Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ Αθήνα και Βερολίνο σε θέση μάχης.

Αθήνα και Βερολίνο σε θέση μάχης
..


ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ.Αθήνα και Βερολίνο σε θέση μάχης.Σε θέση μάχης για τη διαπραγμάτευση βρίσκονται Αθήνα και Βερολίνο μετά το «όχι» σε όλα της γερμανικής κυβέρνησης, που απορρίπτει κάθε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Βερολίνο κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών της διακυβέρνησης, επιμένοντας στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου. Η απάντηση του Μαξίμου ότι «δεν γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις» καθώς ο ελληνικός λαός απάντησε με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, προδιαγράφει και το κλίμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία το μήνυμα από τη Γερμανία, που όχι μόνο καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω κάθε εξαγγελία αλλά και να εφαρμόσει πιστά το μνημονιακό πρόγραμμα.
Βάσει εγγράφου εργασίας -που επικαλείται το Reuters- με το οποίο θα προσέλθει η γερμανική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το Βερολίνο απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, απολύσεις, φορολογικό και συντάξεις, ενώ επισημαίνεται -μεταδίδει το Reuters- ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής, εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα.
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει τη «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης και με το έγγραφο ζητάει η κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το μνημόνιο.
«Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση καθώς προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού» και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. Το μήνυμα πάντως από τη Γερμανία ήταν σαφές, ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί στο ελάχιστο από τις πάγιες θέσεις της καθώς στις κόκκινες γραμμές που θέτει είναι να παραμείνει στη θέση της η τρόικα.
Κι αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη αλλά και για την πιθανότητα να υπάρξει αλλαγή πλεύσης από πλευράς Βερολίνου μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αυτή διαλύθηκε από τη δημοσιοποίηση του γερμανικού εγγράφου που απορρίπτει το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και που πρόκειται να κατατεθεί στο σημερινό συμβούλιο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup.
Το έγγραφο - φωτιά διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, και σ' αυτό αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις συμφωνηθείσες οικονομικές πολιτικές, όχι να τις αντιστρέψει.
Στο έγγραφο με τίτλο «η Γερμανία θέλει η ελληνική ηγεσία να ενταφιάσει τις υποσχέσεις της», αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπαναχωρήσει στις αντιμνημονιακές εξαγγελίες των πρώτων ημερών της διακυβέρνησής της, ενώ απορρίπτεται οποιοδήποτε πισωγύρισμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τον κατώτατο μισθό, τις απολύσεις, τη φορολογία και τις συντάξεις.
«Το Eurogroup χρειάζεται μια ξεκάθαρη και σαφή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά», υπογραμμίζεται στο έγγραφο και συνεχίζει: «Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Στο έγγραφο το Βερολίνο καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
Η Γερμανία θέλει επίσης η Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία για τη μείωση της απασχόλησης κατά 150.000 στο Δημόσιο, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που δημιουργεί μια στενή σχέση μεταξύ των εισφορών και των παροχών, να κρατήσει τον μειωμένο κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση των αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων. Το Βερολίνο ζητά ακόμη τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, των ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφελείας και των ακινήτων και την προώθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων με στόχο να λάβει 2,2 δισ. ευρώ σε έσοδα το 2015.
ΕΘΝΟΣ/ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: