Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η πολιτική μοναξιά του Σαμαρά


Δευτέρα 30 Μαίου 2011Η πολιτική μοναξιά του Σαμαρά

Αντιμέτωπος με τους βουλευτές του, τα "αδελφά" κόμματα στην ΕΕ και τους άλλους ενοίκους της "πολυκατοικίας" που πολιορκούν τους κεντροδεξιούς βρίσκεται ο..... πρόεδρος της ΝΔ

Σε έναν δρόμο που είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει τελικά βρίσκεται από το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής ο κ. Αντ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε μια ιδιόμορφη "πολιτική μοναξιά", όταν είπε "όχι σε όλα" στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, και όπως παραδέχονται και βουλευτές του κόμματός του αυτή ήταν μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Από αύριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να εξηγήσει τόσο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του όσο και στους ψηφοφόρους του, αλλά και στην Ευρώπη, τους λόγους που τον οδήγησαν στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, ειδικά την ώρα που ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να αποδεχθεί σειρά πρωτοβουλιών.
Από τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών, τη συγκυβέρνηση, έως και τη συν-απόφαση για σειρά οικονομικών θεμάτων.
Ο κ. Σαμαράς είναι πλέον αντιμέτωπος:
1 Με ένα σημαντικό τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, που θα ήθελε αυτήν την ύστατη στιγμή να στηρίξει μια νέα πολιτική που θα είχε και προτάσεις της αντιπολίτευσης.
2 Με τους υπόλοιπους ενοίκους της λεγόμενης "γαλάζιας πολυκατοικίας". Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ήδη εξαπέλυσε τις πρώτες βολές, κάνοντας λόγο για κάποιους "που έβαλαν την καρέκλα πάνω από τη χώρα". Η κυρία Μπακογιάννη ετοιμάζει επίσης τη δική της αντεπίθεση τασσόμενη υπέρ της εθνικής συνεννόησης και επικρίνοντας τον πρόεδρο της ΝΔ για στείρα άρνηση, που πιθανότατα ?όπως θα πει? θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Είναι σαφές ότι τόσο ο ΛΑΟΣ όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί και οι οποίοι είναι οπαδοί μιας μάλλον μετριοπαθούς πολιτικής.
3 Με την Ευρώπη και δη με τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να υπάρξει μια minimum συναίνεση μεταξύ των ελληνικών πολιτών κομμάτων. Ο κ. Σαμαράς αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα από το Παρίσι και τον πρωθυπουργό κ. Φρ. Φιγιόν "κύκλο" επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να εξηγήσει την αρνητική στάση του. Η προσπάθεια αυτή θα κορυφωθεί στα τέλη Ιουνίου με τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ.
Θεωρείται βέβαιον ότι το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανεβάσει κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσης σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την κομματική βάση του, ενώ θα επιμείνει σε δύο βασικές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει: α. Στην επιστροφή των χρημάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους, και β. Στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
"Μετράει" αν θα ζητήσει εκλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα, και πριν από την αναχώρησή του για τη γαλλική πρωτεύουσα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του προκειμένου να εξηγήσει και στους βουλευτές τη "γραμμή" που ακολούθησε και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή.
Το επόμενο κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο της ΝΔ πάντως θα είναι... δημοσκοπικό. Στη Λ. Συγγρού έχουν παραγγείλει ήδη μέτρηση προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η άρνηση στη συναίνεση έχει απήχηση (και πόσο σημαντική είναι) στην κοινωνία. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει θέσει ως πήχη των προσδοκιών του το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ (έστω και οριακό). Εάν αυτό συμβεί, τότε το επόμενο βήμα θα είναι πιθανότατα (ανάλογα και με τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις) η κατάθεση αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σε αντίθετη περίπτωση η εσωστρέφεια θα "χτυπήσει" και πάλι την "πόρτα" της ΝΔ, καθώς οι μετριοπαθείς βουλευτές δεν προτίθενται να σιωπήσουν...

ΕΘΝΟΣ - Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: