Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

χαμόγελα με ...δόσεις!«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την εκταμίευση της β' δόσης του δανείου


Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε, χθες, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τα κράτη-μέλη της... ευρωζώνης, εκτιμώντας πως η Αθήνα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι «αστερίσκοι» στην αξιολόγηση της που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την υστέρηση στα έσοδα, ζητούν επίσπευση διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, δείχνοντας ΟΣΕ και ΔΕΗ.Αν χρειαστεί, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε «να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο» τονίζει τέλος με έμφαση η Επιτροπή. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της 10ης Μαΐου, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος. Η Επιτροπή δημοσίευσε, παράλληλα, έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο χρηματοδοτείται από τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το συνολικά θετικό αποτέλεσμα της εκτίμησης της συμμόρφωσης προλειαίνει το έδαφος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης και πιστεύει ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα εγκρίνουν και θα καταβάλουν τη δόση.  «Το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ελλάδα κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι». Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευθεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης». Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι δημοσιονομικές εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο υπήρξαν θετικές, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46%, ταχύτερα από τον προγραμματισμό. Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,9%, γεγονός που αντικατοπτρίζει περικοπές, τόσο στις πρωτογενείς δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των μισθών στον δημόσιο τομέα), όσο και στις κεφαλαιουχικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: