Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Παραδόθηκαν στις φλόγες 45 κτίρια και καταστήματα του Κέντρου - Κουκουλοφόροι προκάλεσαν αμέτρητες καταστροφές στην Αθήνα - βίντεο

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012
Αμέτρητες καταστροφές μετρά το κέντρο της Αθήνας, με 45 κτίρια και καταστήματα να έχουν παραδοθεί στις..
φλόγες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, «κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας, πολυπληθείς ομάδες ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, που βρίσκονταν ανάμεσα στους διαδηλωτές, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις, αρχικά στη Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

»Κατά τη διάρκεια των πολύωρων επιθέσεων προκάλεσαν εμπρησμούς τουλάχιστον σε 45 κτίρια και καταστήματα, πολλούς εκ των οποίων ταυτόχρονα, ενώ σε άλλα προκάλεσαν φθορές, σε κάποια από τα οποία αφαίρεσαν αντικείμενα και εμπορεύματα.

»Οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την απώθηση των επιτιθεμένων έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσαν πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να φθάσουν αυτά ακώλυτα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών, δεδομένου ότι οι ταραχοποιοί και μερίδα του συγκεντρωμένου πλήθους δεν επέτρεπαν την προσέγγισή τους στα σημεία αυτά. Παράλληλα αστυνομικές δυνάμεις απεγκλώβισαν πολίτες που »βρίσκονταν εντός κτιρίων όπου είχαν προκληθεί εμπρησμοί.

»Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν, μέχρι στιγμής, 67 άτομα για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, δολιοφθορές κατά κτιρίων και καταστημάτων, καθώς και κλοπές αντικειμένων και εμπορευμάτων από καταστήματα. Παράλληλα προσήχθησαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας και εξετάζονται άλλα 75 άτομα.

Από τις σφοδρότατες επιθέσεις τραυματίστηκαν 68 αστυνομικοί, από μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής».

Το χρονικό  της καταστροφής


Ο πετροπόλεμος μεταξύ ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου και των ΜΑΤ ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, και η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσίων από τις δυνάμεις ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που κατέκλυσαν το Σύνταγμα, διαδηλώνοντας κατά του νέου μνημονίου και των επώδυνων μέτρων που το συνοδεύουν.


02:10 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των τραυματιών φτάνει στους 70.


01:30 Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαγωγές και συλλήψεις έφτασαν συνολικά στις 80.


00.40 Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν μετά τις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης και τα νέα μέτρα, σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μελών αριστερών κινήσεων. Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ομάδων διαδηλωτών σημειώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κινηματοθέατρο "Ολύμπιον" και στους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον 10 προσαγωγές.


00:40 Εκτεταμένα επεισόδια, βανδαλισμοί, εμπρησμοί και ζημίες σημειώθηκαν σήμερα αργά το βράδυ στο κέντρο του Βόλου, όταν κουκουλοφόροι οι οποίοι αποσπάστηκαν από τις πορείες διαμαρτυρίας πετώντας βόμβες μολότοφ προκάλεσαν φωτιές σε υποκατάστημα τράπεζας, στο υπόγειο του Δημαρχείου αλλά και στο κτίριο που στεγάζονται οι εφορείες. Σε όλες τις περιπτώσεις οι φωτιές τέθηκαν σύντομα υπό έλεγχο χωρίς να προκληθούν ευτυχώς περαιτέρω προβλήματα. Ωστόσο, από τους βανδαλισμούς, για μία ακόμη φορά, υποκαταστήματα τραπεζών που δεν είχαν προστατευτικά ρολά, υπέστησαν ζημίες με τις τζαμαρίες τους να έχουν «κατεβεί», κάδοι καταστράφηκαν και γενικά στο κέντρο της πόλης είναι έντονα τα σημάδια της καταστροφής.


00:30 Δύο μεγάλες πυρκαγιές σε εξέλιξη στο κτίριο της Marfin Bank, σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην οδό Αθηνάς 15 και στη Eurobank Ακαδημίας και Μπενάκη. Οι φωτιές σε κτίρια μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 40


00:20 Εκκληση στον Πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς να ζητήσουν την απομάκρυνση όλων των συγκεντρωμένων διαδηλωτών που δεν έχουν σχέση με τους βανδαλισμούς που συμβαίνουν αυτή την ώρα στην Αθήνα απηύθυνε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ.
Κορκίδης.  Όπως είπε χαρακτηριστικά: «το ΔΣ της ΕΣΕΕ από τις 6 το απόγευμα παρακολουθεί από τα γραφεία της συνομοσπονδίας επί της οδού Μητροπόλεως τις εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας με δεκάδες καταστήματα να καίγονται και περιουσίες να καταστρέφονται, μαζί με τις όποιες θέσεις εργασίας». «Καλούμε τον πρωθυπουργό» αναφέρει ο κ. Κορκίδης «και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να κάνουν έκκληση να απομακρυνθούν όλοι οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές που δεν έχουν σχέση με τους βανδαλισμούς πριν θρηνήσουμε αθώα θύματα».

00:14 Πολλές εστίες φωτιάς στην Αθηνάς και σπάσιμο καταστημάτων και πλιάτσικο στην Ερμού


23:58 Καίγεται η Τράπεζα Κύπρου στην Αθηνάς - Στις οδούς Ερμού και Αιόλου έκαψαν αυτοκίνητα - Στην οδό Πατησίων άνοιξαν το Ράδιο Κορασίδη και ακολούθησε πλιάτσικο - στην Πλατεία Ασωμάτων έχουν στηθεί οδοφράγματα και γίνονται οδομαχίες


23:55 Φωτιά και στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του Βόλου


23:52 Αψιμαχίες κουκουλοφόρων και αστυνομικών στο λόφο του Στρέφη -  Προσαγωγές ατόμων που κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας


23:35 Σε εξέλιξη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων - Στους 54 ανέβηκε ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία - καίγεται το δημαρχείο του Βόλου, δεν μπορεί να προσεγγίσει αστυνομικό όχημα - Εισέβαλαν στην Εφορία Βόλου και έχουν βγάλει έξω φακέλους τους οποίους αργότερα έκαψαν - νέα φωτιά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Αθηνάς


23:06 Κατάληψη στο Δημαρχείο Βόλου - Γυαλιά καρφιά η Εφορία


22:58 25 προσαγωγές πολιτών για συμμετοχή στα επεισόδια


22:54 «
Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας πλήττουν την ίδια την Ελλάδα πληγώνουν όλους τους Έλληνες. Βλέπουμε σκηνές από ένα αύριο που πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί. Ζητώ από όλους σωφροσύνη, πατριωτισμό, ψυχραιμία και ενότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς για τα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας.

22:52 Πλιάτσικο στο οπλοπωλείο της Ομόνοιας


22:47. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ.
Γιώργος Καμίνης καταγγέλλει τον Χρήστο Παπουτσή ότι του απαγόρευσε να πάει σήμερα το βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και θεωρεί απαράδεκτη την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

22:44 «
Η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης οφείλουν να σκεφθούν το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πριν να είναι πολύ αργά», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. «Οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου είναι τεράστιες», καταλήγει.

22:34 Πληροφορίες ότι άνοιξαν ΑΤΜ της Τραπεζας Πειραιώς στην οδό Αττικής. Επίσης, πολλά κατάστηματα στα οποία έσπασαν βιτρίνες, έγινε πλιάτσικο.


22:26 Καίγεται το κατάστημα Γερμανός στη Μπενάκη.


22:10 Καίγεται η Εμπορική Τράπεζα, κοντά στην Πανεπιστημίου στην Ομόνοια. Επίθεση στο Δημαρχείο της Κοτζιά από δέκα άτομα τα οποία είχαν εισβάλλει με σκοπό να βάλουν φωτιά, τα ΜΑΤ επενέβησαν και τους προσήγαγαν. Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι πάνω από δέκα κτίρια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στην Αθήνα. Στις φλόγες και ο κινηματογράφος Αστυ. Εκκληση από το ΕΚΑΒ να επιτρέπουν την ελεύθερη και γρήγορη πρόσβασή του.


Στις 22:07 Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως (Λεωχάρους και Κολοκοτρώνη) από ομάδα 30 αντιεξουσιαστών με πέτρες και μολότοφ. Κατά την επίθεση, έκαψαν αυτοκίνητα παρκαρισμένα από έξω, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί ενώ τελικά η επίθεση αποκρούστηκε από δυνάμεις του τμήματος. - Απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι από το υπόγειο της Alpha Bank (Πεσμαζόγλου και Πανεπιστημίου).


22:06 Τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες εναντίον των διαδηλωτών στο Σύνταγμα, καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών(ΙΣΑ) και καλούν «τις εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν πως οι ανήμποροι συμπολίτες που έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση, υπέστησαν την όποια επιβάρυνση από την εισπνοή των επιβλαβών αυτών ουσιών». Οι γιατροί καλούν το υπουργό Υγείας,
Ανδρέα Λοβέρδο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία που απειλείται κατά τέτοια ανεξέλεγκτο τρόπο, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης από το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών που στήθηκε για τους τραυματισμένους και για αυτούς που υπέστησαν εγκαύματα από την εισπνοή των χημικών ουσιών κατά τη διαδήλωση, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς της χώρας, να σταματήσει άμεσα η ρήψη χημικών ουσιών και δακρυγόνων.

Στις 21:32 φωτιά στην Εθνική Τράπεζα στην Αιόλου, στο κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στη Πεσμαζόγλου και σε δύο εμπορικά καταστήματα στην Πανεπιστημίου.


Στις 21:29.Έκκληση προς τους πολίτες κάνει το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ζητώντας να διευκολύνουν τα πυροσβεστικά οχήματα να προσεγγίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται στο κέντρο της Αθήνας. Η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πολύ δύσκολη λόγω των σοβαρών επεισοδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα επεισόδια έχουν επεκταθεί σε όλο σχεδόν το κέντρο ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ένα ακόμα τραπεζικό κατάστημα έχει τυλιχθεί στις φλόγες στην οδό Ευριπίδου. Μέχρι στιγμής από τις αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει 22 προσαγωγές ενώ από τα πρώτα στοιχεία οι τραυματίες αστυνομικοί ξεπερνούν τους 30.


Στις 21:20 νέα επεισόδια στο Σύνταγμα καθώς μαζεύεται και πάλι ο κόσμος ενώ φωτιά εκδήλωθηκε σε υποκατάστημα της Cosmote στην Πανεπιστημίου.


Στις 20:36 εκδηλώθηκε φωτιά στην Κλαυθμώνος και επεισόδια.


Στις 20:30 τυλίχθηκαν στις φλόγες ένα υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Κοραή, το κτίριο που στέγαζε παλιά το Kosta Boda (φωτογραφία δεξιά)
στη συμβολή των δρόμων Χρήστου Λαδά και Σταδίου έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός, οι φωτιές βγαίνουν και από την οροφή του κτιρίου και η Αστυνομία προσπαθεί να απομακρύνει τον κόσμο γιατί πέφτουν και αντικείμενα. Το κτίριο βρίσκεται πολύ κοντά στη Marfin όπου είχαν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα σε ανάλογα επεισόδια. Από την πίσω πλευρά του Kosta Boda, η φωτιά έχει επεκταθεί και στο «Αττικόν». Στις φλόγες τυλίχθηκε και ένα κατάστημα δίπλα στο Υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου. Δεκάδες φωτιές σε όλο το κέντρο της Αθήνας σε κάδους και οδόστρωμα ενώ η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να φτάσει στα σημεία.

Οι διαδηλωτές λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε, υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν μπροστά από τον ΄Αγνωστο Στρατιώτη και τη λεωφόρο Αμαλίας, παραμένοντας ωστόσο στους γύρω από το Σύνταγμα δρόμους, σε μία προσπάθεια να δώσουν το παρών στην συγκέντρωση που είχε οργανωθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.


Προβοκάτσια καταγγέλλει το ΚΚΕ


Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η
Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκίνηση των επεισοδίων: «Το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας, είναι δικοί σας μηχανισμοί. Καθαρά πράγματα» είπε, και εκτίμησε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τους 50.000.

«
Κυριολεκτικά βούλιαξε η Αθήνα, παρά τον κακό καιρό, παρά τις καταιγίδες και παρά το ότι έβρεχε τις περισσότερες ώρες. Και έρχεται ο κ. Βενιζέλος, ή δεν θυμάμαι ποιος δικαιολόγησε αυτή την φοβερή χρήση δακρυγόνων, κρότου-λάμψης, γιατί λέει υπήρχαν 50 κουκουλοφόροι. Και ακριβώς αυτό είναι το σχέδιό σας, να γίνει υγειονομική ζώνη το Σύνταγμα» είπε.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, πριν ακόμη προλάβει να συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, έξω από τη Μεγάλη Βρετανία και επέκτάθηκαν πολύ γρήγορα στην Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, τη Φιλελλήνων και την Ερμού. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότωφ και με μάρμαρα τα οποία ξήλωναν οι διαδηλωτές από τα πεζοδρόμια, απάντησαν με ευρύτατη χρήση δακρυγόνων και με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.


Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν πολύ γρήγορα. Οι διαδηλωτές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Σύνταγμα και να συγκεντρωθούν στους γύρω δρόμους. Οποιαδήποτε απόπειρα έκαναν για να επανέλθουν συνοδευόταν από τη ρήψη και νέων δακρυγόνων από τις δυνάμεις Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, συνεχίσθηκαν για αρκετή ώρα οι αψιμαχίες στους γύρω από το Σύνταγμα δρόμους. Οι ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρους έσπαγαν  μάρμαρα χρησιμοποιώντας σφυριά από προσόψεις και τα χρησιμοποιούσαν ως πολεμοφόδια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.


Με ιδιαίτερη ένταση σημειώθηκαν επεισόδια αργά το βράδυ στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, στη Σταδίου και Χρήστου Λαδά (όπου έσπασαν τη τζαμαρία στην είσοδο του παλιού ΔΟΛ), στην οδό Κριεζώτου και στην Οθωνος στο Σύνταγμα. Οι ομάδες των αντιεξουσιαστών είχαν στήσει πρόχειρα οδοφράγματα στους δρόμους και είχαν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων για να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα. Εκτεταεμένες ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα, σε υποκαταστήματα τραπεζών και σε φωτεινούς σηματοδότες σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Στις 19.15 επεισόδια έγιναν και στην Πανεπιστημίου όταν οι διαδηλωτές έριχναν βόμβες μολότοφ και πετούσαν κομμάτια μάρμαρου στα ΜΑΤ που απαντούσαν με νέα χρήση δακρυγόνων(μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, φωτογραφία δεξιά) και στη Σίνα, κοντά στη Νομική.


Παρά τον ορυμαγδό των δακρυγόνων οι διαδηλωτές παρέμεναν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος με σκοπό να επανέλθουν μπροστά από το Κοινοβούλιο. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά αρκετοί αστυνομικοί και ένας φωτορεπόρτερ από βόμβα μολότοφ. Στο «Γενικό Κρατικό» και στο «Σωτηρία» μεταφέρθηκαν 25 πολίτες. Το ευτύχημα είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι κανείς δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα.


Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρήψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε στη Βουλή ο
Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας «δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος». Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής για τις πρώτες βοήθειες καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία.


Μ. Θεοδωράκης: «Μπαίνω στη Βουλή να τους πω να σταματήσουν το έγκλημα
»

Σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή ο
Μίκης Θεοδωράκης, που ευτυχώς φαινόταν καλύτερα στην υγεία του, τόνισε ότι θα μπει μέσα στη Βουλή «να κοιτάξει στα μάτια» τους Έλληνες βουλευτές και να ζητήσει να σταματήσει αυτό το έγκλημα εναντίον του ελληνικού λαού που πάει να γίνει.

«Πάω στη Βουλή για τους κοιτάξω στα μάτια, γιατί μερικοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης προσερχόμενος στη Βουλή.

«
...Στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας... παλέψαμε, αγωνιστήκαμε και νικήσουμε και θα νικήσουμε και αυτή τη φορά... από δω και πέρα αρχίζει η προδοσία», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Γεγονός είναι πάντως, ανεξάρτητα από τα επεισόδια, ότι οι αγανακτισμένοι επέστρεψαν από τ΄απόγευμα της Κυριακής στο Σύνταγμα, όπου κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του νέου μνημονίου. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος στην οποία πραγματοποιείται η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, καθώς επίσης και στην πλατεία Ομονοίας στην οποία πραγματοποιείται ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος που διαμαρτύρεται για το νέο μνημόνιο και κατέκλυσε το κέντρο της πόλης έφθασε απ΄ όλες σχεδόν τις συνοικίες της Αττικής καθώς επίσης και από την επαρχία.


Στην πλατεία Συντάγματος επανεμφανίσθηκαν και τα γνωστά από τις κινητοποιήσεις του 2011 πανώ των Αγανακτισμένων, ενώ πολλοί διαδηλωτές έφθασαν στο Κέντρο κρατώντας ελληνικές σημαίες. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην Ομόνοια είχαν αποκλειστεί, τεράστια υπήρξε, από την άλλη πλευρά, και η κινητοποίηση της Αστυνομίας, καθώς παρατάχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας πάνω από 5.000 αστυνομικοί. Ιδιαίτερη νότα στη συγκέντρωση έδωσαν και οι μοτοσυκλετιστές που έφθασαν στο Κέντρο της πόλης κατά ομάδες.


Κλειστός εξακολουθεί να παραμένει ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα, μετά από αίτημα της αστυνομίας. Κλειστοί από τις 2 και καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης είναι και οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ακρόπολη.


Με
βίντεο του χρήστη του YouTube jpastos καλείται ο κόσμος μέσα από το Facebook και το Twitter να κατέβει στο Σύνταγμα

Το κάλεσμα των Συνδικάτων

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει: «Αυτή την κρίσιμη στιγμή που διακυβεύονται βασικά και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα όπως ο θεσμός των ΣΣΕ πρέπει όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα συνδικάτα στη βάση των κοινών εργατικών προβλημάτων.

» Η Συνομοσπονδία θα αντιπαλέψει με όλα τα μέσα (Συνδικαλιστικά, Πολιτικά και Νομικά) για να ανατραπούν αυτά τα βάρβαρα, αντικοινωνικά και αντισυνταγματικά μέτρα στους φορείς της χώρας και της Ευρώπης.


» Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αρνούνται κατηγορηματικά να υποκύψουν σε αυτό το 'πλαίσιο- συμφωνίας' της φτωχοποίησης και χρεοκοπίας της κοινωνίας και της οικονομίας και απαιτούμε την καταψήφιση του ώστε να μην καταργηθούν όσα από τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα έχουν απομείνει και κυρίως ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ».


Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσουν και πάλι τα όργανα της Συνομοσπονδίας για να αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις.


Επίσης, σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Κυριακή «για να σταματήσει η προδοσία» και να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση καλούν τους πολίτες ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος με κοινή δήλωσή τους, που έχει ως εξής:


«Σας καλούμε στο Σύνταγμα την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Όλοι, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μαζευτούμε έξω από τη Βουλή για να απαιτήσουμε να μην υπογραφεί η θανατική καταδίκη της πατρίδας μας, που είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Όλοι μαζί, μαζί με μας, την Κυριακή στο Σύνταγμα, να σταματήσουμε την προδοσία».


Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη


Δύο πορείες, μια στις ανατολικές και μια στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με αφετηρίες αντιστοίχως, το δημαρχείο Σταυρούπολης και την πλατεία Άγιου Θεράποντα (Τούμπα) πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και οι «Λαϊκές Επιτροπές» ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση και στα νέα μέτρα.  


Νωρίτερα είχαν δώσει ραντεβού οι «Αγανακτισμένοι», στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και από τις τέσσερεις και μετά καλούσαν τον κόσμο να βρίσκεται στην πλατεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συνδικάτα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα, κ.α.) και άλλες πολιτικές κινήσεις, («Σπίθα», «Άρμα», «Χριστιανική Δημοκρατία», κ.α.). Εκεί συγκεντρώθηκαν και οι «Μοτοσικλετιστές Εν Δράσει».  


Η πρωτοβουλία πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα» διαδήλωσε και την Κυριακή για δεύτερη ημέρα στην Κατερίνη.  Πικετοφορίες και διαδηλώσεις ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση έγιναν και σε άλλες πόλεις, στη Βέροια, στη Νάουσα, στη Σκύδρα στο Κιλκίς, στα Ν. Μουδανιά, στο Σταυρό, στο Λαγκαδά κ.ά.


Και στο Ηράκλειο μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου


Ένα ακόμη συλλαλητήριο, -με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε απόψε στο κέντρο του Ηρακλείου ενάντια στα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια καθώς και οι επιθέσεις σε βουλευτικά γραφεία .


Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου νεαροί έσπασαν και πάλι τζάμια στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης .Αλλοι επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα εναντίον βουλευτικού γραφείου, του βουλευτή
Βασίλη Κεγκέρογλου στην πλατεία Ελευθερίας, και στα γραφεία του βουλευτή Μαν. Στρατάκη καθώς και σε εκείνα της Μαρίας Σκραφνάκη (αμφότεροι ΠαΣοΚ) στην πλατεία Κορνάορυ ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών... Ακόμη από μολότοφ πήρε φωτιά τζιπ της αστυνομίας ενώ αλλά δεν έλειψαν και τα χημικά από αστυνομικούς. Επίθεση και στα γραφεία της

Στο αποψινό αντιμνημονιακό συλλαλητήριο παίρνουν μέρος άτομα κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου των Πολιτών κατά του χρέους και άλλων φορέων του Ηρακλείου. Οι συγκεντρωμένοι με αναμμένα κεριά αντιμμνημονιακά συνθήματα είπαν με τον δικό τους τρόπο ένα δυναμικό «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση καλώντας τους βουλευτές να την καταψηφίσουν γιατί μ αυτήν όπως τονίζουν οδηγούν στην εξαθλίωση τον λαό μας και την ουσιαστική φτώχεια .


Οι ίδιοι ζήτησαν «να μην επιτρέψουμε τη συνταγματική εκτροπή, να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών και την ανεξαρτησία της χώρας».


Με προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κορνάρου και από κει πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας


Τέλος υπό κατάληψη τελούν τα γραφεία τη Περιφέρειας Κρήτης ενώ στην πλατεία Ελευθερίας παραμένουν οι διαμαρτυρόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: