Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Σε ετοιμότητα για τη γρίπη η Πιερία

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

BASIKO_2Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της Τετάρτης στη Νομαρχία


Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη χθεσινή συνάντηση φορέων του νομού για την ετοιμότητα των μέτρων πρόληψης της νέας γρίπης. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή της, το οποίο καταρτίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΕΠΥ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης της νέας γρίπης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, με τη συμμετοχή του Νομάρχη, του αντινομάρχη κ. Γκουγκουρέλα, των Διοικητών του Νοσοκομείου Κατερίνης και του ΨΝΠΟ, εκπροσώπων της Εκπαιδευτικής και Ιατρικής Κοινότητας του νομού μας, εκπροσώπων των Δήμων, καθώς και με τη συμμετοχή του Αστυνομικού Διευθυντή Πιερίας και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, η προετοιμασία που έχει γίνει, είναι βάση οδηγιών που καθορίζει το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης και πρόκειται ουσιαστικά για «τοπικό σχέδιο», το οποίο παίρνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Του συγκεκριμένου σχεδιασμού, προηγήθηκε ένα άλλο στάδιο που αφορούσε την ενημέρωση των πολιτών, μέσα από τη διανομή φυλλαδίων και στα σχολεία, ενώ η εφαρμογή του τοπικού σχεδίου συντονίζεται από το Συντονιστικό Όργανο και από την Ομάδα διαχείρισης κρίσης, οι οποίες συγκροτήθηκαν ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Όπως ανέφερε ο αντινομάρχης κ. Γκουγκουρέλας, το κύριο επίπεδο πρόληψης είναι η δημιουργία Κέντρων Εμβολιασμού. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν εννέα Κέντρα Εμβολιασμού, έξι στην Κατερίνη και τρία στην περιφέρεια με την προοπτική, εφόσον παραστεί ανάγκη αυτά να διπλασιαστούν.
Εννοείται ότι σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται το Νοσοκομείο Κατερίνης και το ΨΝΠΟ, ενώ για τους εργαζομένους στα σώματα ασφαλείας του νομού υπάρχει η πρόβλεψη να εμβολιαστούν στην Ταξιαρχία Λιτοχώρου.
Να σημειωθεί, ότι τα Κέντρα Εμβολιασμού θα φιλοξενηθούν σε σχολεία και θα λειτουργούν σε πρώτη φάση Σαββατοκύριακο και για όσα Σαββατοκύριακα χρειαστούν. Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαστεργίου, ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι πανέτοιμη και να προβλέψει την καθαριότητα των συγκεκριμένων χώρων καθώς και τη θέρμανσή τους.
Παρόλα αυτά, εκεί που πιθανότατα θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, είναι στο ΙΚΑ το οποίο αν και εφόσον παραστεί ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, θα κληθεί να εμβολιάσει κοντά στα 50 χιλιάδες άτομα. «Είναι κάτι που πρέπει να δούμε», ανέφερε ο νομάρχης, διευκρινίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν προληπτικά μόνο οι ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα πάρει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το Υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρθηκε, η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει από Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (αυτό προβλέπεται για την περιοχή μας), ενώ πολλές φορές τονίστηκε, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «δεν είναι στατικό» και μπορεί να μεταβάλλεται, ανάλογα με τις οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στην περιοχή μας.

BASIKO_1Ικανοποίηση από το επίπεδο ετοιμότητας στη Νομαρχία


Είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ένα σχέδιο αντιμετώπισης γρίπης στην Πιερία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαστεργίου, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό ότι ο κάθε φορέας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για την αντιμετώπιση του ιού.
«Από τη μεριά μας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και φορείς, είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη. Είμαστε έτοιμοι και σε υλικό. Έχουμε π.χ. προμηθευτεί πάνω 80 χιλιάδες χειρουργικές μάσκες», είπε ο Νομάρχης.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς για την ουσιαστική συνεργασία στην κατάρτιση του τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης της γρίπης.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: