Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σύσκεψη για το παλιό νοσοκομείο, εξελίξεις το καλοκαίρι για συγχώνευση του ΨΝΠΟ με το Νοσοκομείο Κατερίνης Δεν δίνονται στην Εκκλησία οι χώροι του ψυχιατρείου στην Πέτρα


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 Τοπικά
Δηλώσεις του προέδρου του ΨΝΠΟ Μ. Κοσμαδάκη
Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία της διοίκησης του νοσοκομείου Κατερίνης θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και ...πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι αξιοποίησης των χώρων του παλιού νοσοκομείου. Στη σύσκεψη σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα κληθούν οι βουλευτές του νομού, οι δήμαρχοι, ο διοικητής του ψυχιατρικού νοσοκομείου και όσοι φορείς εμπλέκονται με το αντικείμενο. Στο θέμα αναφέρθηκε ο διοικητής του ψυχιατρικού νοσοκομείου Μανόλης Κοσμαδάκης ο οποίος τόνισε ότι ήδη ένα μέρος χρησιμοποιείται από αυτούς. Έχει διαμορφωθεί και έχει μεταφερθεί η Μονάδα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας στις εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου.
Παράλληλα, ήδη έχει διαμορφωθεί από την μεριά του γενικού νοσοκομείου και λειτουργεί η Σχολή Νοσηλευτών όπου εκεί θα συστεγάζεται και θα λειτουργεί και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ψυχιατρείου.
"Στο πλαίσιο του σχεδιασμού έχει υποβληθεί το τεχνικό σκέλος στην υγειονομική περιφέρεια για να ετοιμάσουμε και να λειτουργήσουμε τα εξωτερικά ιατρεία από κοινού τα δυο νοσοκομεία. Ο σχεδιασμός αυτός προχωρά, έχει βγει το κοστολόγιο σε ότι μας αφορά, το ίδιο θα κάνει και το γενικό νοσοκομείο, συνεργάζονται οι δυο τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων για να προσδιορίσουμε επακριβώς με κάθε λεπτομέρεια ποιες εργασίες θα γίνουν, ποια υλικά χρειάζονται, και πόσο θα κοστίσουν για να προχωρήσουμε. Χρειάζονται αυτά για να πάρουμε δυο αποφάσεις, τα δυο διοικητικά συμβούλια για να προχωρήσει η διαδικασία".
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟ ΨΝΠΟ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις του ψυχιατρείου στην Πέτρα Ολύμπου, ο κ. Κοσμαδάκης υπογράμμισε ότι πήραν επίσημη απάντηση από το κράτος ότι δεν προτίθεται να διαθέσει το χώρο στην Εκκλησία.
"Θα θυμάστε την περίπτωση του αιτήματος που εκφράστηκε δημόσια στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου από την Εκκλησία. Λίγες μέρες μετά ήλθε και η επίσημη απάντηση από το κράτος, ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έχει σκοπό να αξιοποιήσει τους χώρους και τις εκτάσεις. Έχουμε υποβάλλει ένα σχέδιο στο υπουργείο αναμένουμε να μας φωνάξει, να δούμε τυχόν δικές του προτάσεις, να δούμε ποιες είναι ο καλύτερες οι πιο αποδοτικότερες".
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ψυχιατρικού νοσοκομείου, έχουν ζητήσει να γίνει ένα Κέντρο Ιατρικής Αποκατάστασης από διάφορα νοσήματα και από διάφορα ατυχήματα, όπως είναι αθλητικά ατυχήματα ή όπως είναι οι ασθενείς του νευρικού συστήματος, ή ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και δεν έχουν κανένα να τους φροντίσει ή περιπτώσεις διαχείρισης πόνου για καρκινοπαθείς.
Σύμφωνα με τον κ. Κοσμαδάκη, υπάρχουν τα κτίρια, υπάρχει η δυνατότητα δεν σημαίνει όμως όπως σημείωσε ότι αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους χώρους. "Το ίδιο το υπουργείο μπορεί να έχει μια καλύτερη πρόταση" πρόσθεσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ;
Ο πρόεδρος του ψυχιατρικού νοσοκομείου απάντησε ακόμη και στο ενδεχόμενο να γίνει συγχώνευση του νοσοκομείου, με το γενικό νοσοκομείο αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όπως είπε το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει επισήμως ότι μέχρι 31 Μαρτίου ολοκληρώνεται ο χάρτης υγείας οπότε μετά θα ξέρουν τι υπάρχει, και ανάλογα θα προχωρήσει η διαβούλευση για τρεις μήνες ώστε αρχές Ιουλίου να έχει έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Πολύζος είχε πει από την Κατερίνη κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ότι το ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Πέτρα Ολύμπου θα πρέπει να κλείσει και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο.
Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Κοσμαδάκης αυτό σημαίνει πολλά πράγματα, καθώς έχει πολλές ερμηνείες. "Μια είναι η ετυμολογική ότι κάτι λειτουργεί και το κλείνεις. Στην προκειμένη περίπτωση ως άσυλο το Ψυχιατρείο δεν λειτουργεί έχει κλείσει από το 2004, άρα απομένει η τυπική διαδικασία του κλεισίματος. Υπάρχει όμως και ένα ολόκληρο δίκτυο δομών και υπηρεσιών που παρέχονται, ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα, και όλο αυτό είναι το καλύτερο στην Ελλάδα σύμφωνα με τους Άγγλους αξιολόγητες που έλεγξαν την διαδικασία τον περασμένο Ιούλιο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, θα περιμένουμε, γιατί ότι και αν γίνει θέλει τον χρόνο του, θέλει τον σχεδιασμό του, θέλει τις αποφάσεις", κατέληξε ο Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.
-
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: