Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ο σχεδιασμός για τη νέα γρίπη στο επίκεντρο πολεμικής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ
Η φθινοπωρινή απειλή

Συνεδρίαση υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τετάρτης στο ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τις εξελίξεις που αφορούν την εξάπλωση της νέας γρίπης στη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Την Τρίτη, 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο να προσέλθει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να ενημερώσει για το σχεδιασμό σχετικά με τη νέα γρίπη, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι σχεδιασμός υπάρχει και πως η κυβέρνηση κινείται με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι» τόνισε ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε ότι «η συζήτηση των σεναρίων μόνο ανησυχία και πανικό προκαλεί».

«Συζητάμε αδίκως αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πιο γενικευμένη κατάσταση. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα το αντιμετωπίσουμε» επισήμανε και παρομοίασε τα όσα ακούγονται για χειρότερο κύμα κρουσμάτων νέας γρίπης το φθινόπωρο με προβλέψεις σεισμολόγων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι μία από τις επιλογές που οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά. Το φθινόπωρο αναμένεται δεύτερο χειρότερο κύμα κρουσμάτων της νέας γρίπης, ενώ το εμβόλιο κατά του ιού δεν αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση από τις αρχές του φθινοπώρου.

Ανησυχία από τα νέα κρούσματα

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, 33χρονος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου του ΕΣΥ με πνευμονία, λόγω της νέας γρίπης. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό κρούσμα νέας γρίπης. Προ ολίγων ημερών ένας 25χρονος νοσηλευόταν επίσης με πνευμονία λόγω της νέας γρίπης. Ο νεαρός αποθεραπεύθηκε πλήρως.

Ανησυχία έχει προκαλέσει, όμως, η είδηση ότι έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα νέας γρίπης σε εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ, δηλαδή σε χώρο συνάθροισης πολλών ατόμων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το γεγονός έχει προκαλέσει κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών και έχει θέσει σε επιφυλακή τις υπηρεσίες του Δημοσίου και μεγάλες επιχειρήσεις.

Αισιόδοξο είναι, πάντως, το μήνυμα του επίκουρου καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ Σ.Τσιόδρα ότι «η νόσος εξακολουθεί να είναι ήπια και δεν οδηγεί στο θανατο παρά σε λίγες περιπτώσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά μέσο όρο σήμερα, παγκοσμίως, ένας στους 1.000 με 2.000 ασθενείς πεθαίνει».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο αριθμός των θυμάτων από τη νέα γρίπη έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και έχει ανέλθει στους 700.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: