Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ στην ψηφοφορία για παραπομπή 5 π. Υπουργών



Πέμπτη 21 Οκτώβριος 2010 
Δοκιμασία για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πα.σο.κ.* Έντονος προβληματισμός σε μερίδα βουλευτών και υπουργών
* Η στάση των κομμάτων την αντιπολίτευσης
Η μυστική ψηφοφορία που περιμένει το ..ΠΑΣΟΚ στη Βουλή στις 16 Νοεμβρίου για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών για την υπόθεση του Βατοπαιδίου θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ισχυρότερη δοκιμασία για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Θ.Ρουσόπουλο, Γ.Βουλγαράκη, Αλ.Κοντό, Ευ.Μπασιάκο και Π.Δούκα προκαλεί έντονο προβληματισμό σε μερίδα βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, γεγονός που έγινε αντιληπτό από τους επιτελείς της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να τον εξουδετερώσουν και να τους πείσουν ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν η σωστή και ότι θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής χωρίς διαρροές και διαφοροποιήσεις.
Η ΝΔ
Την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύει και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να συμμετάσχει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση, αλλά όχι και στη μυστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, αφήνοντας στο ΠΑΣΟΚ το βάρος της τελικής απόφασης.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση, η συζήτηση και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθούν δύο ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και την ίδια ημέρα που θα κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ φοβούνται ότι στη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή μπορούν να επικρατήσουν και άλλα κριτήρια για τους κυβερνητικούς βουλευτές που μπορεί να τους οδηγήσουν σε εκ του ασφαλούς διαφοροποιήσεις, αφού λόγω της μυστικής ψηφοφορίας δεν θα μπορούν να εντοπιστούν οι βουλευτές που θα θελήσουν πιθανώς να μην υπερψηφίσουν την παραπομπή.

ΚΚΕ, ΛΑΟΣ

Μετά την απόφαση της ΝΔ να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, καθώς, αν αποφασίσουν κι εκείνοι αποχή από την ψηφοφορία, τότε το κόστος της παραπομπής θα επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ

Για το αγκάθι της παραγραφής διατυπώνονται και αντίθετες φωνές από τον δικαστικό και νομικό κόσμο, σύμφωνα με τις οποίες τα συμβόλαια του 2008 δεν αναιρούν την παραγραφή, γιατί ακόμη κι αν οι αρμόδιοι υπουργοί θεωρηθούν ως ηθικοί αυτουργοί των αξιόποινων πράξεων, αυτές έχουν εξαλειφθεί.

Και αυτό γιατί μετρούν ως αφετηρία για την τέλεσή τους όχι την υπογραφή των συμβολαίων, αλλά τις αποφάσεις των πρώην υπουργών που έχουν εκδοθεί σε προγενέστερο χρόνο και λόγω της συμπλήρωσης δύο κοινοβουλευτικών συνόδων κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι όποιες αξιόποινες απαιτήσεις της Πολιτείας έχουν πλέον διαγραφεί από το ποινικό ταμπλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: