Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη της «Τ» με το δήμαρχο Παραλίας-Για τον «Καλλικράτη» ό,τι πουν οι δημότες μου! * Δε δέχεται εκβιασμούς από κανέναν και δεν παραιτείται λέει ο κ. Κεραμιδιώτης αλλά θα συνεχίσει το έργο του μέχρι τέλους * «Η απάντησή μου σε όλους αυτούς που με πολεμούν είναι μία και ξεκάθαρη: «Όλα στο φως»!

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει μια συζήτηση, ένας διάλογος για την εκ νέου συνένωση δήμων και τη δημιουργία μεγάλων δήμων στη χώρα και στην Πιερία. Και πολλοί είναι εκείνοι που προδικάζουν ότι ο δήμος Παραλίας θα συγχωνευτεί με το δήμο Κατερίνης. Το θέμα είναι αν ισχύει ακόμη εκείνη η πρόταση που είχε κατατεθεί από το δήμαρχο Παραλίας μαζί με δημάρχους της Βόρειας Πιερίας για έναν παραλιακό δήμο.
Στο ερώτημα αυτό, που το θέσαμε μαζί με άλλα ερωτήματα προς το..... δήμαρχο Παραλίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνέντευξης, ο κ. Κεραμιδιώτης υποστηρίζει ότι δεν είναι θέμα τι θέλει εκείνος ως δήμαρχος ή ο δημοτικός συνδυασμός του αλλά τι επιθυμούν οι δημότες.
«Και τα δύο σενάρια δίνουν αναπτυξιακές προοπτικές για τον δήμο Παραλίας αλλά αν οι δημότες επιθυμούν την ένωση με την Κατερίνη, θα υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας μια τέτοια πρόταση», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο δήμαρχος Παραλίας απαντά και σε ερωτήματα που του θέσαμε αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από την αποχώρηση κάποιων πρώην συνεργατών του, για το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα καθώς επίσης και για το δικό του μέλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ολόκληρη η συνέντευξη της «Τ» με το δήμαρχο Παραλίας, έχει ως εξής:

Η συνέντευξη

Κύριε δήμαρχε, επτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που αναλάβατε, εσείς και οι συνεργάτες σας, τις τύχες του δήμου Παραλίας. Διανύετε τον τελευταίο χρόνο της θητείας σας και οι δημότες βλέπουν ότι ο δήμος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρότατα προβλήματα και αναρωτιούνται γιατί. Συγκεκριμένα, αναρωτιούνται, γιατί τρεις από τους συνεργάτες σας βρίσκονται πλέον απέναντί σας.

Είναι λογικό όλοι να αναρωτιούνται, αφού πέρα τα όσα έχουν συμβεί, που δεν μας τιμούν ως δημοτικό συμβούλιο, όλο αυτό το διάστημα γίνεται μία επίθεση με επιχειρήματα επιπέδου καφενείου, χωρίς κανείς να προσκομίζει κανένα στοιχείο. Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τους συνδημότες μου, γιατί οι πρωταγωνιστές αυτής της μεθόδου πετάγματος «λάσπης στον ανεμιστήρα», υπήρξαν δικές μου επιλογές στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που υπήρξα επικεφαλής και στη συνέχεια συνεργάτες μου.
Ο κ. Γιώτης Αθανασιάδης από το1998 έως και το 2009 υπήρξε στενός συνεργάτης, έξι χρόνια ήταν Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Παραλίας και τον τελευταίο χρόνο ήταν Αντιδήμαρχος.
Ο κ. Γιώργος Κουθουρίδης από το 2006 έως το 2009 δύο χρόνια ήταν Αντιδήμαρχος και τον τελευταίο χρόνο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Βαγγέλης Κήπου τα έτη 2003 και 2004 ήταν επί δύο χρόνια Αντιδήμαρχος.
Το γιατί βρίσκονται μανιωδώς απέναντι μου είναι πασιφανές, όμως δεν είναι έντιμο και αντρίκιο να ειπωθεί αυτό από μένα. Οι πρώην συνεργάτες μου είναι αυτοί που οφείλουν, εντίμως και δημοσίως, να ξεκαθαρίσουν αυτή τους την συμπεριφορά. 
Το αποτέλεσμα όπως και να έχει όμως είναι ό,τι χειρότερο για τον Δήμο και την καθημερινότητα όλων μας. Δεν είναι μόνο η πολύ άσχημη κατάσταση που προκαλείται για όλους μας αλλά κυρίως είναι τα σοβαρότατα ερωτηματικά ηθικής τάξης που προκύπτουν.     

Ξέρετε, οι κύριοι Κουθουρίδης, Αθανασιάδης και Κήπου, πέρα από τα όσα συζητούν, όπως μαθαίνουμε, στα καφενεία και αλλού, σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν αφήσει αιχμές ή και υπονοούμενα για αδιαφανή λειτουργία του δήμου επί των ημερών σας. Επειδή τα ζητήματα αυτά είναι κατά βάση ηθικού περιεχομένου, πώς αντιδράτε σ’ όλες αυτές τις κινήσεις των πρώην συνεργατών σας;
     
Η απάντηση σε όλους αυτούς είναι μία και ξεκάθαρη: «Όλα στο φως». Ως δήμαρχος και ως δημοτική αρχή δεν έχουμε ούτε να φοβηθούμε, ούτε να κρύψουμε τίποτα. Παρά την επίθεση που δεχόμαστε, έχουμε δείξει την απαραίτητη υπομονή και διάθεση να ρίξουμε φως σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του Δήμου επί των ημερών μου, ώστε όλοι οι δημότες να δουν πως τα πάντα είναι ξεκάθαρα, παρά τις φήμες που κάποιοι με δόλο κυκλοφορούν.
Πρόσφατα κατηγορήθηκα από τους εν λόγω πρώην συνεργάτες μου, για αδιαφάνεια στην κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου. Η απάντηση μου ήταν η κατάθεση όλων των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές και στους ίδιους που παρόλα αυτά δεν μπήκαν καν στον κόπο να τα μελετήσουν.
Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί κάθε στοιχείο που αφορά τη λειτουργία του δήμου επί των ημερών μου και για να είμαι πιο συγκεκριμένος με δικό μου προσωπικό αίτημα στο σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, πρόκειται να γίνει λεπτομερής έλεγχος στο Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Όταν είσαι καθαρός και δεν έχεις κάτι να κρύψεις, επιζητάς τον έλεγχο.

Κύριε Κεραμιδιώτη, θα θέλαμε να έρθουμε τώρα στον προϋπολογισμό του 2010. Κανείς δεν κατάλαβε, μέχρι στιγμής, γιατί θα έπρεπε, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, να γίνουν τόσες και τόσες συνεδριάσεις για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του δήμου Παραλίας και μάλιστα, αυτό να συμβεί μετά από προφορική γνωμάτευση του υπουργείου εσωτερικών και γραπτή έγκριση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τι θα συνέβαινε, άραγε, αν αυτός ο προϋπολογισμός δεν εγκρινόταν;

Κάποιοι πίστεψαν πως θα μπορούσαν να με εκβιάσουν και να γίνουν δήμαρχοι στη θέση μου, παίζοντας στην πλάτη των δημοτών και αδιαφορώντας επιδεικτικά για τα προβλήματα τους. Έκαναν λάθος. Δεν εκβιάζομαι και δεν δέχομαι εκβιασμούς από κανέναν. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, λέει ο λαός.
Αν διάβαζαν τον κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης, θα καταλάβαιναν πως απλά το μόνο που έκαναν ήταν να καθυστερήσουν μία διαδικασία, χωρίς να προβάλλουν ποτέ καμία αιτιολογία και για ποιο λόγο δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό.
Σας θυμίζω, πως τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, μετά από συνεργασία, τις συμπεριλάβαμε στον προϋπολογισμό.
Ας εξηγήσουν, αν μπορούν, οι πρώην συνεργάτες μου, που διαφωνούσαν και ποιες ήταν οι αντιπροτάσεις πάνω στον προϋπολογισμό που καταψήφιζαν.
Για έναν προσωπικό εγωισμό ταλαιπώρησαν τους υπαλλήλους του δήμου, τους πολίτες και τους προμηθευτές.

Πάντως, το πρόβλημα, αν καταλάβαμε καλά, θα συνεχίζεται. Και ρωτάμε: Πώς θα πορευτεί ο δήμος, όταν ο συνδυασμός σας, ο συνδυασμός της πλειοψηφίας είναι μειοψηφικός; Τι μπορεί να γίνει; Τι θα γίνει αν δεν εγκρίνονται θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής ή αν δεν εγκρίνονται θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους δημότες;

Αν ανατρέξετε στα παλαιότερα συμβούλια, οι περισσότερες αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν με διευρυμένη πλειοψηφία ή ομοφωνία και αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να αποτελέσει εμπόδιο στην επίλυση των προβλημάτων του δήμου, είτε αυτό αφορά στην εκτέλεση ενός έργου, είτε στην πρόσληψη προσωπικού κ.ο.κ.
Πιστεύω λοιπόν, πως η συναίνεση μπροστά στο συμφέρον του τόπου θα είναι για άλλη μία φορά υπεράνω των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και των εγωισμών.  Όποιος βρεθεί απέναντι στο κοινό καλό, δεν θα λογοδοτήσει σε εμένα, αλλά  απέναντι στον κόσμο, που τον εμπιστεύτηκε με την ψήφο του.

Κύριε δήμαρχε, κάνατε καθόλου κινήσεις για να επανέλθουν στο συνδυασμό οι τρεις πρώην συνεργάτες σας; Ενδιαφέρεστε να κάνετε τέτοιου είδους κινήσεις στο επόμενο διάστημα;

Δεν κάνουμε παζάρια ούτε σε ηθικό, ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Ο δήμος Παραλίας μπορεί και λειτουργεί χωρίς την ψήφο των κυρίων Αθανασιάδη, Κουθουρίδη και Κήπου.
Αποδείχτηκε στον προϋπολογισμό και θα αποδειχτεί και στο μέλλον, όποτε απαιτηθεί. Αν οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν θέλουν να στηρίξουν τα έργα που κάνουμε και που αλλάζουν προς το καλύτερο την εικόνα του δήμου, δεν είναι κάτι που αφορά εμάς αλλά αφορά, επαναλαμβάνω, τους ίδιους και τη στάση τους απέναντι στους δημότες που τους κρίνουν.

Από την άλλη πλευρά, πώς αντιμετωπίζετε τη στάση της ελάσσονος μειοψηφίας αλλά και της μείζονος μειοψηφίας, ιδιαίτερα του κ. Αλμπάνη; Μπορούν, άραγε, πάντοτε κατά τη γνώμη σας, να βοηθήσουν την πορεία του δήμου; Υπάρχουν στελέχη της μειοψηφίας που, κατά την άποψή σας, έχουν επιδείξει σοβαρότητα αλλά και διάθεση να στηρίξουν τα συμφέροντα των δημοτών της Παραλίας;

Με τον κ. Αλμπάνη συνεργαστήκαμε πάνω στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, αφουγκραστήκαμε τις παρατηρήσεις τους και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στη συνεργασία μας.  
Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Πιστεύω πως, παρά τις εξαιρέσεις που αναφέραμε, μέσα από τον διάλογο υπάρχει η διάθεση στο δημοτικό συμβούλιο για να γίνει έργο για αυτό τον τόπο.

Τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει και μια συζήτηση αλλά και ένας διάλογος για την εκ νέου συνένωση δήμων και τη δημιουργία μεγάλων δήμων στη χώρα και στην Πιερία. Πολλοί είναι εκείνοι που προδικάζουν ότι ο δήμος Παραλίας θα συγχωνευτεί με το δήμο Κατερίνης. Το θέμα είναι αν ισχύει ακόμη εκείνη η πρόταση που είχε γίνει από εσάς μαζί με δημάρχους της Βόρειας Πιερίας για έναν παραλιακό δήμο.

Δεν είναι θέμα τι θέλω εγώ ως δήμαρχος ή ο δημοτικός συνδυασμός μας, αλλά τι επιθυμούν οι δημότες. Και τα δύο σενάρια δίνουν αναπτυξιακές προοπτικές για τον δήμο Παραλίας αλλά αν οι δημότες επιθυμούν την ένωση με την Κατερίνη, θα υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας μια τέτοια πρόταση.

Κύριε Κεραμιδιώτη, ακούγεται ότι θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε στο σχέδιο συνενώσεων δήμων «Καλλικράτης», να συμμετέχουν και τ. δήμαρχοι, δίχως όμως ψήφο. Ex officio δηλαδή. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει περίπτωση να σας δούμε να συμμετέχετε ενεργά σ’ έναν διευρυμένο δήμο Κατερίνης ή σ’ έναν δήμο που τα όριά του θα ταυτίζονται με εκείνα του σημερινού νομού Πιερίας;

Οι προσωπικές φιλοδοξίες μπορούν να περιμένουν. Σήμερα προτεραιότητα έχει να ολοκληρωθεί το έργο που γίνεται στο δήμο Παραλίας. Σας θυμίζω πως είμαστε ο μοναδικός δήμος που σύντομα θα έχει ολοκληρώσει σε ποσοστό 100 % το αποχετευτικό δίκτυο ή έργα όπως η ανάπλαση όλων των πλατειών και του κέντρου της Παραλίας και αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και του τουριστικού προϊόντος.
Είναι θέμα χρόνου οι ακτές μας να αποκτήσουν ξανά τις μεγάλες αμμουδιές που τις έκαναν γνωστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Παράλληλα ολοκληρώνεται και η αντιπλημμυρική μελέτη για την Παραλία και συνεχίζουμε να διεκδικούμε κονδύλια για νέα έργα στο δήμο μας.

Τώρα, θα σας υποβάλλουμε και μια προσωπική ερώτηση. Κάνατε καθόλου την αυτοκριτική σας αυτούς τους τελευταίους μήνες, δηλαδή μήπως κι εσείς φταίξατε στο να έρθετε σε σύγκρουση με πρώην συνεργάτες σας δημοτικούς συμβούλους; Και τελικά, αν ο χρόνος γύριζε προς τα πίσω, τι είναι εκείνο που ενδεχομένως θα αποφεύγατε να κάνετε, ώστε η θητεία σας να είχε μια καλύτερη κατάληξη;

Η σύγκριση της εικόνας του δήμου Παραλίας του 2002, σε σύγκριση με τον δήμο που θα παραδώσουμε, αποτελεί την καλύτερη κατάληξη που επιθυμεί κάθε δήμαρχος και είμαι περήφανος για το έργο που συντελείται μέχρι σήμερα.
Πρέπει να κατανοήσετε κι εσείς πως η δική μου συμπεριφορά δεν άλλαξε. Άλλαξαν οι πολιτικές φιλοδοξίες των συγκεκριμένων κυρίων που δεν δίστασαν να ταλαιπωρήσουν τους δημότες, για να σπιλώσουν με ψεύδη το πρόσωπο μου. Και λέω ψεύδη, γιατί θα δείτε σύντομα από τον έλεγχο που θα γίνει από την Περιφέρεια, ότι ως δήμαρχος τήρησα πάντα το γράμμα και το πνεύμα των νόμων.
Θα συμπλήρωνα επίσης ότι ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Σε λίγο καιρό, με τις λαϊκές συνελεύσεις, θα ακούσει όλη την αλήθεια και όχι τις φήμες των καφενείων. Η ανοχή μας απέναντι σε όσους λασπολογούν έχει πλέον τελειώσει.
Όσον αφορά την αυτοκριτική, αυτό είναι κάτι που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αφορά εμένα και την οικογένεια μου, που γνωρίζει πως έντιμα και καθαρά έχω σεβαστεί την λαϊκή εντολή, που για δυο συνεχόμενες τετραετίες μου ανέθεσαν με εμπιστοσύνη οι συνδημότες μας.

Από την πλευρά της εφημερίδας μας δεν έχουμε κάποια άλλη ερώτηση να σας θέσουμε. Εσείς, κ. δήμαρχε, θα θέλατε κάτι να προσθέσετε;

Ναι. Θα ήθελα να πω ότι πάντα κοιτάμε τα προβλήματα κατάματα και αυτό που με απασχολεί, πέρα από τα έργα υποδομής που πραγματοποιούμε και θα μείνουν για τις επόμενες γενιές, είναι η οικονομική κρίση που έχει πλήξει βαρύτατα τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους της περιοχής.
Με τα έργα υποδομής που υλοποιούμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των ακτών του δήμου, με την εμπειρία μας από τα επτά χρόνια διοίκησης και τη συνεργασία όλων, θα προσπαθήσουμε για άλλη μία χρονιά να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες από τους όμορους Νομούς και το εξωτερικό, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

Κύριε Κεραμιδιώτη, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την κουβέντα που είχαμε και για όσα είπατε, που νομίζουμε ότι θα δώσουν κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα δημοτών σας ή ευρύτερα σε ερωτήματα του κόσμου για τα προβλήματα του δήμου σας.

Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου την εφημερίδα «Τοπική» για τη φιλοξενία αυτής της κουβέντας που είχαμε, και να σας ευχηθώ πάντα επιτυχίες στο δικό σας ξεχωριστό έργο, πάντα να γράφετε την αλήθεια, όπως άλλωστε το κάνετε εδώ και 18 χρόνια, αλλά και πάντα ρίχνετε φως σε θέματα και προβλήματα του λαού και του τόπου.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: