Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

«Ρωγμές» στην ασφάλεια των μαθητών

ROGMES_1
Ανησυχία προκαλούν σε εκπαιδευτικούς και γονείς, οι ρωγμές που έχουν σχηματιστεί στο Δημοτικό Σχολείο του Σβορώνου. Παρότι το φαινόμενο ελέγχεται, δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της παρατήρησης, αλλά και για το εάν τελικά το σχολείο που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά είναι τόσο ασφαλές, ώστε να επιτρέπει εφησυχασμό. ..

ROGMES_2 
Το 7θέσιο Δημοτικό ..Σχολείου του Σβορώνου, στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι καλά συντηρημένο. Μοναδική παραφωνία, η οποία όμως είναι αρκετή για να χαλάσει τη συνολική καλή εικόνα του κτιρίου, οι ρωγμές σε κάποια σημεία του κτιρίου και κυρίως στους τοίχους της σκάλας που οδηγεί στον πρώτο όροφο.  Οι ρωγμές είναι εμφανέστατες, ενώ έχουν περάσει και αρκετά χρόνια από τότε που «θορύβησαν» εκπαιδευτικούς και γονείς. Ρωγμές, οι οποίες είναι εμφανείς όχι μόνο στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά και στο εξωτερικό.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος δεν έχει κάνει εργασίες στο σχολείο μας», αναφέρουν, αλλά για το ζήτημα των ρωγμών δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από το 2007.
Όπως φαίνεται από τη σχετική αλληλογραφία, από το 2003 ο Διευθυντής του Σχολείου είχε επισημάνει στη δημοτική αρχή το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, ζητώντας να ληφθούν μέτρα. Η πρώτη απάντηση, ήρθε ουσιαστικά στις αρχές του 2007, χρονιά κατά την οποία η Τεχνική Υπηρεσία έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το φαινόμενο, εγκαθιστώντας «επιμηκυνσιομετρητές» σε κάποιες από τις ρωγμές (προφανώς σ’ αυτές που θεωρούσε σοβαρότερες), ώστε να παρακολουθεί το φαινόμενο και την τυχόν εξέλιξή του. Παράλληλα, αποφάσισε να προχωρήσει και στην εκπόνηση μελέτης για την στατική επάρκεια του σχολείου, στο πλαίσιο της συνολικής μελέτης που εκπονείται για τα δημόσια κτίρια.
ROGMES_3Την ανάγκη εκπόνησης μελέτης για την στατική επάρκεια του κτιρίου, υπογραμμίζει σε έγγραφό της προς τη Διεύθυνσή του Σχολείου και η Πολεοδομία, η οποία πάντως αναφέρει ότι το κτίριο «δεν είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο».
Την ανάγκη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και των γονέων για την κατάσταση του σχολείου, επισημαίνει προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης και ο Διευθυντής του Σχολείου, ο οποίος στα τέλη Φλεβάρη, έστειλε ένα ακόμα έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία, ζητώντας να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των από τις μετρήσεις των επιμηκυνσιομετρητών. Αντί εγγράφου, όπως αναφέρουν, ο Δήμος έστειλε «μηχανικούς προφανώς» οι οποίοι έλεγξαν τους επιμηκυνσιομετρητές και αποχώρησαν.
Έκτοτε δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση, καμιά απάντηση σχετικά με την εξέλιξη των ρωγμών και κυρίως για το εάν και πότε θα υπάρξει αποκατάσταση.
Εκτός από τους τοίχους του κλιμακοστασίου, ανάλογη εικόνα παρουσιάζει το κτίριο και στα σημεία όπου έγινε προσθήκη νέων αιθουσών. «Αυτές οι ρωγμές δεν μας ανησυχούν τόσο, όσο εκείνες στο κλιμακοστάσιο, οι οποίες εμφανίζονται και από την έξω μεριά του τοίχου», δηλώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς, εκφράζοντας την αγωνία τους για την ασφάλεια των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: