Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Σκληρά μέτρα ή βουλιάζετε Σήμα κινδύνου από Τρισέ για χρέος, έλλειμμα

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009
Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι πρέπει να
Γ. Παπακωνσταντίνου. Ζήτησε πίστωση χρόνου για να δώσει τα  δείγματα αξιοπιστίας που ζητάει η Κομισιόν
πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της.

Διαφορετικά, είπε ο κ. Τρισέ, «οι αγορές δεν θα εμπιστεύονται την υπογραφή τής χώρας», τα επιτόκια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και θα αντιμετωπίσει «σημαντική δυσκολία» να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.
Φθάνοντας ένα βήμα πριν θίξει ευθέως θέμα κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά «ιδιαιτέρως την Ελλάδα». Ζήτησε επίσης .....θυσίες στις μισθολογικές αυξήσεις και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες επιτήρησης της χώρας.
Κυρίως όμως στάθηκε στο θέμα της αναξιοπιστίας, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της Ελλάδας «μια ακραία περίπτωση» και ζητώντας να δεσμευθεί η χώρα σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας. Ένα σχέδιο που να αφορά τόσο τη μείωση του ελλείμματος όσο και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η «ελληνική κατάσταση»
Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητιόταν η «ελληνική κατάσταση», όπως την ονόμασε η αντιπρόεδρος της ευρωζώνης κ. Σαλγκάδο χθες σε συνέντευξη Τύπου. Το θέμα έχει γίνει μόνιμο στα Συμβούλια των υπουργών, κάτι που δείχνει πόσο αποφασισμένες είναι οι Βρυξέλλες να επιβάλουν την τάξη. «Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εξηγήσεις», είπε η κ. Σαλγκάδο, «για την κατάσταση αυτή και θα συνεχίσει να το κάνει και τους επόμενους μήνες».

Προφανώς, η τακτική ενημέρωση είναι μια πτυχή της αυστηρής επιτήρησης της χώρας, στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο κ. Τρισέ. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 είπε ότι δεν θεωρεί ούτε πιθανό ούτε λογικό να καταφύγει μια χώρα μέλος της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μια πολύ προσεκτική επιτήρηση, από όλα τα κοινοτικά όργανα», όπως ακριβώς θα γινόταν αν ζητούσε τη βοήθεια το ΔΝΤ.
Άλλωστε, ο ίδιος αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο το «πρόβλημα αξιοπιστίας» της Ελλάδας και συμφώνησαν ότι «στο μέλλον πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα νούμερα. Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μη μπορούμε να τα εμπιστευθούμε... Υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα». «Η περίπτωση της Ελλάδας», είπε, «όπως και άλλες χώρες, είναι μια ακραία περίπτωση. Με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μη φυσιολογικό. Μα καθόλου φυσιολογικό. Και εντελώς διαφορετικό από το έλλειμμα που προβλεπόταν λίγο καιρό πριν».

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, ο κ. Τρισέ επέμεινε στην πάγια θέση του ότι αν δεν κάνουμε «θυσίες» και έχουμε ανεργία που συνεχώς αυξάνεται, τότε θα βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ
ζήτησε θυσίες στις μισθολογικές αυξήσεις και προειδοποίησε για αυστηρή επιτήρηση

Δημόσιο: Μία πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης, χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια, ο οποίος του μετέδωσε τις «αρχικές εντυπώσεις του», όπως είπε, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αυτές- σύμφωνα με πληροφορίεςπεριέχουν πολλές επιφυλάξεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πίστωση χρόνου για να δώσει δείγματα γραφής και να αποδείξει την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης. Ίσως γι΄ αυτό ο κ. Αλμούνια είπε χθες ότι θα περιμένει ώς την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού πριν πει την άποψή του γι΄ αυτόν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα επαναφέρει τον κανόνα των δύο αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων για κάθε νέα πρόσληψη, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει περικοπές δαπανών. Πάντως, ήδη από αύριο η Κομισιόν θα εισηγηθεί να ενταχθεί η Ελλάδα- και μόνο αυτή από τις 5 χώρες που βρίσκονται σε επιτήρηση από τις αρχές του χρόνου- στην αυστηρότερη διαδικασία του άρθρου 104 παρ. 8 της Συνθήκης, επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Οι 4 άλλες χώρες πέρασαν τις εξετάσεις με καλύτερους βαθμούς. (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: