Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ 19ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBmkEm9GSfHKB8p4NpamWht813O2ssUd8yZjnu2iKsdoc42BFPNg 

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
● ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Α.Π.Η. ΝΕΩΝ ΠΟΡΡΩΝ.
● ΑΜΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.
● ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.. «HELIOS»: ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ .

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19\1 η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου μας για το έτος 2012. Όπως σε κάθε τακτική συνεδρίαση, προηγήθηκε η ενημέρωση από τον δημαρχεύοντα και η συζήτηση θεμάτων προ ημερησίας διατάξεως. Από την πλευρά του συνδυασμού μας έθεσα τα εξής ζητήματα:
- Το Κ.Α.Π.Η. των Ν. Πόρρων. Μου καταγγέλθηκε ότι τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Α.Π.Η., μετά από συζητήσεις με παράγοντες του δήμου, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως έπρεπε να παραιτηθούν με την προοπτική πάντως άμεσης επανασύστασης κι επαναλειτουργίας. Τελικά παραιτήθηκαν όλοι πλην του προέδρου που συνεχίζει να κρατά τα βιβλία και τη σφραγίδα. Η κατάσταση αυτή είναι τουλάχιστον προβληματική και ζήτησα επίσημη ενημέρωση από την δημ. αρχή για το θέμα. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως το όλο θέμα προέκυψε από διαφωνίες των μελών μεταξύ τους κι ότι ο δήμος δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη. Δεν έγινε όμως ξεκάθαρο αν το Κ.Α.Π.Η αυτή τη στιγμή λειτουργεί ή όχι. Δική μας άποψη είναι ότι ο Δήμος έχει ευθύνη για τη σωστή λειτουργία των Κ.Α.Π.Η. κι επομένως θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να προκληθεί άμεσα νέα γενική συνέλευση για να λυθούν τα προβλήματα αυτά και το Δ.Σ. που θα προκύψει να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας, καθώς και την εύρεση νέου χώρου στέγασης με τον όρο που η δημ. αρχή έχει θέσει (ενοίκιο έως 3.000 € ετησίως). Φαντάζομαι βέβαια πως η διοίκηση του δήμου δεν θα έχει πρόβλημα σε περιπτώσεις που τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. βρουν κάποιο χώρο ακριβότερο, αλλά ταυτόχρονα αναλάβουν τη δέσμευση να καλύψουν τα ίδια την διαφορά στο ποσό ενοικίου.
- Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων. Η περίπτωση του δημ. σχολείου Παντελεήμονα. Όταν πριν από λίγους μήνες είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. η απευθείας ανάθεση προμελετών ενεργειακής αναβάθμισης 3 μόνο σχολ. κτιρίων στο δήμο μας (είχε ανακοινωθεί πως μόνο τόσα πληρούσαν τους όρους του προγράμματος), είχα δηλώσει ότι η παράταξή μας θα ψηφίσει θετικά μόνο επειδή με υπαιτιότητα της δημ. αρχής απέμεναν μόλις τρεις εβδομάδες για να λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Ζήτησα επίσης να μπει ως όρος στον μελετητή να ετοιμάσει κι επιπλέον 3 προμελέτες δωρεάν προς τον δήμο, ούτως ώστε όταν άνοιγε εκ νέου το πρόγραμμα αυτό, να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε κι άλλα σχολ. κτίρια που τότε θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Άλλωστε, όπως ενημέρωσα το σώμα, η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί από αρκετούς δήμους που είχαν αναθέσει απευθείας σε μελετητικά γραφεία τέτοιες προμελέτες. Δυστυχώς η δική μας δημ. αρχή (άγνωστο γιατί) δεν έπραξε το ίδιο!
Πριν από μερικές εβδομάδες μου δόθηκε η πληροφορία ότι το δημ. σχολείο Παντελεήμονα, κακώς δεν εντάχθηκε στη διαδικασία αυτή, γιατί (αν και είχε ανακοινωθεί το αντίθετο) τελικά το κτίριο έχει οικοδομική άδεια. Διασταύρωσα την πληροφορία και πράγματι η άδεια υπάρχει! Έτσι από αμέλεια της δήμ. αρχής χάθηκε η ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση αυτού του σχολείου με ό,τι σημαίνει αυτό και για την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων από πλευράς δήμου. Επιπλέον, όταν πολύ σύντομα ξανανοίξουν οι διαδικασίες του ίδιου προγράμματος και επιχειρήσουμε, ως οφείλουμε, να εντάξουμε τότε το σχολείο του Παντελεήμονα, θα πρέπει να ξαναπληρώνουμε προμελέτη (μήπως πάλι με απευθείας ανάθεση;), επειδή δεν εισακούστηκε εξ αρχής η πρότασή μας από τους διοικούντες!
-    Πρόγραμμα «HELIOS». Μετά από ερώτημά μου σε προηγούμενη συνεδρίαση, ο δημαρχεύων προς έκπληξίν μου είχε ανακοινώσει στο σώμα ότι ο δήμος μας είχε αποσύρει το ενδιαφέρον του για ένταξη στο πρόγραμμα «HELIOS» επειδή, όπως είχε πει, ελλοχεύουν κίνδυνοι να απωλέσουμε την κυριότητα των εκτάσεων που υποδείξαμε για ένταξη! Όπως όφειλα, διερεύνησα το θέμα και πράγματι, θεωρητικά τουλάχιστον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει. Μόνο όμως σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας και ΜΟΝΟ εφ’ όσον έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον επενδυτή. Επομένως σήμερα, στη φάση του κατ’ αρχάς ενδιαφέροντος τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται! Άλλωστε σε τέτοια προγράμματα δεν υποδεικνύονται τα «φιλέτα» κάθε δήμου, αλλά συνήθως πλαγιές ή άγονες εκτάσεις. Το όποιο πιθανό ρίσκο, φαντάζει πολύ μικρό αυτή τη στιγμή μπροστά στα οφέλη που προκύπτουν (πέρα από τις πολλές νέες θέσεις εργασίας, μιλάμε για ενεργειακή αυτάρκεια του δήμου και απαλλαγή από λειτουργικά έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως!). Πιστεύουμε λοιπόν ότι κατ’ αρχάς δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία υποβολής αρχικού ενδιαφέροντος από τον δήμο μας και φυσικά θα πρέπει να γίνουν με πολλή προσοχή και μετά από διαπαραταξιακή συνεννόηση και διαβούλευση οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές.
Επίσης η σύμβουλος του συνδυασμού μας κ. Μόχλα – Φαρμάκη Ευαγγελία ρώτησε τον δημαρχεύοντα σχετικά με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από οφειλές παρελθόντων ετών που η δημ. αρχή, κατά δήλωση του δημαρχεύοντος, έχει πληρώσει εντός του 2011. Συγκεκριμένα ζήτησε να ανακοινωθεί η κατανομή του ποσού αυτού ανά δημ. ενότητα και τον τρόπο που προκρίνεται από την διοίκηση η πληρωμή ορισμένων τιμολογίων έναντι άλλων, γιατί είναι αλήθεια ότι γινόμαστε μάρτυρες παραπόνων αρκετών επαγγελματιών που διαμαρτύρονται πως έχουν πολλά χρόνια απλήρωτοι και δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε. Ο κ. Φαρμάκης απάντησε πως κάποιες ανάγκες προκρίνονται έναντι άλλων, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με την κατανομή του συνολικού ποσού πληρωμών ανά δημ. ενότητα.

Είτε η δημ. αρχή επιλέγει να μας απαντήσει, είτε όχι, εμείς συνεχίζουμε να θέτουμε τα ερωτήματα και τις ενστάσεις μας για σημαντικά ζητήματα κάθε δημ. ενότητας και παράλληλα να καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τη σωστή λειτουργία, μα επιτέλους και την ανάπτυξη του δήμου!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».    
              
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: