Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Μαζί με απολύσεις, φόρους και "πωλείται" Τον Ιούλιο η 5η δόση


Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αναφέρει η τρόικα στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο διαπιστώνεται "σημαντική πρόοδος", αλλά και ανάγκη επίσπευσης των ...
μεταρρυθμίσεων.
Το κλιμάκιο ελέγχου κατέληξε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για πακέτο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών για την επίτευξη των στόχων.
Μεταξύ άλλων, η Αθήνα, όπως αναφέρουν ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν, θα συστήσει μία ανεξάρτητη υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων, θα μειώσει σημαντικά την απασχόληση στον δημόσιο τομέα, θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές και θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
H τρόικα αναγνωρίζει ότι η ύφεση το 2010 ήταν "ελαφρώς χειρότερη" από τις εκτιμήσεις, αναμένοντας σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του χρόνου. Το κλιμάκιο διαπιστώνει όμως και θετικές εξελίξεις όπως την πτωτική τάση του πληθωρισμού και την αύξηση των εξαγωγών -η οποία, υποστηρίζει, θα ενισχυθεί από την "περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος".
Όσον αφορά τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα πως παραμένει "βασικά υγιής", σημειώνοντας πως το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας παραμένει διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας. Η τρόικα σημειώνει πως η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζεται, αναφέροντας όμως πως έχουν δρομολογηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της ενδεδειγμένης ρευστότητας.
ΥΠΟΙΚ: Ολοκληρώθηκαν θετικά οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
Ολοκληρώθηκαν θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή.

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: