Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

..τα ρέστα μας!

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
Πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατό ζητά από την Ελλάδα ο Όλι Ρεν
...τα ρέστα μας!
Να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν, με έμφαση στην περικοπή μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Ή θα ελέγξετε το χρέος ή το χρέος θα ελέγξει τα οικονομικά σας, είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ζήτησε δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Ο κ. Ρεν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας να στηρίξουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά.
Τόνισε ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί βαίνουν στη σωστή κατεύθυνση.
Παρ' όλα αυτά, είπε, επειδή ελλοχεύουν κίνδυνοι, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν ζήτησε διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα..... εστιάζουν στο σκέλος των δαπανών και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Οι αγορές πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος, στην περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης και τα επιπλέον μέτρα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στη διάρκεια της ημέρας με την ελληνική κυβέρνηση (τον πρωθυπουργό, τον Θ.Πάγκαλο, τον Γ.Παπακωνσταντίνου, τη Λ.Κατσέλη και τον Ανδρ.Λοβέρδο) είπε ότι αισθάνθηκε την αποφασιστικότητα της να λάβει τα αναγκαία μέτρα και πρόσθεσε πως αν πετύχει στην εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να ζει μονίμως με αυτά που δεν διαθέτει» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση πως με το νέο πακέτο μέτρων η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Για το σχέδιο στήριξης και τον 14ο μισθό
Αναφορικά με το σχέδιο στήριξης από τις Βρυξέλλες προς την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε μόνο ότι η Ευρωζώνη θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει τα μέσα για να το πετύχει.
«Έχουμε τους τρόπους και τα μέσα να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εγγυηθεί τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες και φήμες ότι ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κοπεί ο 14ος μισθός, είπε ότι με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης συζητήθηκαν διάφορα μέτρα. Εμείς προτείναμε, πρόσθεσε, να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αλλά επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση ποια θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει για την επίτευξη του στόχου.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του ο Όλι Ρεν ευχήθηκε στα ελληνικά «καλό κουράγιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: