Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

La comedia finita est

Παρασκευή 11 Νομεβρίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣwww.massavetas.gr
Αν θέλουμε να αποδώσουμε επιγραμματικά αυτό που συμβαίνει, αυτό που ζούμε στον τόπο μας, αυτό που παρακολουθεί η ..
Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος, μπορούμε να καταφύγουμε στην παγκόσμια λογοτεχνία. Παραφράζοντας τον τίτλο του αριστουργήματος του Τζων Ρηντ, για την Οκτωβριανή επανάσταση «Οι δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Όπερ στην περίπτωση μας γίνεται «Οι δέκα μέρες που γελοιοποίησαν την Ελλάδα».

Δυστυχώς, ως αυτή την ώρα, αυτό είναι το μέγα επίτευγμα από τα πολιτικάντικα παιγνίδια που ξεκίνησαν με την «εξυπνάδα» του Γιώργου Παπανδρέου (με συμπαραστάτες τους Καστανίδη και Ρέππα) να σύρει την χώρα σε ένα δημοψήφισμα με τρία ερωτήματα. Η πρώτη γελοιοποίηση ήλθε από τις Κάνες. Όπου οι Ευρωπαίοι κατήργησαν τον κ. Παπανδρέου και αποφάσισαν εκείνοι ποιο θα είναι το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος και πότε θα γίνει. Για να καταργηθεί μετά από λίγο και αυτό.

Επί δέκα ημέρες τώρα η πολιτική μας ηγεσία επιδίδεται σε μια μαζοχιστική αυτογελοιοποίηση διεθνώς, καταφεύγοντας σε τερτίπια και τεχνάσματα και παραπέμποντας από μέρα σε μέρα στις γνώριμες «ελληνικές καλένδες» τη λύση του προβλήματος. Μαζοχιστική για τους ίδιους αλλά και σαδιστική απέναντι σε έναν λαό που έχει φτάσει στο κατακόρυφο της ανασφάλειας για το μέλλον του.

Ελπίζω ότι, την ώρα που δημοσιεύονται τούτες οι γραμμές, θα έχει πια δοθεί ένα τέλος. Αλλά ένα τέλος σοβαρό και ελπιδοφόρο. Ότι δεν θα έχει επικρατήσει η αντίληψη να ανατεθούν οι τύχες του τόπου σε κάποιον άχρωμο, άοσμο και άγευστο, που θα περάσει μετά από λίγο στο πάνθεο των πρώην πρωθυπουργών, αφήνοντας πίσω του μια κατάσταση χειρότερη από εκείνη που ανέλαβε να διαχειριστεί.

Ελπίζω ότι τα δυο μεγάλα κόμματα και οι αρχηγοί τους δεν θα κάνουν ένα ακόμη κακό στον τόπο φορτώνοντας του μια «κυβέρνηση» που δεν θα έχει το τσαγανό να πάρει αποφάσεις, και έναν πρωθυπουργό που θα περιμένει στο τηλέφωνο να του υπαγορεύσουν από την Ιπποκράτους ή την Συγγρού το ημερήσιο πρόγραμμα του.

Το ρεζιλίκι πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Και οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς να καταλάβουν ότι θα εισπράξουν απολύτως εξ αδιαιρέτου και όχι κατά κάποια ποσοστιαία αναλογία, την ενδεχόμενη αποτυχία ενός θνησιγενούς εγχειρήματος, μιας κυβέρνησης αθυρμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: