Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Καθολικό αίτημα η διεκδίκηση αποζημιώσεων

BASIKO_1
Άμεση οικονομική αποζημίωση και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, όπως παράταση καταβολής ΦΠΑ, ρύθμιση υφιστάμενου δανεισμού και παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, θα διεκδικήσει το Επιμελητήριο Πιερίας για λογαριασμό των επιχειρήσεων-μελών του που επλήγησαν από το κλείσιμο της κοιλάδας των.. Τεμπών.
BASIKO_2Τη βούλησή της να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων επιχειρηματιών επαναβεβαίωσε προχθές το βράδυ η Διοίκηση του ΕΒΕ Πιερίας. Σε έκτακτη συνεδρίασή της, παρουσιάστηκαν από στελέχη της ICAP AE αναλυτικά τα αποτελέσματα έρευνας που παρήγγειλε το Επιμελητήριο, η οποία κατέδειξε ότι το 70,1% των Πιερικών επιχειρήσεων έχουν μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα (ζημιές) εξαιτίας του κλεισίματος των Τεμπών και συζητήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

«Μιλάνε και οι αριθμοί. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω αναφορικά με τα μεγέθη των οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις του νομού», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας.
Ενώ μιλώντας για τις περεταίρω ενέργειες ανέφερε: «Έχοντας πλέον στα χέρια μας μία εμπεριστατωμένη μελέτη, προχωρούμε στη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη διεκδίκηση οικονομικών αποζημιώσεων. Για το σκοπό αυτό καλέσαμε επικουρικά τους συλλόγους Οικονομολόγων-Φοροτεχνικών ώστε να συνεργαστούμε αναφορικά με το πλαίσιο της διεκδίκησης. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι όμως το κράτος οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο».

BASIKO_3Εκτός από την άμεση οικονομική αποζημίωση για τις επιχειρήσεις-μέλη του, το Επιμελητήριο Πιερίας ζητά από το κράτος και μέτρα στήριξης, όπως παράταση καταβολής ΦΠΑ, ρύθμιση υφιστάμενου δανεισμού και παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Τη στήριξη των επιχειρήσεων της Πιερίας με ευνοϊκά μέτρα είχε ζητήσει το ΕΒΕ ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη παραβρέθηκε στην ετήσια διεξίωση του Επιμελητήριου του νομού, ενώ ακολούθησαν και δύο επιστολές προς τα οικονομικά υπουργεία. «Η επόμενη κίνησή μας», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, «είναι η μετάβαση στην Αθήνα, όπου θα καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία την έρευνα και ολοκληρωμένη πρόταση διεκδικήσεων που θα συμπεριλαμβάνει και την άμεση οικονομική αποζημίωση».
Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί, την ερχόμενη Δευτέρα, σχετική συνάντηση στο Επιμελητήριο με τους βουλευτές του νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αλγεινή εντύπωση δημιούργησε στα μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕ η «εκκωφαντική» απουσία από την ανοιχτή συνεδρίαση εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων της Νότιας Πιερίας, η οποία σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος του οικονομικού πλήγματος από το κλείσιμο των Τεμπών.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, εκπρόσωποι των βουλευτών Πιερίας Μαρίας Μίχου και Κώστα Κουκοδήμου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ Χρήστος Εξίζογλου, ο Δ/ντης της Εθνικής Τράπεζας στην Κατερίνη Ιωάννης Στεργίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Πιερίας Παναγιώτης Τσακπουνίδης και μέλη του Συλλόγου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Πιερίας Αστέριος Σιδερίδης, ο Δ/ντης των Olympus Plaza Παύλος Μπλιάτης και στελέχη της εταιρείας ICAP AE.


Βασικά συμπεράσματα της έρευνας

• Το 70,1% του συνόλου των ερωτηθέντων επιχειρηματιών εμφανίζεται να επηρεάζεται αρνητικά από το κλείσιμο της οδικής αρτηρίας των Τεμπών.
• Ανά Τομέα Δραστηριότητας, γίνεται εμφανές ότι περισσότερο επηρεάσθηκε ο τομέας του Τουρισμού, συνδέοντας τα μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα με το κλείσιμο των Τεμπών σε ποσοστό 93%, ακολουθούν οι Υπηρεσίες με ποσοστό 82%, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η επίδραση στην μεταποίηση με ποσοστό 46%.
• Από την έρευνα εξάγεται ότι έχουν πληγεί περισσότερο οι Δήμοι  Ανατολικού Ολύμπου, Λιτόχωρου, Πιερίων, Παραλίας και Μεθώνης.
•Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 άτομα επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.
• Οι κύριοι λόγοι σχετιζόμενοι με το κλείσιμο των Τεμπών που οδήγησαν σε μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα είναι η απώλεια κύκλου εργασιών λόγω μειωμένων διελεύσεων στην περιοχή δραστηριοποίησης σε ποσοστό 82% και η μείωση ανταγωνιστικότητας σε σχέση με ομοειδής επιχειρήσεις άλλων νομών σε ποσοστό 23%.
• Τα εκτιμώμενα ως πιο κατάλληλα ανταποδοτικά μέτρα είναι η άμεση οικονομική αποζημίωση με σταθμισμένη βαθμολογία 4 και η παράταση καταβολής ΦΠΑ με σταθμισμένη βαθμολογία 2,6, ενώ σημαντική θεωρείται και η παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και η ρύθμιση υφιστάμενου δανεισμού, αμφότερα με σταθμισμένη βαθμολογία 2,5.
Τέλος, η συσχέτιση των λόγων μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων που επέφερε το κλείσιμο των Τεμπών με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων έδειξε ότι:
• Αναφορικά με την απώλεια εσόδων λόγω μειωμένων διελεύσεων, που αποτελεί τον κυριότερο συνολικά λόγο μη αναμενόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων, τη μεγαλύτερη
βαρύτητα στον λόγο αυτόν αποδίδουν οι επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών και τη μικρότερη οι επιχειρήσεις του τομέα εμπορίου.
Η συσχέτιση των ανταποδοτικών μέτρων που βαθμολογήθηκαν από τις επιχειρήσεις με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων έδειξε ότι:
• Αναφορικά με την άμεση οικονομική αποζημίωση, που βαθμολογείται υψηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα από το σύνολο των επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη βαθμολογία δίνουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών και τη μικρότερη οι επιχειρήσεις εμπορίου και τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: