Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Στο Υπουργικό το Ασφαλιστικό

loverdos_55Αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία και νέες ρυθμίσεις για την απασχόληση, όπως οι ευέλικτες μορφές εργασίας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σήμερα επί τάπητος στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι ρυθμίσεις αφορούν ασφαλιστικά δικαιώματα, αμοιβές, σχέσεις εργασίας, ζητήματα αδειών, τις εργολαβίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αποσπασματικά ...χαρακτηρίζει τα μέτρα η ΝΔ, για εργασιακό Μεσαίωνα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Ασφαλιστικό βρέθηκε την Τετάρτη στο επίκεντρο σύσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο και την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ρυθμίσεις για την προστασία εργαζομένων

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο εργαζομένους που απασχολούνται σε ευέλικτες μορφές εργασίας αφορά το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί και ψηφιστεί μέσα στο Μάιο.
Μία από τις βασικότερες ρυθμίσεις αφορά όσους εργάζονται με μπλοκάκια, για τους οποίους, εάν έχουν τον ίδιο εργοδότη για 6 μήνες, η σχέση εργασίας τεκμαίρεται ότι είναι εξηρτημένη και άρα θα μπορούν να διεκδικήσουν ασφάλιση στο ΙΚΑ και μισθό με βάση τη κλαδική σύμβαση
Οι διαθεσιμότητες δεν θα υπερβαίνουν τους 3 μήνες το χρόνο και θα αποφασίζονται ύστερα από διαβούλευση.
Για τους ενοικιαζόμενους, τίθεται χρονικό όριο 12 μηνών ενώ η εκ περιτροπής εργασία περιορίζεται στο 6μηνο.
Η αμοιβή το Σάββατο στη περίπτωση 5ημερης απασχόλησης προσαυξάνεται κατά 50%, ενώ μόνο με συλλογική συμφωνία θα εφαρμόζεται το ελαστικό ωράριο.
Όπως τονίζουν στελέχη του υπ. Εργασίας, κατά τη συζήτηση του στη Βουλή ενδέχεται να γίνουν και αναγκαίες προσαρμογές, ενώ οι ρυθμίσεις που αφορούν τις εργολαβίες -και ειδικότερα τις εργαζόμενες στο τομέα καθαριότητας- βρίσκεται ακόμη στο στάδιο διαβούλευσης.
Τους άξονες του Ασφαλιστικού θα εγκρίνει το άτυπο Yπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί το "πράσινο φως" για τις αλλαγές που θα καθορίζουν το νέο μοντέλο σύνταξης από το 2018, που θα βασίζεται στη καθιέρωση βασικής σε όλα τα ταμεία και της ανταποδοτικής ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Χωρίς να αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα συμφέρει κανένα να αποχωρεί, καθώς θα επιβληθούν αντικίνητρα για την πρόωρη έξοδο από την εργασία με μείωση συντάξεων.
Το νέο σύστημα θα προβλέπει συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης από τα 15 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης (0,8%-1,7%).
Οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση θα ισχύσουν από το 2011 με νέο τρόπο υπολογισμού, έτσι ώστε να αρθούν οι αδικίες.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: