Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ο πανίσχυρος Μιχάλης Λεμούσιας και ο διαχειριστής Παν. Σαξώνης




Μιχάλης ΛεμούσιαςΠέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013
δές και αυτό το άρθρο 
Ο Μιχάλης Λεμούσιας ήταν ο «πανίσχυρος» γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης τη χρονική περίοδο 1999-2008. Απόφοιτος εξατάξιου Γυμνασίου, χαμηλόβαθμος στρατιωτικός κατά τη διάρκεια της χούντας και υπάλληλος του ΟΤΕ στη συνέχεια, γνωρίζεται με τον πρώην δήμαρχο ..
Θεσσαλονίκης λόγω της ενασχόλησής του με την ποδηλασία.

Μιχάλης Λεμούσιας  
Μιχάλης Λεμούσιας Οπως ο ίδιος δήλωσε στην απολογία του, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, αντιμετωπίζοντας ακόμη και συνθήκες φτώχειας. Γίνεται ο στενότερος συνεργάτης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου από τη δεκαετία του '80.

Ο Μ. Λεμούσιας διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Β. Παπαγεωργόπουλου, ειδικός σύμβουλός του στο υφυπουργείο Αθλητισμού και το 1999 τοποθετήθηκε στη θέση του γεν. γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ηταν το alter ego του πρώην δημάρχου και, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, «δεν γινόταν τίποτα στο δήμο, αν δεν περνούσε από τον "πάγκο" του Λεμούσια». Το 2006 αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες καταγγελίες εις βάρος του, καθώς δημοσιοποιούνται περίεργες συναλλαγές και δωρεές ακινήτων.

Παναγιώτης Σαξώνης 
Παναγιώτης Σαξώνης Ο Παναγιώτης Σαξώνης, βασικός κατηγορούμενος για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν διαχειριστής των ταμείων από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Ηταν συνδικαλιστής με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, αλλά δήλωσε «ανεξάρτητος» κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο.

Από τις αρχές του 2000 αρχίζει να εμφανίζει αδικαιολόγητο πλουτισμό. Ανοίγει νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, γίνεται παράγοντας στην ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος Θεσσαλονίκης και κυκλοφορεί με τζιπ μάρκας «Πόρσε Καγιέν». Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, πολλοί από τους οποίους διασκέδαζαν στα μαγαζιά του. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με τη σύζυγό του, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, καθώς επίσης και ο σημερινός βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, που παρουσιάστηκε να εργάζεται ως πορτιέρης.

Ο Π. Σαξώνης ομολόγησε και παραδέχτηκε την υπεξαίρεση μόνο ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ κατονόμασε ως συνεργούς του τον πρώην γεν. γραμματέα Μ. Λεμούσια και τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, επιδιώκοντας τη χορήγηση ελαφρυντικού για τη συνεργασία του με την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, που συνέταξε το κατηγορητήριο για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: