Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Ρεκόρ εισφοροδιαφυγής

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
 Πιθανή η επίσπευση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, αν υπάρξει συμφωνία
Ρεκόρ
εισφορο-διαφυγής
38 στους 100 επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη
Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό μπορεί να ψηφιστεί και πριν τον Ιούνιο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, αν η διαδικασία καταλήξει σε «κοινώς αποδεκτή αναλογιστική μελέτη», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλή την Τετάρτη. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής τον Απρίλιο και της νομοθέτησης τον Ιούνιο.

Αν «πάμε σε αποδοχή των αριθμών», όπως συμπροσδιορίζονται από τις επιμέρους αναλύσεις, «μπορεί να έρθουμε πιο νωρίς κι η καταληκτική ημερομηνία να μην είναι η 30η Απριλίου και να πάμε και Μάρτη. Κι αντί τον Ιούνιο η νομοθέτηση να γίνει τον Απρίλιο» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Μακάρι».

Ο Αν.Λοβέρδος ευχαρίστησε τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες που προσφέρουν την συναίνεσή τους και η οποία αφορά, όπως είπε, τρία κόμματα. Αναφερόμενος δε στο ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: «Η ωραία αφήγηση του προβλήματος δεν πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις και απόπειρα λύσης του προβλήματος; Εμείς έχουμε ξεκινήσει να .....προτείνουμε λύσεις, εσείς τι προτείνετε;».
Περιγράφοντας την κατάσταση ο υφυπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, ανέφερε πως η εισφοροδιαφυγή βρίσκεται σε επίπεδα - ρεκόρ: ο τελευταίος χρόνος θα κλείσει με εισφοροδιαφυγή στα μεγάλα Ταμεία της τάξης 25% με 40%. Πρόκειται για εισφορές που βεβαιώθηκαν και δεν εισπράττονται, εξήγησε και πρόσθεσε πως 38 στους 100 επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές. Μίλησε ακόμη για αύξηση, κατά 15% τον χρόνο, της υγειονομικής δαπάνης. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τις δαπάνες», είπε και πάντως αυτό δεν σημαίνει - όπως ξεκαθάρισε - ότι θα μειώσουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά θα περιορίσουμε την σπατάλη.

Ενημέρωσε ακόμη ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους εισπράχθηκαν μόλις 14 εκατ. ευρώ επί συνόλου 370 εκατ. ευρώ τα οποία οφείλουν οι εταιρείες στα Ταμεία εποπτείας του υπουργείου Εργασίας.

«Το σύστημά μας παραμένει πελατειακό, αναποτελεσματικό και αδιαφανές», είπε και σημείωσε ότι βλέπουμε να δαπανά το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ για να βγάλει εργαζόμενους στα 50 τους χρόνια στη σύνταξη κι από την άλλη έχουμε το φαινόμενο να μην σηκώνονται άνθρωποι από το κρεβάτι τους και δεν τους δίνουμε το επίδομα απόλυτης αναπηρίας». Καταλήγοντας τόνισε πως πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των αναγκών που πρέπει να καλύψει το σύστημα. 

ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: