Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τελευταία ευκαιρία

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJJo0WQXixXYXoPlQ95mVnmLuHlnBd4_xzJA9_X0ci_2cQXAFX 

Τρίτη 24 Μαίου 2011
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι ταυτόχρονα σκληρό και φιλόδοξο. Σκληρό γιατί επιβάλλει πρόσθετες περικοπές και φόρους σε μια οικονομία που δοκιμάζεται από ...
την ύφεση. Και φιλόδοξο γιατί προβλέπει μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που σε καλές συνθήκες και με μια αποτελεσματική διοίκηση θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν.
Εδώ που φτάσαμε ωστόσο είχε γίνει πια φανερό πως μόνο με γενναίες τομές και πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αμφισβήτηση της τρόικας, των ευρωπαίων εταίρων μας και των αγορών. Δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Όλοι γνωρίζουμε ωστόσο ότι το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα.

Θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες και αμφισβητήσεις. Αν όμως αρχίσουν να φαίνονται αποτελέσματα, αν η οικονομία αρχίσει και πάλι να κινείται, αν μειωθούν τα ελλείμματα και αν οι ιδιωτικοποιήσεις φέρουν νέα κεφάλαια, τότε ασφαλώς είναι δυνατόν να κερδίσουμε το στοίχημα και να επιδιώξουμε πρωτογενή πλεονάσματα – να κάνουμε δηλαδή το χρέος μας βιώσιμο.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να υπάρχουν δισταγμοί και πισωγυρίσματα. Ήδη πληρώσαμε ακριβά τις διχογνωμίες των υπουργών και την αναποφασιστικότητα του Μαξίμου. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν!
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: