Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γαλλικές εκλογές: Ολάντ 28,6%-Σαρκοζί 27,1%-Λεπέν 18% Ζαν Λυκ-Μελανσόν: 11,1% - Φρανσουά Μπαϊρού: 9,1% - Ιστορικό ρεκόρ το πολύ μεγάλο ποσοστό της ακροδεξιάς υποψηφίου - Ολαντ: Υψιστο καθήκον η ανάπτυξη της Ευρώπης - Σαρκοζί: Ανατρέψαμε τις προβλέψεις - Μελανσόν: Συστράτευση κατά Σαρκοζί - ΒΙΝΤΕΟ

Γαλλικές εκλογές: Ολάντ 28,6%-Σαρκοζί 27,1%-Λεπέν 18%

Το σκηνικό μιας αμφίρροπης προεδρικής μονομαχίας μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί συνθέτει το ...




αποτέλεσμα της καταμέτρησης σχεδόν του 99% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρκών εκλογών στη Γαλλία. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται με 28,6% και ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος με 27,1%, όμως την έκπληξη των εκλογών κάνει η Μαρίν Λεπέν με ποσοστό κοντά στο 18% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και μπορεί να καθορίσει την έκβαση της 6ης Μαΐου.

Ο Ζαν Λυκ-Μελανσόν του ενιαίου μετώπου της Αριστεράς περιορίζεται τελικώς σε ένα 11,1% και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού αποσπά 9,1%.


Η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς εξοστρακίζει στην τέταρτη θέση τον Ζαν-Λυκ Μελασόν, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει: να ξεπεράσει το ποσοστό του 16,8% που οδήγησε εν μέσω υψηλής αποχής τον πατέρα της και ιστορικό ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές του 2002.


Η ίδια δεν δίνει γραμμή εν όψει της 6ης Μαΐου στους ψηφοφόρους της, οι οποίοι παραδοσιακά μεν ψηφίζουν τη δεξιά, όχι όμως όλοι καθώς πολλοί προτιμούν την αποχή, ενώ σε αυτές τις εκλογές θεωρείται ότι κάποιοι ίσως «πορευτούν» και προς τον Ολάντ.


Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του χάνει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ωστόσο, υποστηρικτές του Σαρκοζί στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας φώναζαν «θα νικήσουμε», ερμηνεύοντας την επίδοση της Μαρίν Λεπέν ως σημαντικότερη από το μικρό προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ.


Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών έχει, πάντως, εγγυημένη τη στήριξη του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος είχε ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο, και αφότου έκλεισαν οι κάλπες κάλεσε στη συγκρότηση μετώπου κατά του Νικολά Σαρκοζί, στο οποίο μετέχουν και οι Οικολόγοι της Ευά Ζολί.


Για «τρομερή αποκήρυξη» του Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενόσω έφθαναν τα πρώτα αποτελέσματα για τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο και οι υποστηρικτές του πανηγύριζαν.


Αίνιγμα αποτελεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για το δεύτερο γύρο με τους αναλυτές να αναφέρουν πως βολιδοσκοπεί από ποια πλευρά μπορεί να αποκομίσει περισσότερα.


Οι προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για τους Γάλλους, γεγονός που αποδεικνύεται από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 80%, καθώς και για το σύνολο της Ευρώπης καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της σύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν μέσω της σαρωτικής οικονομικής κρίσης.


Ολαντ: Υψιστο καθήκον η ανάπτυξη της Ευρώπης


«Το ύψιστο καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και πέραν των συνόρων, είναι να επαναφέρω την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ ενώπιον υποστηρικτών του το βράδυ της Κυριακής στην Τιλ.


Έχοντας κατακτήσει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ο Ολάντ δεσμεύθηκε να μειώσει το χρέος της Γαλλίας και να ξαναμπεί επί προεδρίας του η Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης.


Στρέφοντας πλέον το βλέμμα στη «μητέρα των μαχών» της 6ης Μαΐου απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι έχει καταστεί ο υποψήφιος «όλων των δυνάμεων που θέλουν να γυρίσουν τη σελίδα», ενώ δήλωσε ανήσυχος για την ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς που ήλθε στην τρίτη θέση του πρώτου προεδρικού γύρου με ιστορικό ρεκόρ ψήφων.


Νικολά Σαρκοζί: Ανατρέψαμε τις προβλέψεις

Θέση μάχης για το δεύτερο γύρο έλαβε ήδη μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχοντας συγκεντρώσει (στο 80% των ψήφων) περίπου 27% έναντι 28% του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ. «Ανατρέψαμε τις προβλέψεις» είπε και απέδωσε τα αποτελέσματα στην «ψήφο της κρίσης». Ποντάροντας στην ηγετική φυσιογνωμία του, τόνισε ότι πλέον τίθεται ζήτημα για το ποιος θα ηγηθεί της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρονια και ζήτησε τη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ με τον Ολάντ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών απάντησε ότι θα διεξαχθεί μία τηλεμαχία, όπως έχει συμφωνηθεί.

«Ο κόσμος εκφράστηκε με ψήψο κρίσης, που αντανακλά τις ανησυχίες τους, τα βασανά τους και την αγωνία τους μπροστά στον καινούριο κόσμο που σχηματίζεται» σημείωσε.


Υπογράμμισε, δε, ότι τώρα ο γαλλικός λαός καλείται να διαλέξει μεταξύ δύο προσωπικοτήτων για το ποιος θα ηγηθεί της χώρας και παρουσίασε τον εαυτό του ως εκείνον που θα προστατεύσει τη Γαλλία για τα επόμενα πέντε χρόνια.


«Θα δώσω όλη την ενέργειά μου στο γαλλικό λαό» είπε και απηύθυνε έκκληση στον πατριωτισμό των Γάλλων, κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα προς την Μαρίν Λεπέν (συγκεντρώνει 19%) προκειμένου να επιτύχει τη στήριξή της.


Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για άλλη μια φορά για τον έλεγχο των συνόρων, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την ασφάλεια των πολιτών και τη δημιουργία νέων θέσων εργασίας.


Παράλληλα, ο Νικολά Σαρκοζί προκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ να συμμετέχει στη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο ο Σοσιαλιστής υποψήφιος αρνήθηκε.


«Και γιατί να μην κάνουμε τέσσερα, ή πέντε, ή έξι;» δήλωσε ο Ολάντ. «Ένα ντιμπέιτ θα γίνει. Δεν μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες επειδή είχε ένα κακό αποτέλεσμα».


Μελανσόν: Συστράτευση κατά Σαρκοζί
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν ζήτησε από τους οπαδούς του να δραστηριοποιηθούν για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στο δεύτερο Γύρο και να καταρρεύσει ο άξονας «Μερκοζί».

Στην κατάμεστη πλατεία Στάλιγκραντ, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών.


«Σας το λέω ξεκάθαρα, είναι θέμα συνείδησης τις ώρες αυτές, έχουμε τα κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση» είπε. «Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε για να νικηθεί ο Σαρκοζί».


»Σας ζητώ να μην ολιγωρήσετε και να δράσετε σαν να είχατε να εκλέξετε εμένα τον ίδιο στην προεδρία. Είναι πράξη συνείδησης, μην ζητήσετε τίποτα για αντάλλαγμα».


«Στόχος μας είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι, να ανατρέψουμε την τάση στην Ευρώπη που κρατάει και καταπιέζει τους λαούς κάτω από τον άξονα Σαρκοζί- Μερκέλ. Θα πρέπει να τσακίσουμε τον άξονα αυτό στη Γαλλία» κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.ΒΗΜΑ

FOTO IN.GR
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές Γαλλικές εκλογές



ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/  

Δεν υπάρχουν σχόλια: