Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τον επέβαλε η κοινωνία

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011
Ενώ ο λαός επέβαλε με τη στάση του στην πολιτική ηγεσία της χώρας τον Λ. Παπαδήμο ως τον πρωθυπουργό που θα εξομαλύνει τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα...
επικυρώσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και όσων τη συνοδεύουν, στο παρασκήνιο άρχισαν να διακινούνται ισχυρισμοί και σενάρια κομματικής προέλευσης που έχουν ως στόχο την υποβάθμιση της σοβαρότητας της παρουσίας του και του ρόλου της κυβέρνησής του.
Υπό μορφή ψιθύρων ή δήθεν αναλύσεων επιχειρείται από συγκεκριμένους κύκλους να περάσει η άποψη ότι πρόκειται για μια σύντομη παρένθεση στα πολιτικά πράγματα της χώρας ή ότι ο νέος πρωθυπουργός θα διεκπεραιώσει απλώς κάποιες εκκρεμότητες και θα απέλθει.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να τα βλέπουν οι ανησυχούντες των κομματικών παρασκηνίων. Η επιλογή του Λ. Παπαδήμου συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειονότητας της κοινής γνώμης και η αποτελεσματικότητα του ίδιου και της κυβέρνησής του θα συγκριθεί αναπόφευκτα με την κάθε άλλο παρά κολακευτική εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα κόμματα, τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.
Είναι προφανές ότι, αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη επιλογή σηματοδοτεί μία σοβαρή αλλαγή στα πολιτικά πράγματα του τόπου, της οποίας το είδος αλλά και τις διαστάσεις κανένας δεν είναι σήμερα σε θέση να διαβλέψει. Δεν έχει, για παράδειγμα, προηγούμενο τα τελευταία χρόνια το γεγονός της ρητής και δημόσιας αντίθεσης δεκάδων βουλευτών -περισσότερων του ΠΑΣΟΚ και λιγότερων, αλλά αρκετών της ΝΔ- στη δρομολογημένη επιλογή των ηγεσιών τους στο πρόσωπο του Φ. Πετσάλνικου. Και η διαφωνία αυτή δεν ήταν αποκλειστικά προσωπική τους απόφαση, αλλά αντανακλούσε και τις πιέσεις που είχαν δεχτεί από την κομματική τους βάση προκειμένου η μεταβατική κυβέρνηση να έχει ως επικεφαλής της έναν άνθρωπο με κύρος και αδιαμφισβήτητη ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και των προβλημάτων.
Η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική, κοινωνική αλλά και πολιτική δοκιμασία. Είναι προφανές ότι στην πορεία της δοκιμασίας αυτής και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν πολλά από όσα γνωρίζουμε θα ανατραπούν και νέες επιλογές, συνήθειες και τάσεις θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν. Hδη η απόρριψη κατεστημένων πρακτικών και συμπεριφορών είναι αδιαμφισβήτητη και όποιος νομίζει ότι ένας διαφορετικός τρόπος άσκησης εξουσίας μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι το μεταβατικό ή το προσωρινό θα συνειδητοποιήσει σύντομα την πλάνη του. Με τον οδυνηρότερο τρόπο πιθανότατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: