Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009
Τα ωραία έρχονται…είναι στο δρόμο. Αυτά τα Χριστούγεννα η κρίση, λένε οι αναλυτές, θα γίνει πιο αισθητή από κάθε άλλη χρονική περίοδο.
Αναστενάζει ήδη η αγορά. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν ευνόησαν την αγοραστική κίνηση.
Περιμένουν στα ράφια τα χειμωνιάτικα και μην ξεχνάτε ότι αμέσως μετά τις γιορτές έρχονται και οι εκπτώσεις. Δηλαδή…βλέπε μια παρατεταμένη περίοδο ….αγοραστικής υποτονικότητας.
Θα πάρουμε τα απαραίτητα …λένε οι Έλληνες σε σχετική έρευνα. Θα περιορίσουμε τα δώρα, τις εκδρομές και τις εξόδους, θα λιγοστέψουμε τα έξοδα και θα προσπαθήσουμε να περάσουμε το χειμώνα.
Το μόνο καλό που μας συνέβη φέτος είναι πως ο καλός ...καιρός δεν ευνοεί την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε από μια πλευρά είμαστε και κερδισμένοι μεσούσης της κρίσης.
Στην τοπική επικαιρότητα τώρα. Σαν να αυξάνονται οι ενεργοί πολίτες που αισθάνονται την ανάγκη να καταθέσουν την άποψή τους, δημοσίως (γιατί στο καφενείο είναι το πιο εύκολο) γύρω από θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.
Διότι, όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα γι’αυτόν τον τόπο. Ότι νοιάζονται, ότι αισθάνονται την ανάγκη να πάρουν μέρος σε ο,τι τους αφορά.
Δεν είναι πολλά τα παραδείγματα αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά καλά για αρχή.     Πάρτε μέρος, δώστε στίγμα, δεν είναι ανάγκη τα κείμενά σας να είναι φιλολογικά άψογα ή εκλεπτυσμένα.
Χρειάζεται όμως να πείτε την άποψή σας.
Ας γράψουμε για την πλατεία, την καθαριότητα, τα διόδια, την καθημερινότητά μας, τις περιπέτειές μας με τις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που μας ενοχλεί, κάτι που μας αδικεί, κάτι που μας ταλαιπωρεί.
Ας γράψουμε ακόμη και για κάτι που είδαμε και μας άρεσε, μας προκάλεσε το ενδιαφέρον, για μια παρουσίαση βιβλίου, για ένα καλλιτεχνικό γεγονός που παρακολουθήσαμε, ας καταθέσουμε τις ανησυχίες μας, ακόμη και τις αγωνίες μας.
Μόνο να επι-κοινωνήσουμε.
Έτσι γίνεται η επικοινωνία, έτσι αναδεικνύονται θέματα, έτσι κάποιων τα αυτιά ιδρώνουν. Και ας σταματήσουν αυτά τα ευχαριστήρια στους βουλευτές, στο νομάρχη, στο δήμαρχο.
Μεταξύ μας….λέτε να μην ξέρουμε ότι όλα γίνονται κατόπιν συνεννόησης; Είναι δηλαδή τόσο αστείο πραγματικά, να βλέπεις πολίτες, συλλόγους, ομάδες πολιτών να ευχαριστούν δημοσίως στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων τους ….εκπροσώπους τους.
Να ευχαριστούν τις περισσότερες φορές για τα αυτονόητα. Αποτελεί βέβαια χαρακτηριστικό της επαρχίας.
Δεν συμβαίνει να δούμε σε καμία εφημερίδα των Αθηνών ή σε κανένα δελτίο ειδήσεων «ευχαριστήρια» ρεπορτάζ πολιτών σε πολιτικούς.
Έχουμε ξεφύγει τελείως και σ’αυτό το επίπεδο. Και ίσως γι’αυτό η πολιτική ηγεσία ενίοτε μας γράφει και στα παλιά της παπούτσια, διότι ….είμαστε με σκυμμένο το κεφάλι, έτοιμοι να ευχαριστήσουμε και ποτέ να απαιτήσουμε.
Χρειαζόμαστε μια γερή μπάτσα μπας και συνέλθουμε μου φαίνεται.
Πάμε και σε κάποιες από τις ειδήσεις της μπλογκόσφαιρας, έτσι για να χαλαρώσουμε…εξάλλου στην αρχή της εβδομάδας είμαστε ακόμη.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: