Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Πού πήγαν τα λεφτά;

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έχει πάρει ο Δήμος και, παρόλα αυτά, ακόμη και μόνιμοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι, υποστήριξε ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση Χιονίδη ότι αντιλαμβάνεται «τη δημοτική αρχή σα δικό της μαγαζί». Οι έμμισθες θέσεις σε διοικήσεις επιχειρήσεων, σε οργανισμούς του Δήμου καθώς και αυτές που καταλαμβάνουν ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου, κοστίζουν στο ταμείο του Δήμου, κοντά στο 1 εκ. ευρώ ετησίως, εκτίμησε ο τέως δήμαρχος.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Κατερίνης, εξαπολύοντας επίθεση στη διοίκηση του Δήμου και εκφράζοντας την ανησυχία του για μια σειρά έργων τα οποία έχουν βαλτώσει, αλλά κυρίως για τη συνεχή υποβάθμιση των θεσμών και του δημοτικού συμβουλίου.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι, 107 είναι μόνο στη ΔΕΔΑΚ, παρότι έχουμε πάρει τόσα δάνεια» υποστήριξε ο Γιάννης Αμοιρίδης, σημειώνοντας ότι ο Δήμος έχει συνάψει ήδη 18 εκ. ευρώ δάνεια, ενώ είναι υπό έγκριση και άλλα 7εκ. ευρώ για την Πλατεία Ευκαρπίδη.
«Το ερώτημα που θέτουμε είναι, γιατί τόσοι εργαζόμενοι ακόμη και μόνιμοι είναι απλήρωτοι, όταν πάρθηκαν τόσα εκατομμύρια σε δάνεια», είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως και επί δικής του διοίκησης υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων οι οποίοι ήταν απασχολούμενοι με προγράμματα, αλλά οι μόνιμοι υπάλληλοι ποτέ δεν μείνανε απλήρωτοι.
«Πού πήγαν τα λεφτά; 18 εκατομμύρια ευρώ πού πήγαν;», διερωτήθηκε ο κ. Αμοιρίδης, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του, για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν απλήρωτοι υπάλληλοι, όταν εκτός από τα δάνεια, τριπλασιάστηκαν τα τέλη ύδρευσης, διπλασιάστηκαν τα δημοτικά τέλη, ενώ στα ταμεία του Δήμου, μόνο φέτος μπήκαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ περισσότερα από ότι άλλες χρονιές.
«Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος πού πήγαν τόσα χρήματα;» επανέλαβε ο κ. Αμοιρίδης, ο οποίος φρόντισε, εμμέσως να δώσει τη δική του εξήγηση λέγοντας: «Να είστε σίγουροι όμως ότι οι αιρετοί που διοικούν, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, πληρώνονται μέχρι τον τελευταίο μισθό τους, ενώ οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι! Οι τελευταίοι που θα πρέπει να πληρωθούν είναι οι αιρετοί και αυτοί, που τιμής ένεκεν η διοίκηση τους επέλεξε για τα συμβούλια κάποιων επιχειρήσεων ή οργανισμών!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αναρωτιέμαι αν κάποιοι ήρθαν να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα στο Δήμο», είπε ο Γιάννης Αμοιρίδης, εκτιμώντας ότι οι έμμισθες θέσεις σε διοικήσεις επιχειρήσεων, σε οργανισμούς του Δήμου καθώς και αυτές που καταλαμβάνουν ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου, κοστίζουν στο ταμείο του Δήμου, κοντά στο 1 εκ. ευρώ ετησίως.
Ο τέως δήμαρχος Κατερίνης, ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής, προέβη σε μια σειρά καταγγελιών, όσον αφορά τη λειτουργία του Δήμου και τις συμπεριφορές των αιρετών, υποστηρίζοντας ότι «στο Δημοτικό Μέγαρο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία υπαλληλική σχέση με το Δήμο, έχουν γραφεία, έχουν τηλέφωνα, καθοδηγούν τους υπαλλήλους, ενημερώνουν τους πολίτες, είναι ιδιαίτεροι των συμβούλων και των αντιδημάρχων χωρίς να έχουν καμιά υπαλληλική σχέση με το Δήμο».
«Ο καθένας έχει τον ιδιαίτερό του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε «αν έχουν τόσο πολύ καβαλικεύσει το καλάμι που ο καθένας θέλει τον ιδιαίτερό του».
Ο Γιάννης Αμοιρίδης, υποστήριξε ότι η σημερινή διοίκηση αντιλαμβάνεται τη δημοτική αρχή σαν «δικό της μαγαζί», θυμίζοντας ότι αυτήν την συμπεριφορά ο συνδυασμός του την είχε επισημάνει από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε η διοίκηση Χιονίδη, τα ηνία της πόλης. «Από την αρχή είχαμε επισημάνει αυτήν την αντίληψη. Αυτά τα φαινόμενα της οικογενειοκρατίας, των κολλητών των φίλων. Ειδικοί συνεργάτες οι οποίοι δεν πατάνε στο δημαρχείο, οι οποίοι εμφανίζονται ξαφνικά για ένα χρονικό διάστημα και μετά πάλι εξαφανίζονται. Είναι μια ομάδα ανθρώπων η οποία είδε το Δήμο σαν ιδιοκτησία και αυτό είναι που μας ανησυχεί», είπε.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων τα οποία έχουν βαλτώσει και για τα οποία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, όπως το σχολείο 2ης Ευκαιρίας, το Βιοτεχνικό Πάρκο, το φυσικό αέριο. «Ανησυχούμε για το τι γίνεται με την Ολυμπιακή Ακτή και την αξιοποίησή της, ή με την αξιοποίηση πάνω από την υπογειοποίηση ή με την αξιοποίηση του εργοστασίου του ΟΣΕ», είπε ο κ. Αμοιρίδης, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι δεν «συνέλαβε και δεν δημοπράτησε κανένα μεγάλο έργο» και κάνοντας λόγο για «τεχνική παραπλάνησης του Δημοτικού Συμβουλίου και παραπλάνησης όλων των δημοτών με μεγαλοστομίες χωρίς αντίκρισμα», οι οποίες δεν πείθουν πλέον κανέναν.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο τέως δήμαρχος και για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, υποστηρίζοντας ότι αυτό λειτουργεί «κατά τη βούληση του εκάστοτε προέδρου».
Ο κ. Αμοιρίδης, χαρακτήρισε κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ενώ συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Κατερίνης όντας απών, παρακολουθούσε φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου. «Νομίζω ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Όταν μια διοίκηση αντιλαμβάνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, δεν είναι παράξενο, θέματα σοβαρά όπως η κυκλοφοριακή μελέτη, να παρουσιάζονται στο ΕΒΕ και στον Εμπορικό Σύλλογο και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου.
Ο κ. Αμοιρίδης εξέφρασε την ανησυχία του για τη λειτουργία του θεσμού, τονίζοντας ότι όταν απαξιώνει κάποιος το θεσμό που υπηρετεί, ότι έργο κι αν παρουσιάσει δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα σε τοπικό επίπεδο, αφού αυτό δεν προέκυψε μέσα από δημόσια διαβούλευση.
«Η κατάσταση είναι τραγελαφική και θα επικοινωνούμε πλέον μέσω του ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου, για το επόμενο διάστημα που απομένει με την απερχόμενη διοίκηση», είπε ο κ. Αμοιρίδης, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του συνδυασμού του για τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και την επιλογή της διοίκησης να απαντάει γραπτώς και μόνο ύστερα από μεγάλη πίεση, στα σημαντικά για την πόλη ζητήματα που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου.
Για δοκιμασία των θεσμών από την πρακτική της διοίκησης, έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, Άρης Κασιμίδης, ο οποίος μίλησε για «παρακμιακή αντίληψη» και για ευτελισμό του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Κασιμίδης, υποστήριξε ότι η διοίκηση δεν παράγει ουσιαστικό έργο, αλλά επιδίδεται σε έργα βιτρίνας.
Από την πλευρά του, ο δημοτικό σύμβουλος, Στέργιος Μπουσνάκης, κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου, ότι έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια και τα δημοτικά διαμερίσματα, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή του για την αδιαφορία που επιδεικνύει η διοίκηση στα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: