Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

«Αμαρτωλές» συμβάσεις - Όργιο κακοδιαχείρισης στο Ε.Σ.Υ.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 - Εκθεση-φωτιά από το χώρο της Υγείας για τις απευθείας αναθέσεις στη Siemens, «καίει» τη γερμανική πολυεθνική. Σύμφωνα με.... έκθεση των επιθεωρητών Υγείας, οι «αμαρτωλές» συμβάσεις της Siemens με τα δημόσια νοσοκομεία, για τη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων, προκάλεσαν εξόφθαλμες υπερτιμολογήσεις.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, μπήκαν 164 συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens, την τελευταία 15ετία, και σχεδόν στην πλειονότητά τους, βρέθηκαν ζημιογόνες για τα ελληνικά νοσοκομεία.
Ποιοι άφηναν τη Siemens να «αλωνίζει»
Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν την παντελή έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, η Siemens «έπαιζε μόνη της μπάλα», αφού τα έργα δεν της ανατίθεντο μέσω διαγωνισμών, αλλά απευθείας. Οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές εταιρείες έμεναν εκτός και η Siemens είχε όλη την ευχέρεια να αυξάνει κατά το δοκούν τις τιμές της, χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτεί σε κανέναν.
Στην ουσία, το κόλπο ήταν απλό. Αρχικά, κάποιοι φρόντιζαν να αναλάβει η γερμανική πολυεθνική το εκάστοτε έργο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, με απευθείας ανάθεση. Για παράδειγμα, την προμήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου. Στη συνέχεια, και σχεδόν αυτονόητα, η ίδια εταιρεία, η Siemens, αναλάμβανε τη συντήρηση και το σέρβις του μηχανήματος. Αποτέλεσμα; Σε αρκετές περιπτώσεις, οι Έλληνες φορολογούμενοι, πληρώσαμε τη συντήρηση «χρυσή», αφού το κόστος ξεπερνούσε ακόμη και την αξία του ίδιου του μηχανήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, η συντήρηση αναπνευστήρων και αναισθησιολογικών μηχανημάτων, ήταν κατά πολύ υψηλότερη από την αξία των αναπνευστήρων.
Αλλά και στο Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο, το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων, που -κατά την έκθεση- ήταν για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας, ήταν, ενδεικτικά, για τον ψηφιακό αγγειογράφο το 2008, 44.030 ευρώ, το 2009, 45.770 ευρώ και το 2010, 46.710 ευρώ. Πορεία, δηλαδή, συνεχώς ανοδική.
Ξόδεψαν μισό εκατομμύριο για λυχνίες!
Ενδεικτικό της «απύθμενης» σπατάλης είναι το παράδειγμα του Θριάσιου Νοσοκομείου. Την πενταετία 2004-2009, μόνο για την αποκατάσταση λυχνιών των αξονικών τομογράφων, ο φορολογούμενος επιβαρύνθηκε με 511.991 ευρώ.
Εθελοτυφλούσαν οι διοικήσεις
Βαρύτατες ευθύνες προκύπτουν και για τις διοικήσεις μεγάλων νοσοκομείων, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το «Ωνάσειο», το «Παπαγεωργίου» και το «Ντυνάν», καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι διοικήσεις «ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: