Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο Λουκάς Παπαδήμος στο τιμόνι της χώρας - Μετά από έξι μέρες δραματικών διαβουλεύσεων η χώρα έχει πρωθυπουργό


Παρασκευή 11 Νομεβρίου 2011
Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο πρωθυπουργός που θα ηγείται της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σύμφωνα με την..
επίσημη ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
"Αποδέχθηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από την πρόταση των πολικών αρχηγών, να σχηματίσω κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισης της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ο νέος πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής ζωής μου στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν, θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν ταχύτερα και θα επιλυθούν με αποτελεσματικότερο τρόπο εάν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση, εάν όλοι συνδράμουμε στη διαδικασία ανόρθωσης της οικονομίας. Γι' αυτό έχει σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας
Η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι εγγύηση νομισματικής σταθερότητας και συντελεστής οικονομικής ευημερίας και παρά τις δυσχέρειες θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξή της. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα και να συνεργαστούμε στενά. Τέλος διευκρίνισε πως δεν τέθηκαν όροι προς κανένα πολιτικό αρχηγό".
Ερωτηθείς για το αν καθορίστηκε ο χρόνος των εκλογών τόνισε ότι αυτό δεν συζητήθηκε, αλλά είναι σημείο αναφοράς το πλαίσιο αρχών το οποίο διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των πολικών αρχηγών.
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τη νέα κυβέρνηση
Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, παρουσία του εντολοδόχου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.
Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Γεωργίου.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έχει οριστεί για τις 2 σήμερα το μεσημέρι, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Αρκετοί από τους υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης ενδέχεται να βρεθούν και πάλι σε κυβερνητικές θέσεις ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα παραμείνουν στα ίδια πόστα. Μεταξύ των ονομάτων είναι αυτά των κ.κ. Λοβέρδου, Ρέππα, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη και Ραγκούση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ εξακολουθεί να επιθυμεί να συμμετάσχει με μη κοινοβουλευτικά στελέχη. Εντόνως ακούγονται τα ονόματα των κκ: Δήμα, Βάρδα, Μουρμούρη, Χηνοφώτη, Αρβανιτόπουλο και Μακρυδημήτρη.
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ερωτηθείς αν του έχει προταθεί η θέση αντιπροέδρου, απάντησε: "Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα είναι μέσα".
Ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο Τηλεάστυ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τυχόν πρόσωπα από το ΛΑΟΣ που θα τη στελεχώνουν δήλωσε: "Θα γίνει επεξεργασία πριν καταλήξουμε, αν θα είμαστε, και βεβαίως ποια πρόσωπα θα εκπροσωπήσουν το ΛΑΟΣ σε αυτήν την "συναγερμική" κυβέρνηση η οποία δημιουργείται για να βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Αυτά είναι τα δεδομένα. Δεν έχω περισσότερα να πω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: