Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΛΑΓΕΣ στις εργασιακές σχέσεις



Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Με νέο ρυθμιστικό πλαίσιο*“Ευέλικτα” ωράρια
*Χαμηλότεροι μισθοί
*Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
 Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας, με τη χρήση «ευέλικτων» ωραρίων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετη αμοιβή για τον εργαζόμενο, καθώς και στους μισθούς, με καταβολή χαμηλότερων μισθών με ...
επιχειρησιακές συμβάσεις, προβλέπει το νέο ρυθμισιτκό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟΚατά την ομιλία της σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, την Τετάρτη, η Λούκα Κατσέλη είπε ότι στις επόμενες εβδομάδες  θα προωθήσει στη Βουλή ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά, μεταξύ άλλων:
1) Τις συλλογικές συμβάσεις και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορεί οι επιχειρησιακές συμφωνίες να προβλέπουν την καταβολή χαμηλότερων (από τις κλαδικές και ενδεχομένως από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) αποδοχών.
Το επικρατέστερο σενάριο,  προβλέπει τον έλεγχο των σχετικών επιχειρησιακών συμβάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να δικαιολογείται η καταβολή χαμηλότερου μισθού.
2) Την παραχώρηση στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαχείριση των ωρών εργασίας. Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα, κατόπιν συμφωνιών, για την εφαρμογή 10ωρης εργασίας, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όπως και για την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας.
3) Την αλλαγή στο καθεστώς της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
5) Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σενάρια μείωσης των ασφαλισιτκών εισφορών μαζί με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους.
Οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν σε επίπεδο ΙΚΑ και τα τρία σημεία του σεναρίου προβλέπουν:
1) Μια εταιρεία θα έχειτη δυνατότητα έκπτωσης στο ύψος των εισφορών που καταβάλλει στο ΙΚΑ, εφόσον μπορεί να προπληρώσει συνολικά τις εισφορές των ασφαλισμένων της για ένα έτος.
Την αλλαγή αυτή ήδη προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ.Σπυρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως αν μια εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές ενός μήνα, θα μπορεί να τις επιμερίσει στους επόμενους έξι με μικρό επιτόκιο.
2) Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στο ΙΚΑ. Θα μείνουν μόνο 5 πακέτα ασφάλισης αντί των 800, έως τον Ιούλιο 2011.

Επίσης θα υπολογίζονται οι εισφορές σε μηνιαία βάση και όχι σύμφωνα με τα ημερομίσθια και θα κατηγοριοποιηθούν οι εισφορές των εργαζομένων ανάλογα με το ύψος των αποδοχών (όχι με τις 800 περιπτώσεις ειδικοτήτων και άλλων κατηγοριών ασφάλισης) και σε μικρό αριθμό ασφαλιστικών κλάσεων.

Το σκεπτικό του μέτρου είναι ότι αυτό θα διευκολύνει όχι μόνο τον τρόπο υπολογισμού αλλά και την αύξηση των εσόδων (με το σημερινό σύστημα οι περισσότεροι δηλώνουν μειωμένη απασχόληση για να καταβάλουν μειωμένες εισφορές).
3) Μείωση του κόστους των επιχειρήσεων για την υποβολή των δηλώσεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: