Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Καταπέλτης για Παπαγεωργόπουλο - ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. ΠαπαγεωργόπουλοςΔευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 


Καταπέλτης κατά του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του τέως αντιδημάρχου οικονομικών και νυν προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της..
πόλης, Μιχάλη Ζορπίδη, είναι ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, στην πρότασή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, με την οποία ζητεί την παραπομπή τους σε δίκη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου, αλλά και την προφυλάκισή τους.

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος
Καταπέλτης κατά του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του τέως αντιδημάρχου οικονομικών και νυν προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης, Μιχάλη Ζορπίδη, είναι ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, στην πρότασή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, με την οποία ζητεί την παραπομπή τους σε δίκη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου, αλλά και την προφυλάκισή τους.
Στην ογκώδη (1.180 σελίδων) πρότασή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε χθες ο τοπικός Τύπος, ο κ. Ζήσης αιτιολογεί και τεκμηριώνει αναλυτικά το αίτημά του προς το Συμβούλιο Εφετών, αναφέροντας πως επιχείρησαν να κρύψουν μέσω του τραπεζικού συστήματος καταθέσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ (1.087.581,95 ευρώ ο Β. Παπαγεωργόπουλος και 6.805.916,78 ευρώ ο κ. Ζορπίδης), που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.
Μάλιστα ο αντεισαγγελέας κρίνει τους δύο άνδρες ως υπόπτους τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων όσο είναι ελεύθεροι, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως τους θεωρεί και ύποπτους φυγής στο εξωτερικό, σημειώνοντας πως προτείνει την προφυλάκισή τους για τον επιπλέον λόγο «να εξασφαλιστεί ότι θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να υποβληθούν στην εκτέλεση της τυχόν εκδοθείσης σε βάρος τους καταδικαστικής απόφασης».
Οι λογαριασμοί
Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων και οι «ορφανές» καταθέσεις, που εντοπίστηκαν, ήταν το γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα για τους κατηγορούμενους, οι οποίοι στο αρχικό στάδιο της κύριας ανάκρισης είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Για τον Β. Παπαγεωργόπουλο, με καταθέσεις 1.087.581,95 ευρώ που δεν δικαιολογούνται, ο κ. Ζήσης αναφέρει πως «μερίμνησε να αποκρύψει το ποσό αυτό μέσω του τραπεζικού συστήματος, καταθέτοντάς το σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν κοινοί (σ.σ.: μεταξύ του ιδίου, του προφυλακισμένου τέως γενικού γραμματέα Μ. Λεμούσια, αλλά και απλών υπαλλήλων του δήμου), ώστε το ποσό αυτό να χαθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος και αφού πια αυτό είχε μετατραπεί σε λογιστικό μέγεθος, να μπορεί ο ίδιος ανά πάσα στιγμή ασκώντας το ενοχικό δικαίωμα των αναλήψεων να το διακινεί κατά βούλησή του και έτσι να χαθεί η παράνομη προέλευσή του».
Για τον Μ. Ζορπίδη, στην πρόταση του αντεισαγγελέα αναφέρεται ότι «από το έτος 1998 εμφανίζει εξαιρετικά μεγάλη απόκλιση οικογενειακού εισοδήματος, δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μείον τις καταθέσεις».
ΕΘΝΟΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: