Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Oι ευθύνες για τη Δημοσιονομική κατάρρευση - Άρθρο του Θανάση Παπαγεωργίου

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΜΕΒΡΙΟΥ 2009
Oι ευθύνες για τη Δημοσιονομική κατάρρευση Άρθρο του Θανάση Παπαγεωργίου
Η Ν.Δ. προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές επιχειρώντας πρώτον να κρύψει την ευθύνη της για τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία οδήγησε τη χώρα, πίσω από τη διεθνή οικονομική κρίση, και δεύτερον ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα .
Όμως η αλήθεια την οποία γνωρίζουν οι πολίτες είναι πολύ διαφορετική.
Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση αμέσως μετά το 2004, ξεκίνησε πολύ πριν από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το νεοσυντηρητικό της πρόγραμμα οδήγησε τη χώρα στη δημοσιονομική κατάρρευση και την αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια όταν από ιδρύσεως Ελληνικού κράτους μέχρι το 2003 το συνολικό χρέος ήταν 182 δισ. ευρώ.
Η δημοσιονομική κατάρρευση ξεκίνησε ουσιαστικά το 2006 όταν το έλλειμμα από 2.8% του ΑΕΠ αυξάνεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς για να φθάσει το 2009 το 8% του ΑΕΠ. Η μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις, η κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι χαριστικές ρυθμίσεις, η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα υψηλά εισοδήματα είναι μερικά από τα μέτρα που λήφθηκαν σε μια συνειδητή προσπάθεια να μεταφέρουν τα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς και τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Όμως εκτός από την κατάρρευση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση με την οικονομική της πολιτική ανέκοψε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας η ο οποία για πρώτη φορά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια το ΑΕΠ θα σημειώσει φέτος αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά την κορύφωση της αύξησης του ΑΕΠ το 2003 στο 5,6% άρχισε ουσιαστικά η επιβράδυνση της οικονομίας με κατάληξη την σημερινή ασφυξία. Η κυβέρνηση με την πολιτική της ανέκοψε προσπάθειες πολλών ετών και ποτέ δεν δημιούργησε προϋποθέσεις βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα η κυβέρνησε ενώ αρχικά ισχυριζόταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα τώρα που αντιλαμβάνεται ότι αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί διολίσθησε στο κλασσικό επιχείρημα που θα βρεθούν τα λεφτά.
Αυτό όμως που δεν μπορεί να αντιληφθεί είναι ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κινείται μακριά από την πελατειακή ρουσφετολογική πολιτική της νεοσυντήρησης. Η ΝΔ κατέρχεται στις εκλογές χωρίς συνολικό σχέδιο ούτε για την έξοδο από την κρίση ούτε για την ανάπτυξη της χώρας. Το διετές πάγωμα των μισθών εκτός από τη συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου καμία άλλη προοπτική δεν προσφέρει. Η έλλειψη οράματος και σχεδίου για τη χώρα είναι φανερή.
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει ιεραρχημένους στόχους και η επιτυχία του θα δημιουργήσει οφέλη που θα διαχυθούν δίκαια στην Ελληνική κοινωνία .
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης από μία εναλλακτική πολιτική που θα απαντά στις απαιτήσεις της νέας εποχής που είναι ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης με βάση την πράσινη ανάπτυξη, που θα περιορίζει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς, θα καταπολεμά τη φτώχεια, θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, θα οικοδομεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, θα προωθεί την κοινωνική συνοχή, θα σέβεται το περιβάλλον.
Αμέσως μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα προωθήσει πέντε νομοσχέδια. Για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή του πλούτου, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων, για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ρευστότητα στην οικονομία. για την προστασία του δανειολήπτη και την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Αυτή είναι η κατεύθυνση μας, αυτή είναι η δέσμη των προτάσεων μας και αφορούν τις πρώτες 100 μέρες, γιατί αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της μεγάλης στρατηγικής για την ανάπτυξη της χώρας. (ΔΙΟΝ)

Πρόγραμμα ομιλιών του Θ. Παπαγεωργίου την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009
Ώρα 19.00: Κονταριώτισσα – καφενείο Λαμπίρη Γιώργου
Ώρα 20.00: Καρίτσα – πλατεία
Ώρα 21.00: Βροντού – καφενείο Γκολέμα Γιώργου

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: