Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Σεβασμός στην ΕΓΣΕΕ - Συμφωνία για προστασία κατώτατου και 13ου -14ου μισθού μεταξύ των εταίρων


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 
Κοινό μέτωπο συγκροτούν οι κοινωνικοί εταίροι στα θέματα των κατώτερων αμοιβών καθώς και του 13ου και 14ου ..
μισθού. Με τον τρόπο αυτό, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, παρέχεται ένα ισχυρό επιχείρημα προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών.
Κατά την πρώτη ημέρα του κοινωνικού διαλόγου, οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν στη διατήρηση χωρίς μεταβολές της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της στο τέλος του 2012, στην οποία συμπεριλαμβάνεται αύξηση των κατώτερων αμοιβών κατά 2,6%. Συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες συζητήθηκε σχεδόν το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική αγορά εργασίας. Από την πλευρά των εργοδοτών τέθηκε το θέμα του μέσου μισθολογικού κόστους και ζητήθηκε το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάσεων. Υπήρξε απόλυτη διαφωνία από την πλευρά της ΓΣΕΕ και η σχετική συζήτηση μετατίθεται εκ των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της επόμενης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης της περιόδου 2013 - 2014.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δομική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν να συνεχιστούν κατά τις επόμενες μέρες οι συναντήσεις για τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση των απόψεων και προέβλεψαν ότι θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία ίσως και μέσα στην εβδομάδα, αλλά το αργότερο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Στη συνέχεια θα θέσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην κυβέρνηση, από την οποία θα ζητήσουν, όπως είπαν, "να αναλάβει τις ευθύνες της".

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι, αν και θα σεβαστεί τυχόν συμφωνία, δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενό της και δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις της ως προς το αν σκοπεύει να προβεί στην παρέμβασή της με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Γενικά, ωστόσο, εκφράζεται ικανοποίηση από το Μαξίμου για τη διεξαγωγή του διαλόγου, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προετοιμάζεται για νέο τετ - α - τετ με τους επικεφαλής της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: