Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Δεν αστειεύονται

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την επιβίωση των δήμων τους οι δήμαρχοι

Σε υψηλούς τόνους και με τελεσίγραφα προς την κυβέρνηση για...
περαιτέρω κινητοποιήσεις, ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι έκριναν «ανεπαρκείς» τις απαντήσεις της κυβέρνησης και εξήγγειλαν αναστολή λειτουργίας των δήμων 12 και 13 Σεπτέμβριου. Εκείνο το διήμερο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. «Κόκκινη γραμμή σύγκρουσης», τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να προωθηθούν στην αυτοδιοίκηση.
Το κρισιμότερο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισαν το συνέριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που διεξήχθη χθες στην Αθήνα, οι δήμαρχοι της χώρας οι οποίοι ωστόσο δεν ικανοποιήθηκαν από τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Δήλωσαν μάλιστα ανυποχώρητοι και σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα του συνεδρίου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να προχωρήσουν  σε διήμερη αναστολή των λειτουργιών των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Στο διήμερο αυτό οι δήμαρχοι θα επιδιώξουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα  και με το προεδρείο της Βουλής.
Αποφασίστηκε επίσης το συνέδριο να παραμείνει ανοικτό έτσι ώστε  ανά πάσα στιγμή να υπάρχει η δυνατότητα επανεκτίμησης της κατάστασης και λήψης απόφασης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε ακραίες μορφές όπως το κλείσιμο δήμων και παραιτήσεις αιρετών.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Ασκούνη ο οποίος στην ομιλία του λίγο νωρίτερα τόνισε ότι «οι αποφάσεις του συνεδρίου θα κρίνουν το θεσμό και την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Σημείωσε επίσης , ότι η πολιτεία έχει αδήριτη ανάγκη να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Οι Δήμοι, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, είναι ο μόνος Δημόσιος Θεσμός ο οποίος εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, της Αδέσμευτης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, που πρόσκειται στη ΝΔ, δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης τόνισε ότι τα χρήματα που τους δίνει η κυβέρνηση δεν φτάνουν και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιμείνουν στα 2,7 δισ. ευρώ.

«Πρέπει να αγωνιστούμε. Εγώ το λέω ξεκάθαρα. Χωρίς αγώνες  δεν γίνεται τίποτα. Ας κατέβουμε και στο πεζοδρόμιο, ας φτάσουμε αν χρειαστεί να κλείσουμε και τους Δήμους και άλλες μορφές, γιατί πρέπει να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή» επισήμανε ο κ. Τζανακούλης.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων πρότεινε και ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση» στην ΚΕΔΕ Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, εκτιμώντας ότι «οι δήμαρχοι δεν έχουν άλλο δρόμο».

Όπως επεσήμανε «πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθούμε, πριν φτάσουμε ο καθένας μόνος του να παραιτείται και να φεύγει, γιατί αυτό δεν αποτελεί λύση,  αλλά ήδη κάποιοι συνάδελφοι είναι τόσο πολύ απελπισμένοι που αυτό βλέπουν ως μοναδική λύση».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πατρέων τόνισε, ότι «πρέπει να προχωρήσουμε τώρα που το κλειδί μπήκε στο λουκέτο. Πρέπει να μπούμε τώρα μπροστά για να αποτρέψουμε τον αφανισμό της Αυτοδιοίκησης. Γιατί διαφορετικά το κλείσιμο των δήμων θα είναι οριστικό. Προτείνω διαμαρτυρία διαρκείας κατασκηνώνοντας στο Σύνταγμα».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στην ενότητα, ενώ ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτεινιώτης τάχθηκε και αυτός υπέρ των κινητοποιήσεων και ζήτησε από τους συναδέλφους του να εξηγήσουν στους πολίτες τι προσφέρουν οι δήμοι.
Στυλιανίδης: «Άμεσα τα 35 εκατομμύρια»
Τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας  και τη ρευστότητα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, για να  δικαιολογήσει την αρνητική απάντηση στη βασική διεκδίκηση των δήμων της χώρας για άμεση οικονομική στήριξή τους, μετά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι πόροι τους, ώστε να μην οδηγηθούν σε στάση πληρωμών από τον επόμενο μήνα.
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πάντως ότι  θα δοθούν νωρίτερα και άμεσα στους δήμους 35 εκ. Ευρώ από τα 214 εκ. Ευρώ της τέταρτης δόσης των παρακρατηθέντων, ενώ  σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα καταβληθεί το σύνολο του ποσού, 299 εκ. ευρώ, μέρος του οποίου μάλιστα ο υπουργός προέτρεψε τους αιρετούς  να το χρησιμοποιήσουν και για λειτουργικές δαπάνες.
Ειδικότερα για τη λειτουργία των σχολείων, σημείωσε ότι από τα 80 εκατ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί από τους ΚΑΠ, για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, μέχρι τον Ιούλιο δόθηκαν μόνο 20 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για τη χρονιά που ξεκινά, ιδιαίτερα λόγω της εξίσωσης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
«Για το λόγο αυτό, προχωράμε άμεσα στην καταβολή 20 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του Σεπτεμβρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προσπαθώντας παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα ώστε να αποδοθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί στο ακέραιο», τόνισε ο υπουργός.
Ακόμη, σημείωσε τις προσπάθειες που κατέβαλε το υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς μαθητών, για φέτος αλλά και για το μέλλον, καθώς η αρμοδιότητα θα επανέλθει στις περιφέρειες από το σχολικό έτος 2013-14.
Κόκκινες γραμμές και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
«Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους μας επιβεβαιώνει με τον πλέον  δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ΄ επέκταση την κατάλυση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού και την αδυναμία πληρωμής  μισθών και άλλων υποχρεώσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα στο οποίο τονίζεται επίσης ότι «μετά και την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του για την αντιμετώπιση των οικονομικών μας προβλημάτων, δυστυχώς, βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο δηλαδή ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Ως εκ τούτου η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας εξακολουθεί να διεκδικεί  την καταβολή θεσμοθετημένων πόρων, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή:
  • την απόδοση των 2,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του πρώην Πρωθυπουργού,
  • την απόδοση των 380 εκ. Ευρώ για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την απόδοση της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων για το 2012, ύψους 214 εκ. Ευρώ.
  • Την απόδοση των κονδυλίων από το Φόρο Ζύθου, ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης».
  • από  ΕΠΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: