Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Συνήγορος του Πολίτη - Άνιση η μεταχείριση στην απασχόληση

ΤΡΙΤΗ 10/11/2009

Νέους, συντονισμένους και στοχευμένους τρόπους δράσης προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη για να εξαλειφθεί η άνιση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε μαζί με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Συνήγορος του Πολίτη, Γ. Καμίνης, έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη ειδική έκθεση της ανεξάρτητης αρχής, με θέμα την αξιολόγηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις.
Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «οι διακρίσεις και οι ανισότητες που επιβιώνουν είναι πρόβλημα για την Πολιτεία, για την κοινωνία, για την οικονομία, πρόβλημα τελικά όλων μας. Έχοντας εξετάσει περισσότερες από 230 υποθέσεις ισότητας των φύλων στην απασχόληση μέσα σε δώδεκα μήνες, είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συγκροτημένη παρέμβαση με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις».
Ανέφερε ότι «οι περισσότερες υποθέσεις που εξετάσαμε από .....το Μάιο του 2008 μέχρι σήμερα αφορούν την προστασία της μητρότητας. Συγκεκριμένα, υπήρξαν πολλές καταγγελίες για απολύσεις εγκύων και για άρνηση χορήγησης της εξάμηνης ειδικής άδειας-παροχής προστασίας μητρότητας λόγω μη ορθής ερμηνείας της σχετικής νομοθεσίας από τη διοίκηση.
Από το Μάιο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε 230 καταγγελίες πολιτών για διακρίσεις λόγω φύλου εκ των οποίων το 77% υποβλήθηκε από γυναίκες. Το 83% των υποθέσεων αφορούσε θέματα άνισης μεταχείρισης και το 17% παροχές μητρότητας. Η διαφορά στις αμοιβές ανδρών και γυναικών ξεπερνά το 20%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται το 17%.
«Η έκταση που έχουν λάβει οι απολύσεις κατά την εγκυμοσύνη ή μετά την άδεια μητρότητας καθιστούν αναγκαία τη χάραξη από την Πολιτεία στρατηγικής για τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας, με τη σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων και του ιδιωτικού τομέα, ώστε οι επιχειρήσεις να μην αντιμετωπίζουν τη μητρότητα ως βάρος», επεσήμανε η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδια για θέματα Ισότητας των Φύλων, Σταματίνα Γιαννακούρου, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ενώ η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λένια Σαμουήλ, μίλησε για τις κυριότερες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε σε δύο κεντρικές θεματικές ενότητες. Στην πρώτη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, η βουλευτής Ευγενία Τσουμάνη, η τέως ευρωβουλευτής Τιτίνα Πανταζή και η αναπληρώτρια διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, Αναστασία Πέτροβα, εξέτασαν τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και την ελληνική πραγματικότητα.
Η εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και των επιχειρήσεων ήταν το θέμα της δεύτερης συζήτησης, την οποία συντόνισε ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης. Μίλησαν ο γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, Διονύσης Νικολάου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Αρμενάκης, ο α' αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Ιωάννης Παπαργύρης, η νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Έλλη Βαρχαλαμά, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νίκος Αναλυτής.(ΠΗΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: