Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων - Τη λύση της «αυτοχρηματοδότησής» της προκρίνουν οι επιχειρηματίες


Πέμπτη 25 Απριλίου 2013
Στην ανάγκη δημιουργίας μίας τράπεζας «ειδικού σκοπού» για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιμένουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Εκτιμούν, δε, ότι είναι...
δυνατό να αρχίσει να λειτουργεί άμεσα, εντός του 2013, αν δοθεί το «πράσινο φως».
Στην περίπτωση που το σχέδιο προχωρήσει και αρχίσει να «τρέχει» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι επιπτώσεις για τις συνεταιριστικές τράπεζες θα είναι θετικές, ενώ, θα υπάρξει η δυνατότητα να δοθούν μικροδάνεια από 10.000 έως 25.000 ευρώ με επιτόκιο 4,2%.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ, ΕΣΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ), μαζί με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, παρουσίασαν κοινή πρόταση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσα από τις δομές των συνεταιριστικών τραπεζών.

Η πρόταση αυτή αφορά την αξιοποίηση και τη μετεξέλιξη του δικτύου των καταστημάτων των συνεταιριστικών τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η σύνδεση των επιχειρήσεων με τις συνεταιριστικές, ενώ, παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα πλήρως εξειδικευμένο συνεργάτη για την κάλυψη των αναγκών τους.

Βασικός στόχος της τράπεζας αυτής θα είναι η συγκέντρωση - συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης, η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο, καθώς επίσης και η άμεση παροχή εγγυημένων μικροδανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ αριθμούν πάνω από 700.000 μέλη, που είναι πρόθυμα να καταβάλλουν το ποσό αγοράς μερίδων από έναν τέτοιο φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με κριτήρια και αυστηρή εποπτεία. «Το εγχείρημα αυτό θέλουμε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και βιώσιμο», όπως σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι έχουν, ήδη, πραγματοποιήσει επαφές και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Όπως τόνισαν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον επικεφαλής της Task Force, ο κ. Ράιχενμπαχ φάνηκε θετικός και πρότεινε τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με την επεξεργασία του μοντέλου διαχείρισης ενός τέτοιου φορέα. Τη σημασία της ύπαρξης ενός τέτοιου φορέα είχαν επισημάνει πρόσφατα και οι εξαγωγείς.

Παράλληλα, ΕΣΕΕ, ΕΣΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την επίσπευση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τα μικροδάνεια (micro - finance) από εξωτραπεζικούς φορείς, ώστε να εκσυγχρονιστεί το ισχύον πλαίσιο και να διευρυνθεί η αγορά πέρα από τα στενά περιθώρια των εμπορικών τραπεζών. Όπως υπογραμμίστηκε, ο θεσμός αυτός των εξωτραπεζικών φορέων λειτουργεί, ήδη, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

«Δεν συζητάμε για αναπτυξιακή τράπεζα αλλά για τη μετεξέλιξη των συνεταιριστικών τραπεζών σε μηχανισμό χρηματοδότησης», είπαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, για να καταδείξουν ότι η διάσταση απόψεων που διαφαίνεται με το υπουργείο Ανάπτυξης είναι στηριγμένη σε λάθος βάση.

Όπως ειπώθηκε, γίνονται επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο, για το οποίο απαιτούνται περίπου 400 εκατ. ευρώ, όχι για κεφαλαιακή επάρκεια η οποία ήδη υπάρχει, αλλά για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών για την επόμενη τριετία. Αναφέρθηκε, δε, ότι δεν θα υπάρξει καταβολή κεφαλαίου από τα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά οι οργανώσεις θα προτρέψουν τα μέλη τους να στραφούν σε αυτό το σύστημα.

Το 78% των μελών των 13 συνεταιριστικών τραπεζών αποτελούν και το 15% μικρομεσαίων της χώρας, ενώ, μέσω συνεταιριστικών τραπεζών διατίθενται κονδύλια ΕΣΠΑ και υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, κάτι που σημαίνει ότι και σήμερα υπάρχει μόχλευση κεφαλαίων.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι στην επαρχία ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι σημαντικός. Υπάρχουν 178 καταστήματα, εκτός από το βόρειο Αιγαίο, τα οποία στην εξέλιξη διετίας είχαν αύξηση 1,32% στις καταθέσεις και αύξηση 1,38% στις χορηγήσεις δανεισμού μικρομεσαίων.
Πρωτοσέλιδο 25.4.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: