Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Κι όμως κάποιες τιμές ακινήτων αυξάνονται!

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 
Παρά τη συνεχή και ιδιαίτερα αισθητή μείωση των τιμών των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν τέσσερις περιοχές στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και γύρω από αυτό στις οποίες σημείωσε -έστω και ..
οριακή- αύξηση ο μέσος όρος των ζητούμενων αξιών των κατοικιών την τελευταία διετία. Πρόκειται για τον Εύοσμο, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Ωραιόκαστρο και την περιοχή της 25ης Μαρτίου, όπου η αύξηση των ζητούμενων τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 1% - 5% από το Νοέμβριο του 2009 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μάνος Μπαρτζάκης, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του εν λόγω πανεπιστημίου, Θόδωρου Παναγιωτίδη. Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από οικονομετρική ανάλυση περισσότερων από 1.500 μικρών αγγελιών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον «Α» από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2011. Μελετήθηκε η πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών σε δέκα περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι οποίες είναι ο Αγιος Ιωάννης Καλαμαριάς, η Ανω Τούμπα, η Κάτω Τούμπα, ο Εύοσμος, το Πανόραμα, το Ρετζίκι, το Ωραιόκαστρο, οι περιοχές της 25ης Μαρτίου και της Αγίου Δημητρίου και το κέντρο της πόλης. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην επεξεργασία των τιμών δεν εξετάστηκε από τους μελετητές η επίδραση ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων, όπως η παλαιότητά τους, ο όροφος που βρίσκονται, η ύπαρξη χώρου στάθμευσης κ.λπ.
Επιστροφή στο κέντρο;
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο υψηλότερος μέσος όρος αύξησης των τιμών των ακινήτων παρατηρήθηκε στον Εύοσμο, όπου έφτασε το 5%. Στην εν λόγω περιοχή στο τέλος του 2009 ζητούνταν κατά μέσο όρο 1.241,1 ευρώ/τ.μ., ενώ στο τέλος του 2011 η μέση ζητούμενη τιμή έφτασε στα 1.303,973 ευρώ/τ.μ.
Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η αύξηση των ζητούμενων τιμών έφτασε στο 3%. Το Νοέμβριο του 2009 η μέση ζητούμενη τιμή μέσω μικρών αγγελιών βρισκόταν στα 1.769,09 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τον προηγούμενο Νοέμβριο ανέβηκε στα 1.818,17 ευρώ/τ.μ. «Το κέντρο της Θεσσαλονίκης δείχνει να διατηρεί την αξία του και μια ανελαστική ζήτηση, παρά το γεγονός ότι έχει πολλές αρκετά μεγάλης ηλικίας οικοδομές. Στο κέντρο βρίσκεται το πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα πάντοτε να υπάρχει μία ζήτηση από φοιτητές, ενώ πιθανολογούμε ότι η ζήτηση ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά το κόστος των μετακινήσεων από τη σημαντική άνοδο της βενζίνης. Προφανώς υπάρχει μία τάση επιστροφής στο κέντρο, αφού αυτό διατηρεί σταθερές τις τιμές των ακινήτων, ενώ στην περιφέρεια οι αξίες εμφανίζονται μειωμένες», τόνισε στον «ΑτΚ» ο κ. Παναγιωτίδης.
Στην περιοχή της 25ης Μαρτίου η αύξηση στις τιμές των ακινήτων ήταν απολύτως οριακή (1%), αφού το Νοέμβριο του 2009 η μέση αξία πώλησης κατοικιών βρισκόταν στα 1.489,452 ευρώ/τ.μ. και τον ίδιο μήνα του 2011 έφτασε στα 1.506,248 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, μέσα στην εν λόγω διετία, στην περιοχή της 25ης Μαρτίου αυξήθηκε σημαντικά η κατώτατη ζητούμενη τιμή (από τα 689,547 ευρώ/τ.μ. στα 1.182,447 ευρώ/τ.μ.) και μειώθηκε κατά πολύ η μέγιστη ζητούμενη αξία πώλησης κατοικιών (από τα 2.289,357 ευρώ/τ.μ. έπεσε στα 1.830,049 ευρώ/τ.μ.).
Οριακή αύξηση κατά 1% σημείωσαν στη διετία οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών και στο Ωραιόκαστρο, όπου η μέση αξία ανέβηκε από τα 1.361,62 ευρώ/τ.μ. στα 1.373,66 ευρώ/τ.μ. Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εικόνα με της 25ης Μαρτίου παρατηρείται και στο Ωραιόκαστρο (σημαντική πτώση κατά περίπου 250 ευρώ/τ.μ. της μέγιστης ζητούμενης τιμής και σημαντική αύξηση κατά περίπου επίσης 250 ευρώ/τ.μ. της κατώτατης). «Οι παλαιότερες της δεκαετίας κατοικίες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση στις αξίες τους. Σε γενικές γραμμές στις καινούργιες κατοικίες η μείωση ήταν οριακή ή παρατηρήθηκε άνοδος σε κάποιες περιπτώσεις. Επειδή στο Ωραιόκαστρο υπάρχουν πολλά καινούργια σπίτια, είναι λογικό να παρατηρηθεί αυτή η οριακή αύξηση των τιμών των ακινήτων», είπε ο κ. Παναγιωτίδης.
Μείωση μέχρι 36%
Πολύ μεγάλη ήταν η πτώση των ζητούμενων τιμών κατοικιών τη διετία Νοέμβριος 2009 - Νοέμβριος 2011 στο Πανόραμα και στο Ρετζίκι με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας. Στο πρώτο η μείωση έφτασε στο 36%, ενώ στο Ρετζίκι άγγιξε το 28%. Πιο συγκεκριμένα, στο Πανόραμα το Νοέμβριο του 2009 η μέση ζητούμενη τιμή βρισκόταν στα 2.174,77 ευρώ/τ.μ., ενώ τον ίδιο μήνα της περσινής χρονιάς «κατρακύλησε» στα 1.394,52 ευρώ/τ.μ. «Στο Πανόραμα ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη η μείωση των τιμών. Ως πιθανότερη εξήγηση γι' αυτό είναι οι πολύ υψηλές τιμές του παρελθόντος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες μειώσεις», είπε ο κ. Παναγιωτίδης. Σε ό,τι αφορά το Ρετζίκι, η μέση ζητούμενη τιμή μειώθηκε από τα 1.275,19 ευρώ/τ.μ. στα 915,375 ευρώ/τ.μ.
Σημαντική ήταν η πτώση στη διετία και στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου, η οποία έφτασε το 16% (η μέση ζητούμενη τιμή έπεσε από τα 928,2378 ευρώ/τ.μ. το Νοέμβριο του 2009 στα 779,5621 ευρώ/τ.μ. τον περασμένο Νοέμβριο). Πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον στην εν λόγω περιοχή πωλούνται διαμερίσματα ακόμη και με μόλις 304 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. «Παρατηρήσαμε ότι στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα, τα οποία προφανώς απευθύνονται σε οικονομικούς μετανάστες», είπε ο κ. Παναγιωτίδης.
Τέλος και σύμφωνα με την έρευνα, στην Κάτω Τούμπα η πτώση των ζητούμενων τιμών έφτασε στο 14%, στον Αγιο Ιωάννη Καλαμαριάς το 9%, ενώ στην Ανω Τούμπα το 1%.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: