Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου Θετικό το πρώτο τεστ δανεισμού

 

14.07.2010
Υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, εξάμηνης διάρκειας, του ελληνικού δημοσίου, από τα οποία θα αντληθεί ... πόσον πλέον του ποσού του 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το επιτόκιο ορίστηκε στο 4,65%.
Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε το Εurogroup και το Ecofin τα μέχρι τώρα, αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται από τους κοινοτικούς ιθύνοντες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Νέα επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλου από 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους στη βουλή.
Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές
Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι αγορές στην πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου παρότι η χώρα μας περιορίζεται σε αυτή τη φάση στο "αεροστεγές" χρηματοδοτικό περιβάλλον του μηχανισμού.
Από τα έντοκα γραμμάτια το δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 4,65% (4,55% ήταν η προηγούμενη έκδοση).Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν τα 4.546 δισ. ευρώ και υπερκάλυψαν κατά 3,64 φορές το ζητούμενο ποσό. Μέχρι τις 23 Ιουλίου η χώρα μας θα πρέπει να αντλήσει επιπλέον 2,875 δισ. καθώς το συνολικό ποσό των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του μήνα είναι 4,5 δις ευρώ.
Η αντιστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας στηρίχθηκε από τα ιδιαίτερα θετικά νέα του πρώτου εξαμήνου με το έλλειμμα να μειώνεται κατά 46% και την Ε.Ε. να εκτιμά ότι θα καταβληθεί και η δεύτερη δόση των 110 δισ.
Ανάσα στο οικονομικό επιτελείο δίνει η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών κατά 12,8% την ώρα που ο ετήσιος στόχος είναι -5,5%. Όμως μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα έσοδα που αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ ο ετήσιος στόχος είναι 13,7%.
Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνοδού των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν.
Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβη κάθε προσδοκία, ο δε επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται από τους κοινοτικούς ιθύνοντες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στα όσα είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη σημερινή έκδοση των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού που προβλέπεται στον κοινοτικό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Υπογράμμισε επίσης ότι, μεταξύ άλλων, ανταποκρίθηκαν και δέκα ξένες τράπεζες, κάτι που όπως είπε δεν ήταν αναμενόμενο για αυτού του είδους τις εκδόσεις ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: