει τη διαπλοκή και την εξάρτηση από ορισμένα κέντρα.
***
Ίδωμεν.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου