Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Στα μονοπάτια της Πιερίας

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012
Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας για μια τριήμερη δημοσιογραφική αποστολή στο νομό με στόχο την ανάδειξή του ως τουριστικού προορισμού για όλες τις εποχές του χρόνου, αποτέλεσε την αφορμή για..
μια ακόμη περιήγηση στις ομορφιές του τόπου. Και μάλιστα, ενός τόπου που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές.
Το πρόγραμμα που ακολουθήσαμε στόχευε κυρίως στον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό επικεντρώνοντας στον Ολυμπο, το Λιτόχωρο και τα Πιέρια όρη, με το Ελατοχώρι και το χιονοδρομικό κέντρο.
Ξεκινάμε λοιπόν από την πρώτη μας στάση και το γραφικό Λιτόχωρο, εκεί όπου στο βραβευμένο εστιατόριο «Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω», ο ιδιοκτήτης του, Ανδρέας Γάβρης, επιμελήθηκε ένα μενού βασισμένο σε παραδοσιακές γεύσεις αλλά με γκουρμέ χαρακτήρα. Κατσικίσιο τυρί Ολύμπου ζυμωμένο με βασιλικό, εξαιρετική σούπα κακαβιά βελουτέ, χορτόπιτα, γεμιστό αρνάκι με συκωταριά, ρύζι και αρωματικά αλλά και μπακλαβάς με πλιγούρι και μέλι ήταν μερικά από τα πιάτα που δοκιμάσαμε.
Η νύχτα μάς βρήκε στο ξενοδοχείο «Poseidon Palace» μπροστά στην παραλία της Λεπτοκαρυάς, όπου στα άνετα και ευρύχωρα δωμάτια ξεκουραστήκαμε μαζεύοντας ενέργεια για την επόμενη ημέρα.

Λιτόχωρο – Δίον – Παλαιός Παντελεήμονας
Ξημέρωσε και ο σταχτής ουρανός μάς έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του' βροχούλα στα πεδινά και χιονόπτωση στα ορεινά! Παρ' όλα αυτά, δεν πτοηθήκαμε. Ξεκινήσαμε από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και το μουσείο του, ενώ κατά τη διάρκεια είχαμε την ευκαιρία να γλυκαθούμε με ένα λικεράκι και γλυκό του κουταλιού στον παραδοσιακό ξενώνα «Σαφέτη».
Τι να πούμε και για τον Νίκο Βλαχόπουλο, ο οποίος ως πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου, μας έκανε μια πληρέστατη ξενάγηση τόσο για τα εκθέματα του μουσείου όσο και για τη ναυτική ιστορία του Λιτοχώρου. Στη συνέχεια, οι πιο τολμηροί ακολούθησαν μια σύντομη διαδρομή κατά μήκος του φαραγγιού του Ενιπέα, από τη θέση Μύλοι.
Αφήνοντας πίσω μας το Λιτόχωρο, και διασχίζοντας τις παραλίες Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Σκοτίνας, Νέων Πόρων και Πλαταμώνα ανηφορίσαμε για τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, όπου γευματίσαμε στον «Ολυμπο». Μπαλκόνι στο Αιγαίο ο Παλαιός Παντελεήμονας, η μέρα έφτανε στο τέλος της, ο ουρανός βάφτηκε μαβής και ήρθε η ώρα για το Ελατοχώρι, εκεί όπου θα διανυκτέρευε η αποστολή.

Ελατοχώρι – χιονοδρομικό κέντρο - παραλία Κατερίνης
Αλλος ένας παραδοσιακός οικισμός του νομού Πιερίας, το Ελατοχώρι, με το Νέο και το Παλιό Χωριό, αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία ξενώνων και ξενοδοχείων καθώς και πετρόχτιστων κατοικιών. Μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου διέθεσαν τους ξενώνες τους, όπου κατέλυσε η αποστολή, ενώ το ίδιο βράδυ το δείπνο φιλοξενήθηκε στην ταβέρνα «Παλιό Σχολειό».
Η επόμενη ημέρα ήταν ηλιόλουστη και το χιονισμένο βουνό γινόταν ακόμη πιο θελκτικό. Ολοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, όπου όπως ήταν αναμενόμενο, Κυριακή μεσημέρι, να επικρατεί το αδιαχώρητο. Δεινοί σκιέρ και σνόουμπορντερ επιδείκνυαν στις πίστες του χιονοδρομικού τις ικανότητές τους. Εμείς πάλι αρκεστήκαμε σε μια βόλτα με την εναέρια καρέκλα, από τα 1.400μ. στα 1.700 μ., και από κει πάλι κάτω, στο σαλέ με τις δυνατές μουσικές, τα σφηνάκια που κερνούσε ο ιδιοκτήτης του σαλέ Χρήστος Τοψικιώτης αλλά και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ελατοχωρίου.
Αφήσαμε πίσω μας τα όρη και τα χιονοδρομικά, κατεβήκαμε παραλιακά, στη Βόρεια Πιερία με το Μακρύγιαλο, το Κίτρος και τις Αλυκές, τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας. Εκεί και η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μακρυγιάλου, Μαρία Αβραμίδου, να τρατάρει μύδια αχνιστά και ντόπιο τσίπουρο.
Καταλήξαμε στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Mediterranean Village Hotels», και οι ιδιοκτήτες Βασίλης και Ευαγγελία Λάμπρου μας πρόσφεραν το αποχαιρετιστήριο γεύμα. Ενα ποτήρι κρασί, ευχές για υγεία, σωστό επαγγελματισμό, ζεστή φιλοξενία και επιτυχία στο έργο που ανέλαβε ο νομός Πιερίας για προώθηση του τουριστικού του προϊόντος! Εις το επανειδείν!

ΥΓ. Την αποστολή συνόδευσαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο α' αντιπρόεδρος Μάρκος Κουλούμογλου, η β' αντιπρόεδρος Ματούλα Βελώνη, ο οικονομικός επόπτης Παύλος Μπατάλας καθώς και η Χριστίνα Σιδηροπούλου από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας του Επιμελητηρίου. Επίσης, παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης , η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Τσιμήτρη, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Βαϊνάς και Πόπη Μπατάλα - Τζουμέρκα. Ξεναγός ο Τάσος Παπαδόπουλος και οδηγός ο Νίκος Κουτρουλός.
Οι τουριστικοί φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του τριημέρου της δημοσιογραφικής φιλοξενίας ήταν η Ενωση Ξενοδόχων Πιερίας και η πρόεδρος Αφροδίτη Λέινα, η Ομοσπονδία Εν. Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας και ο πρόεδρος Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, το Σωματείο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου και λοιπών διαμερισμάτων π. Δ. Πιερίων και η πρόεδρος Αναστασία Μποστανίτη – Κιοσέ καθώς και η Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας και ο πρόεδρος Δημήτρης Πανταλώνας.
http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: