Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ετοιμάζει βαλίτσες Διαλυμένη και κατασπαρασσόμενη μπαίνει η ΝΔ στην τελική ευθεία για τις κάλπες με το μυαλό όλων στην... 5η Οκτωβρίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)

Eικόνα πλήρους αποσύνθεσης εμφανίζει -όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης- η ΝΔ... Στην αρχή ήταν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών, στη συνέχεια το κλίμα επιβάρυνε η απόφαση του κ. Καραμανλή να περιορίσει δραματικά το εύρος των αποκλεισμών από τα ψηφοδέλτια και η ατολμία του να προχωρήσει σε ανανέωση στη λίστα Επικρατείας.


Τέλος εποχής για τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή θα σηματοδοτήσουν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου σύμφωνα με όλες τις ενδείξις.
Τέλος εποχής για τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή θα σηματοδοτήσουν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου σύμφωνα με όλες τις ενδείξις.

Τα τελευταία 24ωρα κι ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όχι μόνο να παγιώνεται, αλλά και να διευρύνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, στο ήδη αρνητικό κλίμα προσετέθησαν οι αποχωρήσεις υποψηφίων από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, γεγονός που ενέτεινε την ηττοπάθεια στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης.

Παρά τις δηλώσεις στελεχών το ντιμπέιτ φοβίζει τη ΝΔ.
Παρά τις δηλώσεις στελεχών το ντιμπέιτ φοβίζει τη ΝΔ.

Το ρέκβιεμ. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκινήσει η διαδοχολογία στη ΝΔ, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει πείσει κανέναν ότι θα παραμείνει στο «τιμόνι» της ΝΔ ύστερα από μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα και φυσικά έπειτα από μία επίσης ενδεχόμενη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.

Οι τοποθετήσεις της μορφής «θα μείνω εάν με θέλει η παράταξη» πείθουν ότι ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ (ίσως και από το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου) κινώντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες σύγκλησης συνεδρίου για την εκλογή προέδρου.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι από την επομένη των εκλογών το σύνολο σχεδόν των στελεχών του κόμματός του θα ασκήσει κριτική όχι πλέον στους εισηγητές της επιλογής της αναμέτρησης ή στους συνεργάτες του όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά στον ίδιο και είναι βέβαιον ότι δεν θα θελήσει να βρεθεί σε αμυντική θέση έχοντας απέναντί του υπουργούς, ιστορικά στελέχη, βουλευτές, αλλά και πρόσωπα που δεν εξελέγησαν. Δεν είναι τυχαίο δε ότι οι τρεις βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Οι κ. Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος και Σαμαράς, πέρα από την προεκλογική τους εκστρατεία, έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους επαφές με κομματικά στελέχη έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στο μετεκλογικό τοπίο στη ΝΔ.

Οι υποψήφιοι βουλευτές, από την πλευρά τους, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα «παγωμένο κλίμα». Αδυνατούν να κάνουν μεγάλες συγκεντρώσεις και πολύ δε περισσότερο αδυνατούν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους της ΝΔ την επιλογή να γίνουν εκλογές τώρα.

Η γκρίνια στελεχών που βλέπουν ότι μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα θα τους συμπαρασύρει και πιθανόν να μην είναι στην επόμενη Βουλή, διογκώνεται μέρα με την ημέρα και δεν αποκλείεται στο «παρά πέντε» της αναμέτρησης να υπάρξουν (νέες) δημόσιες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

ΝΤΙΜΠΕΪΤ
Ποντάρουν αλλά και φοβούνται την κάμερα

O ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και φαίνεται ότι θα παίξει το τελευταίο του χαρτί στις δύο τηλεμαχίες. Οι στενοί του συνεργάτες δεν θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή στα δεδομένα, αλλά απλώς ευελπιστούν στη μείωση της τελικής διαφοράς. Ο πρωθυπουργός και αύριο στην τηλεμαχία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μεθαύριο στο τηλεοπτικό τετ α τετ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αποδομήσει το πολιτικό προφίλ του κ. Παπανδρέου και να τον εμφανίσει αναξιόπιστο. Θα προσπαθήσει να τον παρασύρει στη συζήτηση για την Οικονομία, προκειμένου να κρύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά και για να ξεφύγει από τις ερωτήσεις για τα σκάνδαλα και τα στελέχη της ΝΔ που ενεπλάκησαν σε αυτά.

Ο πήχης. Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως υπάρχουν κορυφαία στελέχη που έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις ως προς την τακτική αυτή. «Θέτουμε ψηλά τον πήχη για τον κ. Παπανδρέου και όταν εκείνος δεν κάνει το μεγάλο λάθος, όπως συνέβη στη ΔΕΘ, τότε δεν έχουμε τι να πούμε την επόμενη μέρα...». Αυτό ακριβώς είναι πιθανό να συμβεί την Τετάρτη. Εάν οι τηλεμαχίες λήξουν «ισόπαλες», τότε είναι βέβαιον ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την εκλογική νίκη. Θα έχει διατηρήσει το ιδιαίτερα σημαντικό προβάδισμα έναντι του κ. Καραμανλή και θα βρισκόμαστε πλέον δέκα ημέρες πριν «ανοίξουν» οι κάλπες.

ΑΛΛΑΖΕΙ... ΔΡΟΜΟ
Σκέφτονται τώρα να δώσουν και πάλι δώρα...

Yπό την πίεση που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες προβλέπουν κατάρρευση της NΔ στις επικείμενες εκλογές, κορυφαίοι υπουργοί εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην ανακοίνωση φιλολαϊκών μέτρων σε μία ύστατη προσπάθεια να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα για την παράταξή του. Oι εισηγήσεις, τις οποίες μελετά ουσιαστικά ο κ. Kαραμανλής, αφορούν:

Tην άρση της απαγόρευσης δανειοδότησης και συναλλαγών με το Δημόσιο για όσους μπήκαν στον «Tειρεσία» τον χρόνο κατά τον οποίο ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Tην παροχή δυνατότητας δανεισμού από τράπεζες και σε εκείνους που έχουν (έως ένα όριο) εκδώσει επιταγές που δεν έχουν καλυφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των αμέσως προσεχών ημερών το υπουργείο Oικονομίας θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον πρωθυπουργό, ο οποίος -εάν αποφασίσει να υιοθετήσει την εισήγηση- θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα. Τα στελέχη που διαφωνούν με αυτές τις κινήσεις επισημαίνουν οτι θα δοθεί η χαριστική βολή καθώς το κόμμα θα εκπέμψει σήμα αναξιοπιστίας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: