Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σε ειδική σύσκεψη χθες στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας υπό τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης και Εμπορίου Εν αναμονή του νέου νόμου για το εμπόριο και τις λαϊκές αγορές


Πέμπτη 25 Απριλίου 2013Περιφέρεια
 Παράπονα και διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου άκουσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καραπαναγιωτίδης
Επί τάπητος τέθηκαν χθες τα θέματα λειτουργίας του εμπορίου αλλά και των λαϊκών αγορών σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε...
στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας υπό την προεδρία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης και Εμπορίου, κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη.
Ανοίγοντας τη συζήτηση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου καλωσόρισε τον κ. Καραπαναγιωτίδη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τονίζοντας πως η σημερινή σύσκεψη κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική εν όψει μάλιστα και των εορτών του Πάσχα.
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης
Από την πλευρά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης ζήτησε από τους ελεγκτικούς φορείς την «ελαστικότητα» στην καταβολή προστίμων μέχρι τα τέλη Μαΐου που θα ψηφιστεί ο νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές και το εμπόριο και μέχρι ουσιαστικά να ξεκαθαριστεί το τι θα ισχύσει και τι όχι.
Συνεχίζοντας ο κ. Καραπαναγιωτίδης τόνισε πως τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου συνεχίζουν κανονικά τους ελέγχους και βγαίνουν στους δρόμους και επιβάλλουν πρόστιμα, ενώ ζήτησε απ' όλους τους φορείς να ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια υπηρεσία Εμπορίου της Αντιπεριφέρειας Πιερίας για οτιδήποτε παράνομο δουν.
Ιδιαίτερη σύγχυση προκάλεσε σε όλους τους φορείς η κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια και τις λαϊκές αγορές. Όπως εξήγησε ο κ. Καραπαναγιωτίδης ο έκαστος Δήμος ζητάει -ανάλογα με τις ανάγκες- να θέσεις για λαϊκές, στη συνέχεια το τμήμα εμπορίου της Περιφέρειας βγάζει προκήρυξη, ο ενδιαφερόμενος κάνει την αίτηση, η οποία τελικά εγκρίνεται από το Δήμο. Επιπλέον, για τη χωροθέτηση των θέσεων αρμόδιος είναι ο Δήμος, ενώ για τον αριθμό των θέσεων η Αντιπεριφέρεια.
Επιπλέον, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως προτείνεται στο νέο νόμο να προβλέπεται και η ίδρυση Μητρώου Πωλητών Λαϊκών Αγορών.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα του παραεμπορίου σημείωσε πως φέτος το καλοκαίρι το «βάρος» των ελέγχων θα πέσει σε Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος των εμπόρων λαϊκών αγορών στον πρωτογενή τομέα τόνισε ότι επικρατεί μία «σύγχυση» σε ότι αφορά το Ημερήσιο Δικαίωμα που καταβάλουν όλοι οι πωλητές λαϊκών αγορών. Ενώ οι ίδιοι καταβάλλουν κανονικά τα χρήματα στο τμήμα Εμπορίου της Αντιπεριφέρειας, όπως ορίζει ο νόμο, παρόλα αυτά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, αυτά τα χρήματα δεν «φτάνουν» ποτέ στους Δήμους που είναι αρμόδιοι για την καθαριότητα και την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Η Αντιδήμαρχος Δίου - Ολύμπου κα Σοφία Νούλα στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τους πωλητές λαϊκών αγορών, παρόλα αυτά εστίασε το πρόβλημα στο γεγονός ότι τα χρήματα από το ημερήσια δικαίωμα τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν έρθει ποτέ στο Δήμο. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα. Δεν έχουμε χρήματα, αλλά ούτε και υπαλλήλους για να καθαρίζουν τους χώρους των λαϊκών όταν αυτές τελειώνουν. Η κατάσταση ήταν τραγική πέρυσι το καλοκαίρι στην Λεπτοκαρυά. Πρέπει να καταλάβετε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Στην τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει η Πιερία λόγω του παραεμπορίου κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κωνσταντίνος Ρέχας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια με τους Δήμους και το Επιμελητήριο για την πάταξη του παραεμπορίου, που όπως είπε απέφερε αποτελέσματα. Ακόμη σημείωσε πως από την αρχή του έτους έχουν γίνει τρεις συσκέψεις για το παραεμπόριο, χωρίς απτά αποτελέσματα μέχρι σήμερα και το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμη μπροστά.
Η πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Λιτοχώρου Φανή Κουτσιμανή κατήγγειλε πως ο κανονισμός Λαϊκών Αγορών στην περιοχή της ουσιαστικά δεν «λειτουργεί», ενώ επίσης αναφορά έκανε και στους πλανόδιους που βρίσκονται στη νότια Πιερία που πλήττουν σοβαρά τον εμπορικό κόσμο της περιοχής. «Πλήττεται ουσιαστικά το στεγασμένο εμπόριο από τέτοιου είδους πρακτικές. Θα πρέπει επιτέλους να στηρίξετε το μικρομάγαζο της γειτονιάς» τόνισε.
Η. Χατζηχριστοδούλου: «Στελεχώστε πρώτα τις υπηρεσίες σας και μετά κάνουμε συσκέψεις»
Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθεια που έκανε τόσο το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τους Δήμους για την πάταξη του παραεμπορίου δεν έτυχε της στήριξης της Αντιπεριφέρειας Πιερίας.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συνεχάρη αρχικά τους περιφερειακούς σύμβουλους κ.κ. Νίκο Μακρίδη και Απόστολο Παπαϊωάννου για την ανάληψη αρμοδιοτήτων υπηρεσιών της Π.Ε. Πιερίας που σχετίζονται με θέματα ανάπτυξης και τούς ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως μέσα στο τελευταίο τρίμηνο προηγήθηκαν δύο συναντήσεις στην Πιερία σχετικά με θέματα παραεμπορίου και λαϊκών αγορών. Ωστόσο, γεγονός παραμένει πως ουσιαστικά βήματα προόδου δεν έχουν γίνει, ειδικά στο μείζον πρόβλημα του παραεμπορίου. Πρόσθεσε δε πως υπάρχει θέμα ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας παραμένει υποστελεχωμένο και απαρτίζεται από δύο μόλις άτομα, τα οποία, παρά τις καλές προθέσεις τους να στηρίξουν την υγιή επιχειρηματικότητα, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αφού πρέπει να καλύψουν μια περιοχή που ξεκινά από το Λιβάδι και καταλήγει στους Ν. Πόρους.
«Ακόμη δεν έχετε στελεχώσει το Τμήμα Εμπορίου. Ολόκληρο το προηγούμενο καλοκαίρι η Αντιπεριφέρεια απουσίαζε από την πάταξη του παραεμπορίου. Ευτυχώς που είχαμε δίπλα μας ανθρώπους όπως το Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και τους αστυνομικούς, το Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και τη Δημοτική Αστυνομία, τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης και τους υπόλοιπους Εμπορικούς Συλλόγους. Γι' αυτό ίσως θα έπρεπε πρώτα να στελεχώσετε τις υπηρεσίες σας και κατόπιν να κάνετε συσκέψεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Συνέπεια των παραπάνω είναι οι έλεγχοι να μην είναι αποτελεσματικοί, ειδικά όσον αφορά στην ποιότητα και τη σύσταση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισήμανε πως το Επιμελητήριο συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης μιας σειράς καταγγελιών που σχετίζονται με το παραεμπόριο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε επώνυμη καταγγελία που έγινε από μικροπωλητές, οι οποίοι, ενώ πασχίζουν να βγάλουν το μεροκάματο, έρχονται αντιμέτωποι με αντίστοιχους παράνομους πωλητές. Μάλιστα, η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε «πουλάνε ακόμη και μέσα στις υπηρεσίες όπου στεγάζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμού που θα έπρεπε να μας προστατέψουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην καταγγελία τους.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθεσε επίσης μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων σχετικά με τις άδειες που δίνονται στους παραγωγούς και τους πωλητές των λαϊκών αγορών σημειώνοντας πως το τοπίο παραμένει αδιευκρίνιστο, ασαφές και θολό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: