Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Πώς αντιμετωπίζουν τα ξένα ΜΜΕ την απόφαση Ντράγκι για την Ελλάδα

..

"Το μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας βάζει η ΕΚΤ" σημειώνει με άρθρο της σήμερα η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν που σημειώνει πως με αυτό τον τρόπο αποκόπτεται ένας σημαντικός δίαυλος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αντίδραση των αγορών, με τη Wall Street να πέφτει στα κόκκινα και το αυτό να σημειώνει καθαρή πτώση αμέσως μετά την ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα η παριζιάνικη Λε Μοντ ξεκινά το άρθρο της από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μιλά για εξασφαλισμένο τραπεζικό σύστημα. "Φόβοι μιας οικονομικής ασφυξίας" είναι ο μεσότιτλος του άρθρου της εφημερίδας που αναφέρει τα αίτια που η ΕΚΤ κατέληξε σε αυτή την απόφαση και σημειώνει πως η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα πριν τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με το Γερμανό ομόλογό του.
Και τα δημοσιεύματα όμως από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι εφημερίδες αφιερώνουν χρόνο στην απόφαση της ΕΚΤ και την Ελλάδα με την Ουάσιγκτον Ποστ να σημειώνει πως πρόκειται για μια επιπρόσθετη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. "Η απόφαση της ΕΚΤ επιταχύνει το ήδη πιεσμένο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, μεταφέροντας την απόρριψη των ομολόγων νωρίτερα και ειδικά στις 11 Φλεβάρη" και σημειώνει πως "θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση σε έναν συμβιβασμό με την Τρόικα. Η Ελλάδα πιέζεται να ενεργοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως την πώληση λιμανιών, αεροδρομίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της χώρας ώστε να μειωθεί το χρέος".
Για σημαντική υποχώρηση στις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους της κάνει λόγο η New York Times, ως συνέπεια της απόφασης της ΕΚΤ. "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποίησαν τις συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών ώστε να εξηγήσουν στους σχετικά άπειρους Έλληνες ηγέτες για τις περίπλοκες ευρωπαϊκές πολιτικές και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει πολιτικά και οικονομικά η νέα κυβέρνηση".
 News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: