Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Να διασφαλιστεί η επαγγελματική συνέχεια των αλιέων βιντσότρατας



BINTSOTRATAS
Τη διασφάλιση της επαγγελματικής συνέχειας για τους αλιείς της Πιερίας που ασχολούνται με την αλιεία με βιντσότρατα, μετά την απαγόρευση του συγκεκριμένου εργαλείου που θέτει η εφαρμογή του νέου Π.Δ. για την αλιεία στον Θερμαϊκό Κόλπο, ζητά ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου με επιστολή του στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και στον Υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στο Π.Δ. 68/2009 «Περί Κανονισμού αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και ....Θερμαϊκό» (ΦΕΚ Α’ 90/12-06-2009), στο άρθρο 2, παράγραφος 1, όπου αναφέρονται τα επιτρεπόμενα εργαλεία και οι μέθοδοι άσκησης αλιείας δεν συμπεριλαμβάνεται το αλιευτικό εργαλείο «τράτα ή βιντσότρατα». Ο Νομάρχης ερωτά τους Υπουργούς αν καταργείται πλήρως η βιντσότρατα από το Θερμαϊκό Κόλπο και ζητά να δοθεί εναλλακτική λύση στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλιείς.
Μάλιστα, συνεχίζει στην επιστολή του ο Νομάρχης, «επειδή στο Νομό μας υπάρχουν επτά σκάφη με το αλιευτικό εργαλείο βιντσότρατα, που ανήκουν σε εννέα πλοιοκτήτες και τα οποία απασχολούν τουλάχιστον τρία άτομα το κάθε σκάφος και επειδή πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή του Π.Δ. 68/2009, παρακαλούμε να μεριμνήσετε τη δυνατότητα της μετατροπής του εργαλείου από βιντσότρατα σε μηχανότρατα, προκειμένου να διασφαλίσουν την επαγγελματική τους συνέχεια».
Επιπλέον, ο Νομάρχης ζητά να δοθεί παράταση στην άσκηση της αλιείας με βιντσότρατα, όπως αυτή διενεργείται με βάση την αριθμ. 162570/2007 απόφαση του ΥΠ.Α.Α.Τ., στο  Θερμαϊκό Κόλπο, μέχρι τις 31-03-2010 οπότε και λήγει η περίοδος αλιείας της βιντσότρατας ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πλοιοκτήτες πριν τις 31-05-2010, οπότε αποσύρεται οριστικά το συγκεκριμένο εργαλείο, βάσει του Καν. 1967/2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: