Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Δεύτερη δόση με ...κινδύνους


Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010 

thumb

Παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι, επισημαίνει η ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ..πληροί τους όρους για να λάβει τη δεύτερη δόση δανείων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευτεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης.
Στην ανακοίνωση, πέραν των θετικών αναφέρεται ότι τα συνολικά ταμειακά έσοδα αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 5,9%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης κατά 15,6%
Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόσθετους κινδύνους για τον στόχο εγκυμονούν η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι έως τώρα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η κάλυψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πτώσης των δαπανών.
Αν χρειαστεί, υπογραμμίζεται, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Επισημαίνεται επίσης ότι εκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο.
Η Κομισιόν εισηγείται επίσης -μεταξύ άλλων- να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας.(topontiki.gr)

ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: