Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΣΟΚ - Εντάσεις πριν από το Συνέδριο

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130228/engine/assets_LARGE_t_420_54164272_type12128.jpg 
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013
Στοίχημα ότι θα ξεπεράσουν τις «αρρυθμίες», τις εντάσεις και τις ενδεχόμενες «εκρήξεις» στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ξεκινά αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχει βάλει η Ιπποκράτους.
Εντάσεις πριν από το Συνέδριο
Μπορεί την περασμένη Κυριακή η εκλογή Συνέδρων να έφερε -σύμφωνα με την...
Ιπποκράτους- στις εσωκομματικές κάλπες περίπου 113 χιλιάδες μέλη και φίλους, ωστόσο το κλίμα που επικρατούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ στα διάφορα «πράσινα» κομματικά γραφεία, κάθε άλλο παρά «μαρτυρούσε» αυξημένες προσδοκίες για μια νέα πολλά υποσχόμενη συλλογική δυναμική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν απέφευγαν σχόλια για την πρωτοφανή καθυστέρηση να αναρτηθούν στο διαδίκτυο το πρόγραμμα έναρξης του Συνεδρίου αλλά και οι Σύνεδροι!

Γι' αυτό και σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Συνέδριο της Νεολαίας, επέστρεψε στο γραφείο του στην Ιπποκράτους, αφού είχε συγκαλέσει «κλειστή» σύσκεψη με τους υπεύθυνους επί των οργανωτικών και του καταστατικού (κ. Κουκουλόπουλο, Ζαφειρόπουλο, Κατσικαρέλη, Πέππα, Φελώνη, Παναγιωτάκη, Πρωτόπαπα, Ανδρουλάκη κ.ά.).

Το ζήτημα -λένε βέβαια οι γνωρίζοντες- δεν είναι μόνο οργανωτικού τύπου, αλλά αφορά και στην έντονη διαμάχη μεταξύ στελεχών του νυν «προεδρικού μπλοκ» με κίνητρο την εξασφάλιση ρόλων την «επόμενη μέρα» δια της εκλογής τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Παρότι αυτά συνέβαιναν και σε άλλα Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, όπου έχουν καταγραφεί «ομηρικοί» καβγάδες και διαγκωνισμοί για τους «σταυρούς» πριν από την κάλπη στο Συνέδριο, η σημερινή δύσκολη πολιτική συγκυρία με τα εξαιρετικής σημασίας «διλήμματα» για την πορεία του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι δεν επιτρέπει «εικόνες» που ενοχλούν περαιτέρω τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Ρεύματα
Οι διάφορες «φυλές» πάντως έχουν πάρει θέση εν όψει του Συνεδρίου και ασχολούνται με την προοπτική συμφωνίας για τη συγκρότηση «τάσεων» ή «ρευμάτων» εντός του ΠΑΣΟΚ. Ενα πρώτο δείγμα για τον ιδιότυπο διάλογο εντός του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (αρχίζει Παρασκευή μεσημέρι και τελειώνει το Σάββατο το βράδυ, καθώς την Κυριακή «θα φτάσουν οι περισσότεροι σύνεδροι για να ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή, αυτούς που τους εξέλεξαν»...) ήταν η χθεσινή κοινή συνέντευξη των τεσσάρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των κ. Μ. Καρχιμάκη, Π. Οικονόμου, Γρ. Νιώτη και της Ασπας Παπαηλιού - περιέγραψαν τις «πράσινες γραμμές» που θέλουν να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους όρους συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

Ο κ. Π. Οικονόμου και Γρ. Νιώτης όμως έθεσαν ζήτημα για την «ανατροπή» της κυβέρνησης Παπανδρέου και άφησαν να εννοηθεί ότι συνέβαλαν και διάφοροι «θύλακες» και εντός του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε μια συσπείρωση στελεχών με τις ίδιες αγωνίες και πολιτική σύμπτωση σε συγκεκριμένες αρχές και πολιτικές κατευθύνσεις», είπε ο κ. Καρχιμάκης δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα προέδρου αλλά της ανάδειξης της νέας ηγετικής ομάδας, ενώ προσθεσε ότι μετά τη «βόμβα» που πήρε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του από την κυβέρνηση Καραμανλή, πρέπει να γίνουν μεγάλες συγκρούσεις - όμως σε καμία περίπτωση να μη θεωρηθεί η πρωτοβουλία τους ότι «μιλά» για την αποχώρηση από την κυβέρνηση, αλλά για τους όρους συμμετοχής τους. «Υπήρξε σύμπλευση ετερόκλητων συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων σήμερα δυνάμεων για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου», επέμεινε ο κ. Οικονόμου, ενώ η Ασπα Παπαηλιού πρότεινε να γίνει το ΠΑΣΟΚ ηγετικός πόλος της Κεντροαριστεράς, όχι απέναντι στην Κεντροαριστερά.

Απαντήσεις
Για το ίδιο θέμα, μη αποκλείοντας να θιγεί και το ζήτημα της ηγεσίας μεταξύ των διαφόρων κομμάτων και κινήσεων για το ενδεχόμενο «Ελιάς», μίλησε χθες στον Σκάι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, προτείνοντας να δοθούν οι απαντήσεις μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Το σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον ραντεβού με τις κινήσεις έχει κλειστεί από το ΠΑΣΟΚ για μετά το Συνέδριο και με στόχο αποστολής νέας πρόσκλησης προς τη ΔΗΜΑΡ.

Την... μπάλα στον ΣΥΡΙΖΑ για την «ευθύνη όσων προσώπων ή δυνάμεων ενδεχομένως υπάρχουν και θέλουν να εκφράσουν κάτι διαφορετικό να το πράξουν», πέταξε χθες ο κ. Οθωνας, ο οποίος όρισε ως «ανοιχτό το μέτωπο με τη δημαγωγία και τις δήθεν προοδευτικές πολιτικέςς επιλογές». Ο κ. Οθωνας, που συμμετείχε στη «φράξια» των «Σοσιαλδημοκρατών Ελλήνων», τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ, ώστε η κυβέρνηση να έχει τις σταθερές της.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Η μάχη για τη θέση του γραμματέα

Πέραν των κ. Κουκουλόπουλου, Μανιάτη και της Φώφης Γεννηματά που ακούστηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του γραμματέα, εφόσον τους προτείνουν, ακούγεται έντονα ότι ένα στέλεχος που μπορεί να ενώσει τις διάφορες «τάσεις» είναι ο χαμηλών τόνων, με εμπειρία όμως και άποψη στα «ενδοοικογενειακά» του ΠΑΣΟΚ Τάκης Ρήγας (πρώην βουλευτής Κυκλάδων, υπουργός και νομάρχης). Οσο για το ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν θα παραβρεθεί στο Συνέδριο και ότι ο Γ. Παπανδρέου θα φτάσει από την Κωνσταντινούπολη την επόμενη μέρα, τα σχόλια διαφέρουν.

Χθες ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που είναι κοντά στον Ευ. Βενιζέλο και προφανώς γνωρίζει για το τηλεφώνημα του νυν και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε «κακώς είναι απόντες». Ο Γ. Μανιάτης από την άλλη πλευρά εξήγησε ότι με τον κ. Παπανδρέου το πρόβλημα είναι τεχνικό και θα παραβρεθεί στο Συνέδριο την επομένη.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Κάλεσμα για αποχωρήσεις και μήνυμα ανανέωσης

Σαφή πρόταση προς τα παλαιότερα στελέχη να εγκαταλείψουν την επιχείρηση διεκδίκησης κρίσιμων ρόλων στο κόμμα έκανε χθες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

«Οι κάποτε νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι τώρα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στους πραγματικούς νέους νέους!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ και στέλνοντας μήνυμα και σε στελέχη του επιτελείου του να εγκαταλείψουν τον «αγώνα» για την εκλογή τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να εξασφαλίσει όρους ανανέωσης για τα κεντρικά όργανα, παρότι και στενοί του συνεργάτες διαφωνούν και προσπαθούν να κλείσουν συμμαχίες για την εκλογή τους την προσεχή Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος έφερε ως παράδειγμα το «μοντέλο» Ανδρέα Παπανδρέου, που έφερε και προώθησε νέους ανθρώπους στο προσκήνιο και στήριξε τη νέα δραστηριότητά τους σε διάφορους τομείς, σχεδόν αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Απλώς το «σκηνικό» είναι διαφορετικό. Τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν αναμφισβήτητα σε ανοδική πορεία...
ΕΘΝΟΣ - ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: