Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Άρωμα από κυβέρνηση Γιώργου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Ισχυρές δόσεις ανανέωσης και ενδεικτικό των προθέσεων Παπανδρέου για κυβερνητικό σχήμα με πολλ

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΤΑ ΝΕΑ)
Ισχυρές δόσεις ανανέωσης και ενδεικτικό των προθέσεων Παπανδρέου για κυβερνητικό σχήμα με πολλά νέα, και άφθαρτα πρόσωπα

▅ Ιδιαιτέρως ευνοϊκή είναι η υποδοχή από τον κόσμο των δημόσιων δηλώσεων Παπανδρέου ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση που  θα περιλαμβάνει πολλά νέα, άφθαρτα πρόσωπα. Στη φωτογραφία, από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στα Ιωάννινα
«Άρωμα» από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει μετά τη νίκη του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αποπνέει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Με ισχυρές δόσεις ανανέωσης και με πρόσωπα που απαντούν στις προκλήσεις των καιρών, καθώς είναι ενεργοί πολίτες, καταξιωμένα επαγγελματικά και κοινωνικά πρόσωπα, τα οποία, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ, απαρτίζουν “ένα ψηφοδέλτιο, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον”. Οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε τις προηγούμενες ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου προς όσους σπεύδουν να ράψουν κοστούμια, “ότι θα τους μείνουν στις ντουλάπες”, συν οι αναφορές του ότι κανείς δεν θα χρησιμοποιηθεί σε θέση που κατείχε, μαζί με τις “επεξηγήσεις” έγκυρων κύκλων της Ιπποκράτους ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δείξει τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου για τη νέα κυβέρνηση, προσέδωσαν στην ανακοίνωση των ονομάτων χαρακτήρα πολιτικού γεγονότος μείζονος σημασίας.

Με βάση όλα τα προαναφερόμενα, πολιτικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι οι επιλογές του κ. Παπανδρέου στο Επικρατείας ενδέχεται να περιλαμβάνουν ώς και πέντε πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν υπουργικά καθήκοντα. Πρόκειται για τους:

●Γιάννη Ραγκούση (στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου), ο οποίος πλέον φέρεται ως φαβορί για την κρίσιμη θέση του υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης Παπανδρέου.

●Έλενα Παναρίτη (δεύτερη), με ευδόκιμη θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα και ειδίκευση στον τομέα της επιχειρηματικότητας που φέρεται φαβορί για κάποιο παραγωγικό υπουργείο (ίσως Ανάπτυξης).

●Ηλία Μόσιαλο (3ο στη σειρά), σύμβουλο για θέματα κοινωνικού κράτους του κ. Παπανδρέου μέχρι τώρα, καθηγητή στο Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς, ο οποίος φέρεται ως φαβορί για το υπουργείο Υγείας.

●Μάγια Τσόκλη (4η στο ψηφοδέλτιο), δημοσιογράφο του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, η οποία φερόταν υποψήφια για μια θέση υφυπουργού σχετική με τον τουρισμό.

●Παύλο Γερουλάνο (5ο στη σειρά), οικονομολόγο, γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος φέρεται για τη θέση υφυπουργού Τύπου.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο, πρόσωπα που πιθανολογείται ότι μπορεί να αναλάβουν κάποιο κυβερνητικό πόστο, θεωρούνται ότι είναι:

●Ο περιβαλλοντολόγος Δημήτρης Λάλας (8ος στη σειρά) που είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε το θέμα του αποκλεισμού της Ελλάδας από το Πρωτόκολλο του Κιότο.

●Ο οικονομολόγος Κώστας Θέος (9ος στη σειρά), που είχε χρηματίσει κατά το παρελθόν γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας ●Η συνδικαλίστρια Σταυρούλα Σαλουφάκου (6η στο ψηφοδέλτιο), πρόεδρος ώς τώρα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Οι ενδείξεις ότι πρόθεση του Γ. Παπανδρέου είναι να σχηματίσει κυβέρνηση με νέα και άφθαρτα πρόσωπα ενισχύθηκαν με νέες δηλώσεις επ΄ αυτού, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε και σε νέες προειδοποιήσεις προς τα στελέχη της παλιάς φρουράς, τα οποία προφανώς θα μείνουν εκτός νυμφώνος. Είπε συγκεκριμένα: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Τα διαλυτικά φαινόμενα που είδαμε και βλέπουμε ώς την τελευταία ώρα στη σημερινή κυβέρνηση δεν θα έχουν καμία θέση στην κυβέρνησή μου. Όποιοι σκέφτονται με όρους προσωπικής στρατηγικής και σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο κομματάκι της εξουσίας για να το μετατρέψουν σε αυτόνομη βαρονία, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση».

Ανησυχία
Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με το κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται σε κάποιες πλευρές, αφού οι προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση με νέα πρόσωπα έχουν προκαλέσει ανησυχία σε κορυφαία στελέχη, ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να τους αναθέσει κυβερνητικά καθήκοντα. Από την άλλη πλευρά έγκυρες πηγές της Ιπποκράτους, χωρίς να επιχειρούν να αποσυνδέσουν τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δήλωναν ότι “αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι να καταλάβουν οι πολίτες ότι το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου με το ψηφοδέλτιο είναι μήνυμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Και πως για την κατάρτισή του ελήφθη σοβαρά υπόψη η διαδρομή κάθε προσώπου που περιλαμβάνεται σ΄ αυτό. Διαδρομή επιστημονική, κοινωνική, επαγγελματική. Το ψηφοδέλτιό μας δείχνει την πρόθεσή μας να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας”. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ακόμη ότι για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου “ακολουθήθηκε η ίδια συνταγή με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών”, και πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών επικεφαλής ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επίσης φέρεται ως ένα από τα φαβορί για να του ανατεθεί κυβερνητικό πόστο.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ:
«Οι επιλογές Παπανδρέου στο Επικρατείας ενδέχεται να περιλαμβάνουν ώς και πέντε πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν υπουργικά καθήκοντα»

Το Who is Who των «12»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του ΠΑΣΟΚ από το 2007 Την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος ενώ διετέλεσε και εκπρόσωπος Τύπου.

Εκλεγμένος δήμαρχος Πάρου στις δημοτικές εκλογές του 2002 και του 2006. Υπήρξε από το 1994 έως το 1996 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, με σπουδές στα πανεπιστήμια Johns Ηopkins και Ηarvard και πολυετή εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Σήμερα ενασχολείται επαγγελματικά με θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και δημόσιας πολιτικής για υποβαθμισμένες περιοχές.

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και σε θέματα κοινωνικού κράτους, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο LSΕ, στη Βρετανία.

Επίτιμος καθηγητής σε πανεπιστήμια διαφόρων χωρών σε ζητήματα δημόσιας υγείας, σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ στη χώρα μας. Η εκπομπή της στην ΕΡΤ «Ταξιδεύοντας» κλείνει τα 11 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Έχει κάνει γυρίσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο, έχει βραβευτεί επανειλημμένα και θεωρείται στην Ελλάδα ως η εγκυρότερη στον χώρο του ταξιδιού.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ στο Williams Colege και το 1994 απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Ηarvard και από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεως του ΜΙΤ.

Την περίοδο 1999-2004 διετέλεσε διαδοχικά ειδικός συνεργάτης του υπουργού των Εξωτερικών σε θέματα οργάνωσης και συντονισμού και γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΦΑΚΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, από τον Μάιο του 2007. Γεννήθηκε το 1965 και σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά συμμετέχοντας ταυτόχρονα στο φοιτητικό κίνημα. Από το 1995 εκλέγεται στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο όπου διετέλεσε γραμματέας Τύπου- Διεθνών Σχέσεων και αναπληρώτρια γραμματέας. Την περίοδο 2004-2007 μετείχε στο Δ.Σ. της ΓΣΕΕ. ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και της τηλεόρασης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.

Είναι παραγωγός τηλεοπτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ με έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, αρχαιολογίας, πολιτισμού αλλά και πολιτικής. Σπουδές στο Royal College of Αrt, ΜΑ in Ιllustration, στο London Ιnstitute, L.C.Ρ.D.Τ., ΒΑ (ΗΟΝS) Ρhotography και στο London Ιnstitute, L.C.Ρ.D.Τ., Foundation in Μedia Studies ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ της μελετητικής εταιρείας Facets.

Έχει διατελέσει από το 1994 έως και το 2005 διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό από τη Γαλλία.

Ειδικός σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητες στις δημόσιες επενδύσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΛΙ ΜΟΧΑΜΕΤ ΧΑΓΚ
ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, γεννημένος στο Σουδάν.

Διακρίθηκε για τον αντιστασιακό του αγώνα κατά της δικτατορίας του Σουδάν. Απελευθερώθηκε έπειτα από παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΑΝΝΑ ΚΑΦΕΤΣΗ
ΕΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ. Επιμελήτρια και συγγραφέας πολλών εκδόσεων στον χώρο του πολιτισμού.

Έχει πτυχίο Φιλοσοφικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από τη Σορβόννη.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Γεννήθηκε το 1906 στον Πειραιά. Έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύγχρονη πορεία των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας μας. Σε όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Εμμανουήλ Κριαράς αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας και του μονοτονικού συστήματος.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: